Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Schans

Brouwerij

Opgericht: 1998

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Proeflokaal De Schans (33270813)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 0297-522106
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

De Schans 17-21
1421 BA Uithoorn

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Bierverkoop: Ja

Geschiedenis

Als bezitter van twee prachtige historische panden (1781) en een voorliefde voor al het culinaire kon het volgens Guus Roijen (1947) niet uitblijven dat hij op een bepaald moment de roerstok ging hanteren. In 1973 brouwde Guus, toen werkzaam bij IBM, zijn eerste bier samen met zijn buurman. Pas veel later las hij een artikel in een plaatselijk weekblad over een brouwcursus in Hoofddorp verzorgd door Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. Toen rijpte langzaam het plan om op professionele basis te gaan brouwen. Drie jaar werd als brouwamateur de roerstok ter hand genomen toen het begon te kriebelen en Guus de zaken commercieel wilde aanpakken.Hij schreef een bedrijfsplan en uit dit rapport bleek dat er in Uithoorn voldoende kansen waren voor een professionele brouwerij. Vooral ook omdat Guus de plaatselijke Horeca enthousiast had gemaakt voor zijn eigen bier. Hiernaast was ook de gemeente bereid alle medewerking te verlenen. Naast een brouwerij is er ook ruimte voor een proeflokaal in de panden van rond 1780. Guus heeft zelf de automatisering in de brouwerij uitgedacht. Deze kennis heeft hij te danken aan zijn technische achtergrond als ingenieur. In 1995 was hij echter als marketingmanager bij IBM werkzaam. Dit was op dat moment tevens de reden om alleen op zaterdag te brouwen. Dan kunnen ook eventuele bezoekers een kijkje nemen in de brouwerij. Naast de brouwerij runt Guus Royen een automatiseringsbedrijf. Samen met partner en compagnon Jet van Dalfsen (zij beheert de speciaalzaak die aan de brouwerij verbonden is) dacht Guus aan een wekelijkse capaciteit van 1200 liter. Dit betekent op jaarbasis zo'n 60.000 liter. De brouwerij is vernoemd naar het stukje Uithoorn waar in de Franse tijd houten schansen stonden. Daarvoor was het een veenkolonie. In de loop van de tijd zijn de schansen verbrand en zijn op die plek monumentale panden verrezen, waarvan Guus er twee in zijn bezit heeft. Hoewel alle benodigde vergunningen in bezit waren, maakte het kerkbestuur van de Rooms-Katholieke kerk in het Noord-Hollandse plaatsje bezwaar tegen het verlenen van een vergunning aan brouwer Guus Royen voor de tapperij annex proeflokaal. In 1990 heeft het kerkbestuur grond verkocht aan de gemeente. In die overeenkomst werd toen bepaald dat er aan De Schans, waar de brouwerij zou worden gevestigd, geen uitbreiding meer zou worden toegestaan van de horeca. De door het kerkbestuur ingeschakelde rechter was het eens met de bezwaren van het kerkbestuur en bij een kort geding in maart 1996 werd de vergunning geschorst. De uitspraak was een forse tegenvaller, zeker daar het ondernemersplan is gebaseerd op een brouwerij annex horecagelegenheid.

Vanaf dat moment was brouwer Guus Roijen op zoek naar een locatie buiten de Gemeente Uithoorn. De brouwinstallatie werd ontwikkeld in samenwerking met zuiveltechnisch bedrijf van 't Riet uit Aarlanderveen. Op 5 februari 1998 werd de brouwerij officieel geopend. In 1998 werd er 100 tot 150 liter per week gebrouwen. In 1999 werd een assistent-brouwer, Erik van Dordrecht, aangenomen voor twee dagen in de week.

In de loop van 2000 besloot Guus zich full-time met de brouwerij bezig te gaan houden en staakte, althans voorlopig, zijn werkzaamheden in de automatiseringsbranche. In 2000 werd er ongeveer 250 hl per jaar gebrouwen. Bierbrouwerij De Schans werkt samen met de "Proef" Brouwerij in het Belgische Lochristi. Seizoenbieren en nieuwe bieren worden gebrouwen in Uithoorn terwijl de grotere hoeveelheden in België worden gebrouwen.

In 2009 begon de brouwerij ook een distilleerderij om hier moutwijnen mee te maken. In 2012 werden er drie soorten moutwijnen verkocht: een rode moutwijn uit stoutbier, een blauwe moutwijn uit blond bier en een groene moutwijn uit de saison. Aan de moutwijn worden jeneverbes en kruiden toegevoegd met als resultaat een graanjenever. Deze jenever werd in 2012 in twee varianten verkocht.

Als gevolg van de toenemende afzet is de brouwerij sinds 2012 op zoek naar een andere locatie. Het is de bedoeling dat op deze nieuwe locatie ook de horeca een plek krijgt.

Op 7 december 2015 overleed Guus Roijen aan kanker. Guus werd 68 jaar.

Eigenaren

(1998-heden)
(1998-2015)

Brouwers

(1998-2015)

Bieren (36)

Regulier assortiment

Niet meer gebrouwen bieren (20)

Regulier assortiment


Overig

Literatuur


-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur