Brouwerij De Leckere
Brouwerijhuurder
Opgericht: 1997
Hoofdtype
(1997-2023) Brouwerij(2023-) Brouwerijhuurder
KvK-registratie: Twee Vijf B.V. h.o. Bierbrouwerij De Leckere (64157628)
- Brouwt ook voor andere brouwerijen ( - 2023)- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Eigen hopveld (2022 - 2023)
Contactgegevens
Provincie: Utrecht
Telefoon: 030-2312343E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres
Zandweg 413601 AE Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Bezoekmogelijkheden
Bezoek niet mogelijk
Horeca
Werkspoor Café De LeckereGeschiedenis
Op 1 november 1996 werd Brouwerij De Leckere als VOF ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Initiatiefnemers waren Erik Bok, Pim Bosch, Nico Verhoog en Edo Gommers. Erik en Pim waren als keurmeester aangesloten aangesloten bij het Bier Keurmeesters Gilde. Vanaf 1996 werd er een klein jaar gewerkt aan de inrichting van de brouwerij. Op vrijdag 15 augustus 1997 kon worden begonnen met brouwen en op zondag 14 december 1997 werd de brouwerij officieel geopend. De brouwerij was toen nog gevestigd in een uithoek van het Bedrijventerrein Lage Weide in het noorden van Utrecht, achterin een loodsachtig multi-functioneel gebouwtje aan de Sophialaan 5. De brouwerij werd - gezien de geringe financiële armslag - in zijn geheel door de vier initiatiefnemers (met hulp van derden) ontworpen en gebouwd. Er werd een waterleiding aangelegd, er werden vloeren gestort en de - in eerste instantie - volkomen lege ruimte werd opgedeeld in kleinere ruimten die als brouwzaal, moutzolder, warme kamer en gistkamer dienst gingen doen. De gebruikte apparatuur was afkomstig vanuit de horeca, openbare verkopingen van boedels (waaronder de inboedel van een melkfabriek), dumphandels en vlooienmarkten. De toenmalige brouwers maakten een bewuste keus voor het brouwen van biologisch speciaalbier en brouwden daarom slechts met gecertificeerde, biologisch geteelde grondstoffen. De bieren van de brouwerij mochten dan ook het officiële EKO-keurmerk dragen van de Stichting Skal (Stichting Kontrole Alternatieve Landbouw). De Duitse firma Friedrich Weissheimer Malzfabrik (failliet in 2006) leverde de biologisch geteelde mout die voldeed aan de richtlijnen van Bioland, een Duitse vereniging van 8.000 biologische boeren, imkers en wijnboeren in Duitsland en Zuid-Tirol die werken volgens de strikte richtlijnen van Bioland. Ook de biologisch geteelde hop (Hallertau) was afkomstig uit Duitsland en voldeed aan de normen van Ökolandbau. Als bewijs hiervan werd hiervoor een keuringscertificaat afgegeven. Alle bieren werden met dezelfde gistsoort vergist die - evenals het bier zelf - regelmatig werd getest in het laboratorium van Stadsbrouwerij De Hemel in Nijmegen. Daar had men namelijk een analiste in dienst die ook voor andere brouwerijen microbiologische keuringen kon verrichten. De vergisting en lagering van het bier geschiedde in kunststof tanks - vergelijkbaar met reusachtige jerrycans - van ieder 1.000 liter. De botteling geschiedde eveneens met behulp van een zelfgebouwde installatie, waarin ventielen waren verwerkt die ook in wasautomaten werden gebruikt. De installatie kon 600 flessen per uur verwerken. Ten behoeve van de nagisting werd bij het bottelen biologische maïsmoutstroop aan de bieren toegevoegd. Alle werkzaamheden werden handmatig uitgevoerd: het bottelen, het plakken van de etiketten en het roeren met de roerstok in de maiskuipen. In de beginperiode werd er ongeveer 400 hl op jaarbasis gebrouwen. Per keer kon er maximaal 225 liter worden gebrouwen.
In 1999 was de jaarproductie gegroeid naar 500 à 600 hl. Ten behoeve van de landelijke distributie van het bierassortiment werd een overeenkomst gesloten met De Nieuwe Band (sinds 2018 Odin), een grote landelijke distributeur van biologische producten. Begin 1998 werden ongeveer 140 winkels en restaurants met de bieren van de brouwerij bevoorraadt. Om de brouwerij te kunnen financieren werd een beroep gedaan op familie, vrienden en kennissen. Er werden sponsor-certificaten uitgegeven die echter niet automatisch recht gaven op een gratis hoeveelheid bier. De initiatiefnemers beloofden hun sponsoren extra in de watten te zullen leggen. Het was aanvankelijk de bedoeling om het bier de naam Okidoki te geven. Dit was ook de reden dat destijds op het etiket een mannetje was afgebeeld dat zijn duimen omhoog stak. De naam bleek echter al te bestaan en dus werd gekozen voor De Leckere.
Door privé-omstandigheden was Nico Verhoog genoodzaakt zich in de loop van het jaar 2000 terug te trekken uit de brouwerij.
In augustus 2000 werd de brouwerij tijdelijk gesloten om een verhuizing van de Sophialaan naar de Molensteyn 3 op het Bedrijventerrein Oudenrijn in De Meern te kunnen realiseren. In dit pand was hiervoor een fabrikant van kinderkleding gevestigd. Vanaf januari 2001 werd op de nieuwe locatie het brouwproces weer opgepakt. Pim, Edo en Erik gingen zich er vanaf maart 2001 fulltime bezighouden met de brouwerij. Pim werd hoofdbrouwer, Edo richtte zich vooral op de administratie en Erik deed de rest. Op 17 mei 2001 werd de brouwerij officieel heropend door de toenmalige minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma. De brouwerij brouwde op dat moment ongeveer 3.000 liter bier per week (er werd twee keer per week een brouwsel van 15 hl gebrouwen). Die hoeveelheid was op dat moment tevens de maximale brouwcapaciteit van de brouwerij. De jaarproductie bedroeg toen 700 hl. Het lag in de bedoeling deze capaciteit uit te breiden naar 3.500 hl op jaarbasis. Voor de nieuwe locatie liet men een nieuwe, zelf ontworpen, brouwinstallatie bouwen bij FIB Industries in Leeuwarden. Uit de omgeving van Bamberg kwam een tweedehands afvullijn voor 30cl- en 33cl-flessen. Vanaf dat moment kon er onder koolzuur worden afgevuld. De afvullijn werd later verkocht aan de Sallandse Landbier Brouwerij die de afvullijn nog gebruikte tot de verhuizing van de brouwerij van Raalte naar Albergen in het voorjaar van 2017.
In januari 2002 werd duidelijk dat het, economisch gezien, niet mogelijk bleek de brouwerij nog langer draaiende te houden. Men ging naarstig op zoek naar de laatste strohalm en er werd contact gezocht met derden. De brouwerij balanceerde in mei 2002 op het randje van een faillissement. In juni 2002 trokken Pim en Edo zich - zonder opgaaf van reden - terug uit de brouwerij. Erik Bok bleef achter, maar kreeg al snel bijval van Bert de Ruyter (eigenaar Bert's Bierhuis), Ronald de Koning (eigenaar Kafé België), Lucas Seijerlin (een horeca-ondernemer uit Harderwijk en toenmalig eigenaar van Luxembourg Events) en Bert Audenaerde (eigenaar van een etikettenfabriek in Breda). Samen hielden zij de brouwerij draaiende. In september 2002 moest echter ook Erik Bok noodgedwongen de roerstok erbij neerleggen. Sindsdien werd er bij De Leckere enige tijd niet meer gebrouwen. De nieuwe initiatiefnemers bleken niet voldoende tijd vrij te kunnen maken om de brouwerij in bedrijf te kunnen houden. In december 2002 viel het doek voor de brouwerij. De verhuizing van het kleine pand op Bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht naar de nieuwbouw op het Bedrijventerrein Oudenrijn in De Meern bracht de brouwerij in de problemen. Tijdens de verhuizing lag het brouwproces namelijk vier tot vijf maanden stil, waardoor de brouwerij een fors aantal klanten kwijt raakte. Ook de marketing was voor de brouwerij van ondergeschikt belang, waardoor er niet voldoende omzet werd gedraaid.
Begin 2003 meldden zich een aantal gegadigden om de brouwerij over te nemen. De nieuwe eigenaren van de brouwerij werden de in Montfoort woonachtige Wilfred van Schaik (eigenaar van Slijterij-Wijnhandel W. van Schaik) en Bert-Jan de Rooij (toenmalig salesmanager bij Vrumona). Wilfred hield zich bezig met de algehele leiding over de brouwerij (waaronder de financiën) en Bert-Jan hield zich bezig met de verkoop. De brouwerij behield het biologische merk De Leckere. Op 20 mei 2003 nam Jan Wolfs de roerstok ter hand in de brouwerij. Jan werkte die periode drie dagen per week in de brouwerij. De doelstelling voor 2004 was tussen de 700 en 1.000 hl op jaarbasis te brouwen. Deze hoeveelheid moest in drie jaar uitgroeien naar 1.500 hl op jaarbasis. Onder de naam Brouwerij De Leckere werden de biologische bieren in de markt gezet, terwijl onder de naam Utrechtse Speciaalbrouwerij de niet-biologische bieren werden verkocht.
In de loop van 2004 trokken Wilfred en Bert-Jan zich terug uit de onderneming, omdat de verkopen achter bleven bij hun verwachtingen. De nieuwe directie werd gevormd door de oud-studiegenoten Tjeerd de Vries (1961) en Justus Kos (1961). Justus was tussen 1995 en 1998 bij Heineken werkzaam als International Sponsorship Manage Heineken Brand, terwijl de antroposofisch opgevoede de Vries zelfstandig werkzaam was als corporate finance adviseur. Hoewel de beide heren aanvankelijk van plan waren om in 't Gooi een wasserij te kopen, om daar vervolgens de eerste biologische wasserette van Nederland van te maken, werd het uiteindelijk een brouwerij. Er werd gekozen voor een professioneler aanpak, althans in de ogen van de nieuwe eigenaren. De VOF werd in oktober 2004 omgevormd tot een BV. Jan Wolfs bleef werkzaam als brouwmeester en was er inmiddels in geslaagd het bier op een constant niveau te krijgen. De nieuwe directie had het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. In de praktijk werd dit duidelijk door dat voor het lopende band werk in de brouwerij een paar dagen per week een beroep te doen op werknemers van de Pauw Bedrijven, een voormalige sociale werkplaats in Breukelen. In 2005 was het bier voornamelijk verkrijgbaar in natuurwinkels, een aantal cafés en speciaalbierwinkels. Het was echter de bedoeling de jaarproductie op te voeren van ongeveer 750 hl op het moment van de overname naar 2.500 hl. In 2005 nam supermarktketen PLUS de bieren van de brouwerij in haar assortiment op. Landelijk werden de bieren gepromoot door onder andere Multi Bier en Beer & Selected Beverages. Er werd besloten om alle bieren te gaan pasteuriseren. Februari 2006 trad Mark Dignum als brouwer in dienst van de brouwerij. In 2007 verliet Mark noodgedwongen de brouwerij.
In 2007 dreigde de brouwerij opnieuw failliet te gaan. In mei 2007 werd de brouwerij echter overgenomen door een groep aandeelhouders. Eén van deze aandeelhouders is Eric Odenwald, eigenaar van Odenwald Organic Food Group). Hij brengt in Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en België biologisch brood, frisdrank, chocolade en ijs op de markt. Tjeerd de Vries en Justus Kos bleven als aandeelhouder verbonden aan de brouwerij. Voor het afvullen zal het bier voortaan worden gecentrifugeerd. Met deze overname trad ook weer Pim Bosch in dienst van de brouwerij. Eind 2007 werden er twee extra lagertanks geïnstalleerd met een totale capaciteit van 60 hl. Aanvankelijk werkte Pim drie dagen in de week, maar vanaf februari 2008 werden dat vier dagen per week. Daarnaast hield Richard Kuiken zich bezig met alle voorkomende werkzaamheden in de brouwerij met uitzondering van het brouwproces. Op 2 november 2009 werden er zes nieuwe lagertanks geplaatst met een gezamenlijke capaciteit van 360 hl. De totale lagercapaciteit van de brouwerij verdubbelde hiermee en kwam uit op ruim 500 hl. De brouwerij groeide hiermee uit naar een productiecapaciteit van 6.000 hl op jaarbasis. De omzet van de brouwerij steeg in 2009 ten opzichte van 2008 met 35%. In het kader van de Week van de Smaak werd Jan Wolfs in november 2009 uitgeroepen tot de Held van de Smaak van de provincie Utrecht. In januari 2010 trad Oscar Moerman als brouwer in dienst van de brouwerij. Eind december 2010 gooide hij de roerstok er weer bij neer. Na het vertrek bij de brouwerij werkte hij in 2012 nog enkele keren als oproepkracht bij de brouwerij. Carl Stapelbroek ( toenmalig eigenaar van Brouwerij Vat No. 13) trad 1 januari 2011 in dienst van de brouwerij. Per 1 november 2011 legde Jan Wolfs de roerstok erbij neer om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging in de Nederlandse bierbranche.
In 2010 werd de brouwerij gecertificeerd door het British Retail Consortium. Het is een kwaliteitsnorm die in Engeland is ingesteld voor producenten van levensmiddelen. De norm bevat een breed pakket aan kwaliteitseisen op het gebied van voedselveiligheid, productie en omgeving.
In juni 2017 maakte de brouwerij bekend te gaan verhuizen naar een op dat moment nog leegstaande fabriekshal van de voormalige fabriek Werkspoor, de zogenaamde Werkspoorkathedraal. In het pand kwamen ook andere bedrijven alsook horeca. De brouwerij neemt de helft van het pand aan de Tractieweg in gebruik. De kantoren komen hoog in het pand, tegen het dak aan de voorzijde. De enorme brugkraan, die normaal gesproken vrij door de enorme hal kan rijden, kreeg een vaste plek aan de kant van de insteekhaven. Aan de kopse kant van de fabriekshal komt horeca. De andere helft van het pand werd opgedeeld in kleinere eenheden waar bedrijven zoals een meubelmakerij onderdak kregen. De fabriekshal is 25 meter breed en 175 meter lang. Erfgoed Werkspoor Utrecht, eigenaar van het voormalige Werkspoorcomplex, vroeg voor de verbouwing van het pand een vergunning aan. Het pand is geen gemeentelijk monument. Volgens architect Bart Kellerhuis van Zecc Architecten is het een behoorlijke opgave om het pand geschikt te maken voor bedrijven.
Op zondag 5 november 2017 werd in de Werkspoorkathedraal het nieuwe proeflokaal van de brouwerij geopend: Werkspoor Café De Leckere.
Op 7 november 2018 verhuisde de brouwerij naar het Werkspoorkwartier. De capaciteit van de brouwerij kan hiermee op termijn groeien naar een productie van 2 miljoen liter per jaar. Als eerste brouwerij van Nederland, en één van de weinige in Europa, gaat de brouwerij volledig elektrisch produceren en daarmee van het gas af. Om nog verder te verduurzamen komen er ook nog 1360 zonnepanelen op het dak en gaat de brouwerij alle warmte en koude in de fabriek hergebruiken. Op 9 september 2019 werd de nieuwe brouwerij officieel geopend.
Drone-opname van de brouwerij, oktober 2020
In 2022 kopen Duits & Lauret en De Leckere samen een bliklijn. Voor de introductie van bier op blik werd de collab Ur Pils gebrouwen.
Op dinsdag 7 juni 2023 werd de brouwerij door de rechtbank failliet verklaard. Corona en een sterke stijging van de kosten werden het bedrijf te veel. De curator onderzocht de mogelijkheden van een doorstart, maar deze liet lang op zich wachten. In oktober 2023 werd bekend dat er toch een doorstart ging komen. Het initiatief kwam van een groep liefhebbers en oud-medewerkers. De groep nam de merkrechten en een kleine voorraad bier over die er nog was en startte weer met brouwen, (online) verkoop en het bevoorraden van horeca. Eén van deze initiatiefnemers is Anne Rijsterborgh. Anne was de hoofdbrouwer van De Leckere op het moment dat de brouwerij failliet ging. Ook na de doorstart zal Anne zich ontfermen over het brouwproces. De brouwinstallatie werd in de zomer van 2023 geveild. De nieuwe eigenaren van het merk en de recepten zullen dus als brouwerijhuurder verder gaan.
Hopveld
In het voorjaar van 2022 startte de brouwerij met een eigen hopveld. Het hopveld was gelegen langs de Kromme Rijn nabij het woonhuis van Eric Odenwald. Eric verbouwde er samen met zijn buurman 1 ha hop (Hallertau Tradition en Cascade).
Eigenaren
Brouwers
Bieren (24)
Regulier assortiment
Blauwe Bijl Cromhout De Leckere 0.2 Weizen De Leckere 0.5 IPA De Leckere 0.5 Pilsener De Leckere Pilsener Donkere Gaard Gouden Munt 2.0 Gulden Craen Lichte Gaard Märzen New European IPA Paulus Razende Swaen SonnenBorgh Spring Haver White Cascade WIPA - Weizen India Pale Ale Witlove Witte VrouwenOverig
Lucky 13 Beer Olivier Tripel Rising Sun Kumquat IPA Smaakt Bio PilsenerNiet meer gebrouwen bieren (73)
Regulier assortiment
0% IPA Dark Paulus Herfstbok Rode Toren Traiectinator Vliegendenon Dubbel Weizen 0.2 Willibrord Amber Speciaal Willibrord Dubbel Willibrord Tripel Winterbier WitbierOverig
Alibi Tripel B Bière Brut Bière Brut met Brett Vat 1 Bio Bokbier Black Emperor Black Saxon Schwarz Blauwe Bijl Bourgogne Barrel Matured 2017 Blond Brett Blond Bourgogne Barrel Matured 2018 Brouwertje Cabauw's Kloosterbier Celtic Ale Cervuelta De Leckere Dunkel Weizen De Leckere Inter-Natural Blond Ale De Leckere IPA De Leckere Lentekuit De Leckere Saison Grande Diplomatic Stout Dissident Speciale Drie Dubbel Franciscus Gouden Munt 3.0 Heuvelrug Blond Idaho Sour Industrial Lager Ineeka Japanese Pale Ale Koude Gracht Lentebok Majesteit Pilsner Medieval Gruit Ale Naughty Berry Naughty Stout Nu Utrechts Bier India Pale Lager Pontificale Pontificale Oak Potverdikkie Preau Millage Rat Ale Green Hops Oogst 2016 Rauchbock Rembrandt's Tripel Resurrection Rico Speciale Summer of Hops #1 Double NEIPA vandeStreek x De Leckere Theresian Meadow Tourkoorts Tripel Tripel Oaked Vat 1 TriPils Triple Infusion Smoky Island Twee Ur Pils Uten Ham Uteregs Blond Vrede van Utrecht Werkspoor IPA Willibrord BokbierOrganisatie Bierevenementen
In het nieuws
-
Utrecht heeft een nieuw biertje
Algemeen Dagblad, 19 december 2007 -
Brouwerij De Leckere trekt met reuzenvaten in écht Utrechts erfgoed
de Gelderlander Regio Utrecht, 07 november 2018, Nils de Kruijff -
Klimaatneutraal bier? Joost Brinkman bedacht een fietsroute langs duurzame plekken in Utrecht
Algemeen Dagblad Regio Utrecht, 10 juni 2021, Arnold de Valk -
De Leckere bestaat 25 jaar! Hoe de bierbrouwerij door Eric en zijn vrienden van de ondergang werd gered
AD.nl Regio Utrecht, 14 september 2022, Richard Hoving -
Utrechtse bierbrouwerij De Leckere failliet verklaard
DUIC, 07 juni 2023 -
Utrechts biersprookje ten einde, de Leckere na 25 jaar failliet: ‘Kosten flink gestegen’
De Gelderlander Utrecht, 07 juni 2023, Emma Thies, Richard Hoving -
Bierbrouwerij De Leckere failliet
Misset Horeca, 07 juni 2023 -
Onverwachts, maar toch ook niet: faillissement De Leckere toont problemen van lokale bierbrouwerijen
RTV Utrecht, 07 juni 2023, Tom Scheele -
Doorstart voor failliete Utrechtse brouwerij De Leckere
01 november 2023, Demian van der Reijden -
Groep liefhebbers zorgt voor herlancering De Leckere
De Café Krant, 01 november 2023 -
Utrechts biermerk De Leckere maakt doorstart na faillissement
DUIC, 01 november 2023 -
Failliet Utrechts biermerk overgenomen door liefhebbers
RouletteFM, 02 november 2023
Oude logo's
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop