Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Phoenix Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1873
Gestopt: 1970

Namen

(1873-1891) Amersfoortsche Beiersch-Bierbrouwerij
(1891-1970) Phoenix Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook

Provincie: Utrecht

Vestigingsadres

Smallepad Amersfoort

Geschiedenis

Twee jaar nadat het idee van een Amersfoortsche Beiersch-Bierbrouwerij was geboren leverde in 1874 de nieuw gebouwde brouwerij aan het Smallepad in Amersfoort haar eerste bier. Men brouwde, naar de mode van de tijd, ondergistende Beierse bieren als Pilsener, Münchener en bock. Als goedkoper alternatief werd ook lager en gerstebier geproduceerd van de 1e en 2e soort. Het bier werd diverse malen bekroond en er werd geëxporteerd naar Nederlands-Indië. Aan het eind van de negentiende eeuw werden veel kapitaalkrachtige brouwerijen voor Beiersch bier opgericht waardoor de concurrentie hevig was. De Amersfoortsche kon over 1889 geen dividend meer betalen. De naamloze vennootschap werd in 1890 ontbonden en men staakte de productie een jaar later.

In 1891 werd de brouwerij geveild en kwam in handen van de firma Coets de Bosson. Directeur Jan Coets de Bosson wijzigde de naam in Phoenix Brouwerij, naar de gelijknamige suikerfabriek die zijn oom in Zevenbergen had. Slechts enkele jaren later, in 1894, werd de brouwerij alweer overgedaan aan de firma H. Meursing & Co. Directeur Herman Meursing investeerde flink met hulp van zijn vader, de Amsterdamse scheepsbouwer en reder, Wicher Hooite Meursing. Phoenix groeide uit tot een moderne middelgrote brouwerij met depots en horeca-panden in heel Nederland. Vanaf 1895 produceerde de brouwerij ook stout en werd gepasteuriseerd export bier in flessen naar de tropen verscheept.

Vanaf 1903 werd nieuw kapitaal aangetrokken via de schoonfamilie Korthals Altes en werd de Phoenix Brouwerij en IJsfabriek NV  opgericht. De export naar Groot-Brittannië en via Engelse handelshuizen naar de gemenebestlanden werd verder uitgebreid. Phoenix was in 1918 een van de eerste Nederlandse brouwerijen met een nagenoeg alcoholvrij bier onder de naam Malto. Aan het begin van de jaren 1920 besloot directeur Jan Philip Korthals Altes om de verkoop via de horeca te verruilen voor verkoop van flessenbier in winkels. Het bottelen werd voortaan in eigen brouwerij gedaan. In 1925 werd een nieuwe bottelarij in productie genomen nadat de oude door brand was vernield. Mede dankzij de opvallende vormgeving van grafisch ontwerper Nico de Koo en de introductie van de 45 cl. pulfles, met de reclamesloagan "2 volle glazen uit 1 flesch", groeide de verkoop.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen ook Heineken en Amstel hun bier via de winkelier verkopen. Deze concurrentie kon Phoenix niet aan. In 1955 sloot Phoenix een contract met Heineken om de export-productie van Van VollenhovenVan Vollenhoven, met merken als Falcon en Royal, over te nemen. Ook werden andere activiteiten uitgevoerd zoals het bottelen van vloeibare zeep voor Unilever. Desondanks ging het de brouwerij aan het eind van de jaren 1950 economisch slecht. In 1960 gaat de Phoenix-Brouwerij een belangengemeenschap aan met brouwerij d'Oranjeboom uit Rotterdam. Nog datzelfde jaar volgt een fusie met ZHB en Keizer Barbarossa in de Verenigde Nederlandse Bierbrouwerijen d'Oranjeboom (VNBO). De vestiging in Amersfoort specialiseert zich binnen het concern op flessenbier. In 1961 werd een contract met Albert Heijn gesloten voor de levering van pilsener en oud bruin onder het huismerk.

In 1967 werd de VNBO overgenomen door het Britse Allied Breweries dat in 1968 ook brouwerij De Drie Hoefijzers overnam, alsmede een grote bottelarij in Helmond. De verouderde fabriek in Amersfoort werd op 1 december 1970 gesloten vanwege overcapaciteit. Kort daarna zijn alle panden gesloopt. Het Phoenix bier werd door Oranjeboom en diens opvolgers gehandhaafd als exportmerk.

In de periode 2007-2014 kwam opnieuw Phoenix bier uit Amersfoort van brouwerij Het Klaverblad en later van Phetradico Bieren. In 2016 verkreeg Rock City Beers de licentie voor het uitbrengen van bieren onder de naam Phoenix.

Onderdeel van

(1960-1963)
(1960-1967)

Eigenaren

(1873-1890)
(1891-1894)
(1894-1923)
(1912-1945)
(1941-1964)

Niet meer gebrouwen bieren (12)

Regulier assortiment

Beiersch bier Bockbier Dortmunder extra bruin gerste bier lager bier Malto Münchener oud bruin Pilsener stout

Overig

Sint-Jorisbier

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur