Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Floem Craft Beer

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2019

Namen

(2019-2021) Floembier
(2021-) Floem Craft Beer

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Floem Bier Brouwerij (74117092)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Groningen

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Hoofdweg 36
9905 PD Holwierde (gemeente Eemsdelta)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Appingedam was de hoofdstad van de Ommelanden Fivelingo. Het is tot op heden, samen met de stad Groningen, één van de twee plaatsen met historische stadsrechten in de provincie. Dankzij de gunstige ligging aan de rivier (drinkwatervijver) de Floem en het schone water, kent Appingedam een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. Door de Floem hadden de Damsters hun eigen drinkwater en was het water uit de Floem veel beter geschikt voor het brouwen van bier dan andere wateren en meertjes in en rondom Appingedam. Het schoonhouden en leegscheppen van de drinkwatervijvers zoals de Floem, waren gemeenschappelijke gebeurtenissen. Het moest bij voorbaat duidelijk zijn dat het 'plezierwerk' voor de eigen gemeenschap betrof.

Al die voorspoed was Groningen destijds een doorn in het oog. Door die afgunst liet de grote stad Groningen uiteindelijk in 1482 Appingedam een verdrag ondertekenen, dat de naam het Grote Verbond meekreeg. Dit verdrag betekende de doodsteek voor Appingedam. Behalve dat de handel flink werd teruggedrongen, mochten de bierbrouwers alleen nog maar voor eigen gebruik brouwen. Langzaam maar zeker ebde de levendigheid weg uit het centrum en sloot ergens rond het jaar 1900 de laatste brouwerij haar deuren.

Het het spreekwoord luidt dan ook; 'Een echte Damster moet uit de Floem gedronken hebben'. Floembier wil met de brouwerij de bierbrouw geschiedenis van Appingedam in ere herstellen en opnieuw op de kaart zetten.

Initiatiefnemer is de ICT-er Edwin Bos, ooit begonnen als hobbybrouwer.

Op zondag 14 april 2019 wordt het eerste bier gebrouwen in de ketels van Brouwhotel Parkzicht. Op zaterdag 25 mei 2019 werd het Floembier gelanceerd bij Gall & Gall Appingedam.

Edwin droomt van een kleine brewpub in het centrum van Appingedam gelegen aan het water. Samen met zijn vriendin (die ervaring heeft in de horeca) worden de verschillende mogelijkheden onderzocht.

Eigenaren

(2019-heden)

Brouwers

(2019-heden)

Bieren (3)

Regulier assortiment

Ferme Knaap Grunnegs Gold Pluk de vruchten

Niet meer gebrouwen bieren (35)

Regulier assortiment

Augustinus Grote Verbond

Overig

A tale of two cities Aftersun Bigger Alliance Blaaskaak Daam Escaping the scene Fade to black Fingerprint Fortune favors the brave Furioso Hands of time Hazy Eyes Hopster #10 Hovercraft Freestyle Imposter Nicolai Porter Peacock Pelicano Prins Pronk ROEG & RUIG See you on Monday, right ? Slow Sipper Sommeron Spijkergoed Still Not Prepared Sunny Side Up Three little birds Tulp Verpakt Viva La Vida Working Class Hero You were never prepared

Organisatie Bierevenementen

  1. Brouwerstafel Floem @Frontaal Little Bar, 20 april 2023

Oude logo's

2019

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur