Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Haan & Sleutels

Brouwerij

Opgericht: 1611
Gestopt: 1888

Namen

(1611-1849) Brouwerij De (Witte) Haan
(1849-1888) Brouwerij De Haan & Sleutels

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Geldersekade Amsterdam

Vestigingen

(1874-1888)

Geschiedenis

Al vanaf 1611 was sprake van brouwerij De Witte Haan, of Haen, aan de Geldersekade bij Boomsloot in Amsterdam, die eigendom was van de burgemeestersfamilie Hasselaer. In de tweede helft van de 17e eeuw is de brouwerij in eigendom overgegaan aan de familie Rendorp, die eveneens regenten en burgemeesters voortbracht. Brouwer was destijds een beroep met groot aanzien.

Aan het begin van de 19e eeuw stond de brouwerij bekend als Brouwerij De Haan van de firma Pieter en Salomon Rendorp. Zij kochten Brouwerij De Gekroonde Dubbele Sleutels en gezamenlijk zouden deze brouwerijen verder gaan als Brouwerij De Haan & Sleutels. De brouwerij produceerde Hollandsche Ale, Dubbel wit en bruin Princessebier, maar werd vooral geroemd om haar zwaardere Oost-Indisch bier of Haantjes Bier, dat erg gewild was in Nederlands Indië.

De brouwerij investeerde ook in de nieuwe ontwikkelingen. Zo was De Haan & Sleutels in 1858 een van de eerste Nederlandse brouwerijen met een stoommachine en werd vanaf 1867 Beijersch bier geproduceerd. In 1874 werd zelfs een nieuwe brouwerij aan de Nieuwe Achtergracht gebouwd speciaal geschikt voor het ondergistende bier. De oude brouwerij aan de Geldersekade werd gehandhaafd voor de productie van de vertrouwde Hollandse bieren.

Het is niet bekend wat de reden was dat De Haan & Sleutels in 1888 werd geliquideerd. Het recht zijn tot het voeren van de firma der ontbonden Vennootschap Brouwerij de Haan en Sleutels en het bezigen harer Fabrieksmerken ging naar De Gekroonde Valk. Zij hebben nog tot in het begin van de 20e eeuw bier uitgebracht onder de naam Haan & Sleutels. De fabriek aan de Geldersche kade werd gesloopt en die aan de Nieuwe Achtergracht werd in zijn geheel verkocht aan "enkele ondernemende mannen", die de brouwerij voortzetten onder de naam Stoombierbrouwerij 't Haantje.

Brouwers

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Overig

Beijersch bier Export Bier Hollandsche Ale Maarte-bier Oostindisch Bier Oud Bier Pilsener Bier Princesse Bier Regentessebier Wener bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur