Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Klein Duimpje

Brouwerij

Namen

(1997-2013) Huisbrouwerij Klein Duimpje
(2013-) Brouwerij Klein Duimpje

Opgericht: 1997

Telefoon: 0252-531186
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Twitter Untappd Website

Statutaire naam KvK: brouwerij Klein Duimpje (34102434)

Vestigingsadres

Hyacintenlaan 2A
2182 DE Hillegom

Proeflokaal : Ja
Rondleidingen: Ja

Postadres

Parallelweg 3
2182 CP Hillegom

Provincie: Zuid-Holland

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Eén van de brouwmeesters van Huisbrouwerij Klein Duimpje is Erik Bouman (1959), werkzaam in de ICT-branche. Erik is sinds 1990 actief in het maken van alcoholische dranken. In dat jaar werd hij lid van het Heemskerks Gilde, alwaar hij zich voornamelijk bezig hield met het maken van wijnen en likeuren. In 1995 kwam hij in contact met amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat in Hoofddorp en volgde daar een bierbrouwcursus. Vele brouwsels en een jaar later achtte Erik de tijd rijp om deel te nemen aan amateur-bierbrouwwedstrijden. Reeds in 1996 vielen diverse bieren in de prijzen. In januari 1997 werd het eerste Nederlandse Kampioenschap voor amateurbierbrouwers in de winterbierklasse gewonnen met het latere "Erik de Noorman". Kort daarna, in mei 1997, werd het door Erik, en zijn brouwmaat Bas van der Voort, ingezonden bier van het Engelse type "Porter" uit meer dan 400 ingezonden bieren gekozen tot het beste bier bij het dertiende Algemene Kampioenschap over alle klassen. Daarmee was Erik Nederlands Kampioen amateurbierbrouwen 1997. De etiketten van de brouwerij werden in eerste instantie ontworpen door grafisch ontwerpster Natascha van der Steen. Zolang de brouwerij nog niet over een eigen locatie beschikt maakt Erik gebruik van de faciliteiten van de Scheldebrouwerij. In 2000 leek het er even naar dat Erik zich kon gaan vestigen in een pand in Hillegom, doch de vreugde bleek van korte duur. Medio 2002 werd gestart met het opzetten van een certificatenregeling. Het is de bedoeling dat er deelnamebewijzen kunnen worden gekocht variërend in prijs van 50, 100 en 200 Euro. De inkomsten die deze regeling genereert zal worden besteedt aan het uitbreiden van de brouwerij. De rente zou dan jaarlijks, tijdens een feestelijke bijeenkomst, in natura uitgekeerd in de vorm van een uniek eenmalig bier. Hiernaast is het mogelijk om met een vaste korting bier te laten brouwen voor feesten en partijen. Vanaf juni 2003 kon men zich daadwerkelijk inschrijven voor deze certificatenregeling. In 2002 werd de eenmanszaak omgezet in een v.o.f. en trad Louis van Velthoven, onderwijzer op een Jenaplan-basisschool in Haarlem, toe als vennoot. Louis leerde in 1998 het brouwen van Erik via een amateur bierbrouwcursus na te zijn ingeschreven door zijn zwager Herman van Assendelft. Louis en zwager Herman vonden het brouwen zo leuk dat zij al snel meegingen naar de Scheldebrouwerij als er gebrouwen of gebotteld moest worden en zo werden de fijne kneepjes van het brouwen geleerd. Louis behaalde in 1999 in Bergen op Zoom een tweede plaats tijdens het Open Nederlands Kampioenschap voor Amateur Bierbrouwers, waaruit later het Springbok ontstond. Erik en Louis zochten naar een locatie in de Bollenstreek waar zij hun eigen brouwerij konden vestigen. Een brouwerij met proeflokaal waar naast alle brouwactiviteiten op afspraak groepen bierliefhebbers ontvangen kunnen worden.

Naast het brouwen van bier houdt de brouwerij zich ook bezig met het bereiden van bierlikeur en korenwijn. Deze producten worden gedestilleerd uit bier bij de Firma Janssens in Amsterdam en afgevuld in Hillegom. Hiernaast worden ook twee bierkazen gemaakt. Bij de ene kaas, gemaakt uit koeienmelk wordt bij de bereiding Erik de Noorman gebruikt. Bij het bereiden van de andere kaas, de geitenkaas wordt door de kaasboer de Hillegomse Hangkous gebruikt. Op 30 november werd de VHKD (Vrienden van Huisbrouwerij Klein Duimpje) opgericht. Op dat moment waren er 40 leden. Met de eerste opbrengst werd een afvulmachine aangeschaft alsook een gasbrander om de brouwketel te stoken. In 2004 werd een nieuwe etiketteermachine in gebruik genomen. Hiermee konden 1200 flessen per uur van een etiket worden voorzien. Medio 2004 zette Louis van Velthoven een punt achter zijn werkzaamheden voor Huisbrouwerij Klein Duimpje. In maart 2005 werden er 1000 kratten aangeschaft. Het waren zwarte (gebruikte) kratten. Over de naam van de vorige eigenaar werd een sticker van de brouwerij geplakt. In 2005 werd tevens de 3 hl. brouwinstallatie in gebruik genomen. In augustus werd hiermee het eerste brouwsel gemaakt. In 2006 werden een aantal bieren van de brouwerij voor het eerst geschonken in Denemarken en wel in het stadje Kolding (www.denengelskepub.dk). Sinds 2006 verkoopt Erik Bouman bierkoelers die hij importeert uit Oekraïne (Wroclaw). In 2010 werd er een nieuwe bottellijn geplaatst. Sinds april 2011 is de brouwerij overgestapt naar een nieuw model krat met eigen opdruk. Er zijn 3300 kratten aangeschaft. De oude kratten met stickers zullen worden vervangen.

Klein Duimpje opent bierbrouwerij in Hillegom
IJmuider Courant, 26 juli 2011 (Haarlem e.o.)

HILLEGOM - Hillegommer Erik Bouman begint aan de Hyacintenlaan zijn eigen brouwerij met proeflokaal, Klein Duimpje geheten. Onder die naam brouwt hij al jaren zijn eigen bieren, waaronder koffiebier, bier op basis van jeneverbessen en Kerstbier. De brouwerij en het proeflokaal komen in het oude pand van een bollenkweker, vlakbij het Shell-tankstation aan de Leidsestraat. In het gebouw wordt momenteel nog flink gesloopt. Bouman denkt dat begin volgend jaar na een grondige verbouwing de eerste rondleidingen gegeven worden in de brouwerij. Hij hoopt dat het proeflokaal nog voor het bloemencorso open kan. Daar kunnen dan de bieren van Klein Duimpje gedronken worden. Ook gaat Bouman uitleg geven over het brouwen van bier. In eerste instantie zal het proeflokaal op vrijdag, zaterdag en zondag open zijn. Bouman brouwt al sinds 1994 zijn eigen bieren. Daarbij schuwt hij het experiment niet. De bieren van de Hillegommer zijn niet alleen te koop in eigen land. Van zijn kerstbier Christmas Ale ging bijvoorbeeld 3.500 liter naar de Verenigde Staten. Voor Bouman komt met de opening van Klein Duimpje straks een droom uit. Hij was al jaren op zoek naar een eigen plek om bier te brouwen, maar kreeg eerder geen toestemming. Voor de brouwerij heeft hij inmiddels alle vergunningen binnen. In de brouwerij komt een installatie te staan waarmee jaarlijks vijftigduizend liter bier per jaar kan worden gemaakt. Later komt daar misschien ook een kleinere installatie bij.

In 2011 werd bekend dat brouwer Erik Bouman aan de rand van Hillegom panden heeft gehuurd van een failliete bollenkweker. De koelcellen van dit bollenbedrijf werden omgebouwd tot een grote brouwzaal, proeflokaal, lagerruimtes en voorraadmagazijn. Op 21 april 2012, corsodag, werd het proeflokaal geopend. In juni 2012 werd de brouwerij in gebruik genomen. De brouwerij bestaat uit twee brouwketels van 500 en 1.000 liter. Daarnaast werd er in 2012 een volautomatische vul- en bottellijn in gebruik genomen. In 2013 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Huisbrouwerij Klein Duimpje naar Brouwerij Klein Duimpje. Op 2 januari 2014 werden er twee nieuwe Cilindrische-Conische Tanks (CCT's) geleverd, elk met een inhoud van 15 hl. Met deze uitbreiding van 30 hl komt de capaciteit uit op 95 hl. In 2014 kon er per keer 1.500 liter worden gebrouwen. In de loop van 2015 werd een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen. De oude brouwinstallatie werd verkocht aan Kraftbier in Tilburg.

Eigenaren

Brouwers

Bieren (55)

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Etiketbieren (4)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (4)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur