Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

NV Sint Servatius Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1817
Gestopt: 1952

Namen

(1817-1893) Stoom-bierbrouwerijen J.H. Rutten
(1893-1920) Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter
(1920-1952) NV Sint Servatius Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Brusselscheweg 23 Maastricht

Geschiedenis

Over de ontstaansgeschiedenis van brouwerij De Zwarte Ruiter is niet veel bekend. In 1817 wordt een brouwerij te koop aangeboden in de Gubbelstraat in Maastricht. Later blijkt dat vanuit dezelfde straat en de achtergelegen Kleine Gracht de firma J.H. Rutten actief is, niet alleen met het brouwen van bier maar ook met de verkoop van ijs en behangselpapieren. Rond 1880 is er sprake van een tweede brouwerij "buiten de voormalige Brusselsche Poort". Deze Stoombierbrouwerij De Zwarte Ruiter leverde het befaamde Oud Maastrichtsch bier aan de in heel Nederland opgerichte Maastrichtsche Bierhuizen. Daarnaast exporteerde de brouwerij naar Nederlands-Indië en Suriname. Bij diverse tentoonstellingen waaronder de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 wordt de gouden medaille gewonnen.

In de oprichtingsakte van de Naamlooze Vennootschap De Rutten's bierbrouwerij "De Zwarte Ruiter" van 28 september 1893, blijkt pas de omvang van de onderneming. Vier broers Rutten en Franciscus van der Wolk, eigenaar van een likeurstokerij in Rotterdam, stichten de NV met een maatschappelijk kapitaal van twee miljoen gulden. Naast de twee brouwerijen en de likeurstokerij beschikt de NV over ruim veertig panden in Maastricht, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Leeuwarden, Haarlem, Eindhoven, Arnhem, Nijmegen en Tiel.

Aan het begin van de twintigste eeuw nam de bierconsumptie in Nederland af. De directie nam hierop het besluit om de brouwerij af te stoten en alleen door te gaan met de exploitatie van de horecabedrijven. Heineken nam de brouwerij in 1920 over en veranderde de naam in N.V. Sint Servatius Brouwerij. In 1952 werd de brouwerij gesloten. De Zwarte Ruiter keerde terug als biermerk toen Paul Rutten, directeur van de Gulpener Bierbouwerij, de naam kocht en verbond aan zijn Mestreechts Aajt.

Eigenaren


Bieren (8)

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur