Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Texelse Bierbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1999
Telefoon: 0222-320325
Fax: 0222-316463
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Noord-Holland

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Website

KvK-nummer: 37112526

Vestiging Texelse Bierbrouwerij

Bezoekadres:
Schilderweg 214b
1792 CK Oudeschild (gemeente Texel)

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Zie http://www.texels.nl/nl/openingstijden/
Rondleidingen: Ja !<-- Rondleidingen voorwaarden: -->. Zie: http://www.texels.nl/nl/brouwerij-bezoek/rondleiding/.

Aangesloten bij



Geschiedenis

Nadat in 1998 de Tesselse Bierbrouwerij stopte, werd er gekeken om de brouwerij voort te zetten met een nieuwe eigenaar. Die werd gevonden in de persoon van de geboren Groninger Jaap van der Weide (1961), voormalig verkoopdirecteur in de telecomsector van Siemens en afkomstig uit de wereld van de informatica. In mei 1999 nam hij de leiding van de brouwerij over en liet er geen gras over groeien: hij blies de brouwerij professioneel nieuw leven in. Feitelijk is er sprake van een compleet "nieuwe" brouwerij hoewel de lokatie van de brouwerij dezelfde is gebleven en de naam van de brouwerij slechts een kleine verandering heeft ondergaan. Van der Weide besloot de "x" toch weer in de naam terug te brengen vanwege de "export naar het continent". Er werden nieuwe recepturen bedacht en dit leidde tot volmoutige bieren. Zijn zesjarig verblijf in München is mede de achterliggende reden om te gaan brouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot van 1516. Met een nieuw brouwteam maakte de brouwerij in 1999 een nieuwe start. Maurice Diks verkocht een deel van zijn bedrijf aan een concurrent en werd bedrijfsleider. Er werd aanvankelijk gebrouwen met brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 10 hectoliter. Op vrijdag 16 april 1999 werd het eerste brouwsel gebrouwen en was ook het proeflokaal weer geopend. Op 1 mei 1999 werd de brouwerij met nieuw élan geopend en was de herstart een feit. Om de herkenbaarheid op fles te vergroten werden nieuwe etiketten ontwikkeld. Het eiland en de vuurtoren stonden hier centraal. Aangezien de nieuwe eigenaar de roerstok niet zelf kon en wilde hanteren werd Nico Derks (eerder werkzaam bij Stadsbrouwerij Sint Martinus in Groningen en Stadskasteel Oudaen in Utrecht) naar Texel gehaald. Nico Derks werd gesteund door Tom Noij. Tom was afkomstig van de Boxtelse MAS en kon bogen op een half jaar ervaring bij de Maasland Brouwerij in Oss. Jaap van der Weide beperkte zich tot de financiën en de marketing van de brouwerij. In de loop van 1999 kreeg Nico Derks hulp van Joscha Schoots, die tot die tijd werkzaam was bij de Stadskasteel Oudaen in Utrecht. De smaakvolle bieren werden gebrouwen met behulp van het door de duinen gezuiverde water. De ambachtelijke brouwwijze en de hoge vergistingsmethode geeft het Texels speciaalbier haar unieke smaak. In 1999 werd er 400 hectoliter gebrouwen. De samenwerking die de Texelse Bierbrouwerij in 1999 onder andere is aangegaan met de verkooporganisatie AB&C Global Beer en de B.S.B. in Raamsdonkveer leidde ertoe dat vanaf 2000 Texels bier van Groningen tot Maastricht en van Den Helder tot Middelburg werd verkocht in cafés en slijterijen. AB&C Global Beer is de verkooporganisatie die bestaat uit Astein en Bier & Co en een aantal kleinere bierbrouwerijen in Nederland, België en Duitsland. Ongeveer vijftien groothandels in heel Nederland verzorgen de distributie. In 2000 werd een enorm brouwhuis met twee roodkoperen ketels van vierduizend liter naar het eiland verscheept. Tevens werden in 2000 drie nieuwe 10 hectoliter tanks in gebruik genomen, waarmee de productiecapaciteit steeg naar 25 hectoliter per week. In de loop van 2000 trok Joscha Schoots zich terug uit de brouwerij. Door de capaciteitsuitbreiding vond hij zijn nieuwe rol in de bottelhal niet meer uitdagend. Hij vond op het eiland een baan als sportinstructeur. Maurice Diks ging zich onder andere bezighouden met de logistiek en het proeflokaal en werd verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Wiebe de Boer kreeg de leiding in de bottelhal en het proeflokaal. In 2000 werd er meer dan 1.000 hectoliter gebrouwen. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen vergrootte de Texelse Bierbrouwerij eind 2000 haar werkruimtes van 200 m2 naar 1400 m2. Er werd een nieuwe bottellijn aan de voorkant van de voormalige melkfabriek geplaatst. Vanaf januari 2001 werden hier de 30cl en 75cl flessen en kruiken afgevuld, gekroonkurkt en geëtiketteerd. De capaciteit van de bottellijn bedraagt maximaal 5.000 flessen per uur. Om de groei van de brouwerij het hoofd te bieden werd er in september 2001 een nieuw koperen brouwhuis geïnstalleerd met een brouwcapaciteit van 40 hectoliter in gebruik genomen. Per keer werd er 20 hectoliter gebrouwen. In 2001 werkten er zes personen full-time bij de brouwerij en werd er wederom 1.000 hectoliter bier gebrouwen. Harrie Vermeer trad op 1 februari 2002 in dienst als brouwmeester als vervanger van de vertrekkende Nico Derks die op Texel een ambachtencentrum begon. Harrie Vermeer was eerder werkzaam bij Bierbrouwerij De Koningshoeven in Tilburg en kon op het moment van indiensttreding bogen op een ervaring van meer dan 20 jaar. Per 1 januari 2002 trad M. Middelbos in dienst als Account Manager. Middelbos had toen meer dan vijf jaar verkoopervaring in de speciaalbiermarkt. Hij richtte zich, naast AB&C Global Beer manager P. Beuzenberg, specifiek op de verkoop van de Texelse speciaalbieren in Noord-, West- en Midden-Nederland. In 2002 hoopte de brouwerij uit te komen op 2.000 / 2.500 hectoliter en waren er zeven medewerkers in dienst, waaronder twee verkopers. Eind 2002 werd er wederom een nieuwe etikettenlijn ingevoerd, nu ontwikkeld door een reclamebureau. Het nieuwe logo, de gestyleerde vuurtoren, staat hier centraal. Het promotiemateriaal werd geleidelijk aangepast en begin 2003 was alle externe communicatie en het promotiemateriaal van het nieuwe logo voorzien. Hierbij maakte het omgekeerde anker uit de tijd van de eerste brouwer plaats voor de Texelse vuurtoren. Het "Texelgevoel" werd zo weer stevig aan het bier gekoppeld. Met succes: in 2002 werd het Texels Bock onderscheiden en de speciale export-doos (vijf flesjes met een speciaal Texelglas) vond gretig aftrek in het gehele land (in 2003 werden er 10.000 pakketten afgezet). Alle supermarkten en slijterijen op Texel hebben het bier in het assortiment. Het gezellige proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij, met het aangename zonneterras dat uitzicht biedt op De Hoge Berg en het dorpje Oudeschild, is het hele jaar door te bezoeken. De openingsdagen zijn afhankelijk van het seizoen. Naast de verkoop aan slijterijen wordt er ook veel aan de horeca geleverd. Om de verkoop te ondersteunen werden de volgende promotiemiddelen ontwikkeld: tapruiters, posters, tafelkaartjes, raamstickers en biervilten van het eiland Texel die uitnodigen het speciaalbier te drinken. Sinds 1 augustus 2003 gebruikt de Texelse Bierbrouwerij alleen nog maar op Texel geteelde brouwgerst. Hiernaast werkt de brouwerij samen met de Bavaria mouterij en Agrifirm (als vertegenwoordiger van 135 Texelse graantelers). Eind 2003 werd het verkoopteam uitgebreid met de komst van Paul Snijder voor de verkoop op Texel. Derk Wagenmans vertegenwoordigde de brouwerij in het midden en zuiden van het land. Jaap van der Weide zelf bleef het noorden van het land voor zijn rekening nemen. Brouwer Harrie Vermeer verliet de brouwerij per 1 februari 2004, nadat hij eerst Maurice Diks als zijn opvolger had ingewerkt. In 2004 werd er twee dagen per week gebrouwen. Toentertijd bleef 95% van de productie op het eiland Texel. Op 10 mei 2004 deed Jaap van der Weide een stapje terug: hij verkocht de brouwerij, die inmiddels van 200 naar 1.400 vierkante meter bedrijfsruimte was gegroeid, aan zijn bedrijfsleider en drie mede-vennoten, waaronder Marten van der Loeff en Sef Brackel. Maurice Diks werd technisch directeur en Sef Brackel werd marketingdirecteur. Diks bleef eigenaar van het pand. Jaap hield nog wel een aandeel in de brouwerij. In 2004 werden alle vloeren in onder andere de bottelhal, brouwhuis en warme kamer, lagercel en vergistingsruimte uitgevlakt en opnieuw betegeld. Om dat mogelijk te maken moest alle apparatuur met uitzondering van het brouwhuis naar buiten. Het oppervlak van de brouwerij werd vergroot van 1.400 m2 naar 2.400 m2. In 2004 werd er 1.500 hectoliter geproduceerd, waarvan 95% het eiland Texel niet verlaat en wordt gedistribueerd door drie groothandels. Op Texel werd ongeveer 500 ton gerst verbouwd voor de Texelse Bierbrouwerij. Hiervan kreeg de brouwerij er ongeveer 60 ton aan mout voor terug. Hier werd in 2005 ongeveer 2.500 hl bier mee gebrouwen. De productie lag in dat jaar op twee brouwsels per week en soms drie. Er werden drie nieuwe gistingstanks met een capaciteit van 50 hectoliter per stuk in gebruik genomen. In de Texelse Courant van dinsdag 7 maart 2006 werd een artikel besteedt aan de brouwerij: "Bierbrouwer investeert in klant en organisatie:. In 2006 bedroeg de jaaromzet 3.000 hectoliter. In 2010 werd een fusten- en krattenpark gebouwd. In 2012 kwam er een nieuwe flessenlijn, die tot 10.000 flesjes per uur kan verwerken. In maart 2013 werden er vier nieuwe gisttanks van 135 hectoliter per stuk in gebruik genomen. In 2013 waren er 30 personen werkzaam in de brouwerij.

Maurice Diks stopt met ingang van 1 maart 2017 met zijn werkzaamheden voor de Texelse Bierbrouwerij. Na 16 jaar neemt hij op eigen verzoek afscheid van zijn functie als directielid. Ted Krebbeks nam op ad interim basis de positie van Maurice over.

In augustus 2017 werden de uitbreidingsplannen gepresenteerd voor de brouwerij. Er moet een fabriek verrijzen op een perceel van 4.5 hectare (ongeveer negen voetbalvelden) met een maximale hoogte van 15 meter (flatgebouw met 6 verdiepingen) en een maximale productie van 35 miljoen liter per jaar in de toekomst. Deze plannen zorgen voor gemengde reacties op Texel, niet iedereen is voorstander van deze schaalvergroting.

In de media:

Op woensdag 21 februari 2018 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Oudeschild, uitbreiding bedrijventerrein, vastgesteld. Hiermee komt de gewenste nieuwbouw voor de brouwerij een stuk dichterbij. Na hoofdelijke stemming werd het bestemmingsplan met dertien stemmen voor en twee stemmen tegen aangenomen. Uiteindelijk stemden alleen Jan Aris Eelman van Eiland Belang en Veronne Koot van Texels Belang (die om een hoofdelijke stemming had gevraagd) tegen het plan. Het vaststellen van het bestemmingsplan is nog geen definitief 'ja' voor de brouwerij. Hier zal een aparte bouwaanvraag op moeten volgen die aan het bestemmingsplan getoetst wordt. Martin van der Loef, directeur van de brouwerij, was zichtbaar opgelucht. "Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan. Maar ik ben blij dat Texel ons de kans biedt om door te groeien."

Eigenaren/directie (2)

Eigenaren/directie (historie) (1)

Brouwers (historie) (1)

Bieren (14)

Niet meer gebrouwen bieren (18)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur