Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Noorderzon

Brouwerij

Opgericht: 1984
Gestopt: 1985

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Groningen

Vestigingsadres

Vishoek 2 9712 AR Groningen

Geschiedenis

Brouwerij de Noorderzon in Groningen was gevestigd op een van de meest historische bierlocaties in de stad Groningen.
Het officiële adres was Vishoek 2 en de achterzijde van het pand was aangrenzend aan een van de beroemdste cafés van de stad, café de Sleutel, aan de Noorderhaven 72. Er zijn helaas geen foto's van het pand dat aan het einde van de tachtiger jaren helemaal is afgebrand. Voordat Ronald Mengerink in 1984 brouwerij de Noorderzon inschreef bij de Kamer van Koophandel was hij als thuisbrouwer al enige tijd actief in de amateurbrouwwereld. De brouwerij heeft het vanwege allerlei tegenslagen slechts een paar jaar volgehouden. De officiele start was op 1 april 1985 en in december 1985 werd in het Nieuwsblad van het Noorden al gesproken over het faillissement van de brouwerij.

En dat laatste mag je met recht erg jammer noemen. Nadat Ronald een behoorlijke tijd voor de bierwereld onvindbaar scheen te zijn is hij in 2007 weer commercieel begonnen te brouwen. Zijn brouwerij is nu gevestigd in het Belgische deel van de enclave Baarle-Hertog. Een bewuste keuze want daarmee kon brouwerij de Dochter van de Korenaar zich inschrijven voor het Belgische Zythos. De bieren die er worden gebrouwen vallen met grote regelmaat in de prijzen in binnen- en buitenland.

Des te vervelender was het abrupte einde in Groningen, ondanks de goede bieren als Noorderblond en Kluyn was de brouwerij in 1985 niet meer in stand te houden. Nadat eind 1984 en begin 1985 het brouwen al twee keer wegens geldgebrek werd gestaakt volgde de definitieve nekslag toen er, door een foutje in het productieproces, maar liefst 50 hl bier niet verkocht kon worden.

Meer info op de website van Harry Pinkster.

Eigenaren

(1984-1985)

Brouwers

(1984-1985)

Niet meer gebrouwen bieren (5)

Regulier assortiment

Kluyn

Overig

Braspenninck Gemberbier Noorderblond Referaatbier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur