Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Roos anno 1877

Brouwerij

Opgericht: 1997
Telefoon: 013-5055045
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Noord-Brabant

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Website

KvK-nummer: 41097766

Vestiging Bierbrouwerij De Roos anno 1877

Bezoekadres:
Sint Sebastiaanstraat 4
5081 ZG Hilvarenbeek

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij



Geschiedenis

Hilvarenbeek telde aan het eind van de 17de eeuw tien brouwers. Vanaf de 18de eeuw loopt het aantal brouwers snel terug. In 1792 zijn er nog drie brouwerijen over, waarvan er twee niet worden gebruikt. De teruggang gaat geleidelijk verder, in 1819 zijn er nog maar twee brouwerijen. In 1830 blijkt er volgens het kadaster nog maar één brouwerij over te zijn. De laatste twee brouwerijen die Hilvarenbeek heeft gekend, waren die van de familie Van de Poel, die de naam "de Arend" (gesticht in 1832) voerde, en "de Roos", laatstelijk van de familie De Leijer.  De eerste bekende brouwer van De Roos, die in 1877 zijn brouwactiviteiten startte, was de zoon van kolonel Majoie. Omstreeks 1900 zijn burgemeester F. Verlinden en F.A. Swinkels als eigenaren bekend. Restanten uit de periode van Swinkels zijn: een brandmerk voor de vaten, een bierrijdersboekje met opdruk 'Bierbrouwerij De Roos, F.A. Swinkels' en een bierfles met hetzelfde opschrift. Omstreeks 1915 koopt Henricus Franciscus de Leijer de brouwerij van zijn voorganger F.A. Swinkels. H.F. de Leijer, afkomstig uit Boxtel, is tevens de laatste brouwer en was de oudste zoon van de brouwer van 'de Kroon' uit die plaats.

Op 14 november 1933 werden de werktuigen in de brouwerij verzegeld. De ruimten werden sindsdien weinig betreden. De uit het midden van de 19e eeuw daterende brouwinstallatie is dan ook vrijwel intact gebleven. Op 16 maart 1992 is Stichting Museumbrouwerij De Roos opgericht, teneinde verder verval van de gebouwen te voorkomen en te streven naar herstel ervan. Onder andere Harry de Leijer, kleinzoon van de laatste Beekse brouwer, heeft zitting in het Stichtingsbestuur.

In het weekend van de Open Monumentendag, op 12 en 13 september 1992, stelde de Stichting Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek de oude brouwerij open voor bezichtiging. Het brouwerijpand dateert uit 1850 en valt sinds 1993 onder de monumentenzorg. De brouwerij ligt in de noordwestelijke hoek van de Vrijthof en kan eenvoudig herkend worden aan de karakteristieke toegangspoort naar de binnenplaats. De brouwinstallatie en het authentieke interieur zijn behouden gebleven. Sinds 13 september 1997 wordt er weer bier gebrouwen in de nieuwe bierbrouwerij, die achter de museumbrouwerij verrees. In 2017 is de bierbrouwerij, na een grondige update, feestelijk ingewijd. Daarmee kan er tot 1000 liter op een dag gebrouwen worden. Het bier is bestemd voor het proeflokaal en verkoop in de museumwinkel en bij diverse horecagelegenheden in Brabant.

Eerste brouwmeester van de museumbrouwerij was Toos van Huijgevoort. Tijdens Open Monumentendag in 1993 bezocht zij voor het eerst de museumbrouwerij in haar dorp. De brouwerij bestond toen nog uit een enorme puinhoop en ze was gaarne bereid haar steentje bij te dragen aan herstel ervan. Aanvankelijk hield zij zich slechts bezig met het verzorgen van rondleidingen, maar na een jaar ging ze als brouwer aan de slag. Eerst met een huisketeltje, maar later met een grotere installatie. Ze kreeg hierbij hulp van Harry de Leijer, de kleinzoon van de laatste brouwer, en vrijwilliger Jan van Eerd. Het Bottelbier, om de restauratiekas te spekken, was haar eerste bier. Het eerste professionele bier dat ze ontwikkelde, was de Bikse Tripel, nog steeds een zeer gewaardeerd bier. De bieren werden in licentie bij andere brouwerijen gebrouwen. Bij De Roos kon er destijds slechts 250 liter worden gebrouwen. Slechts de Witte Roos werd in Hilvarenbeek gebrouwen. De Stichting krijgt van de Gemeente Hilvarenbeek drie jaar lang de monumentensubsidie die de Gemeente van het rijk krijgt. Hiernaast wordt de Stichting op tal van manieren gesteund, vooral met materiaal maar ook met donaties.

In 1999 is begonnen aan een grondige restauratie. Op vrijdag 8 september 2001 werd, voorafgaand aan het weekeinde van Open Monumentendag, de brouwerij weer heropend. Het museum en de brouwerij draaien vanaf dan jarenlang op de inzet van louter vrijwilligers. Begin 2003 besloot Toos van Huijgevoort het rustiger aan te gaan doen. Ze droeg de roerstok over aan Erik van den Nouweland en ging zich meer toeleggen op de exploitatie van de brouwerij. Sinds de grote upgrade in 2017, is Marc Vriens brouwmeester. Hij is de eerste parttime betaalde kracht in dienst van De Roos, die verder draait op de inzet van louter vrijwilligers.

Als eerste museum in Hilvarenbeek heeft Museumbrouwerij De Roos op 10 maart 2007 het predicaat Geregistreerd Museum gekregen. De Roos is nu opgenomen is het Museumregister, een landelijk instrument voor museale kwaliteitszorg. Doelstelling van het register is het zichtbaar maken, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse musea en daarmee het verantwoord beheer van het culturele erfgoed aan de hand van landelijk ingestelde basiseisen waaraan elk museum, groot of klein, kan voldoen.

Sindsdien is er hard gewerkt in De Roos. Het proeflokaal ontwikkelde zich tot een warm treffen onder het genot van een goed glas bier van eigen bodem. In het bierdocumentatiecentrum is informatie te vinden over de brouwhistorie sinds 1900 van alle Brabantse gemeenten. Tevens is er een bierbibliotheek samengesteld, gericht op brouwhistorie in zijn algemeenheid en die van Brabant in het bijzonder.

Jaarlijks vinden tijdens het Historisch Bierfestival op de tweede zondag van september, de prijsuitreikingen plaats in de wedstrijd om ‘Brabants Lekkerste Bier’, georganiseerd door de Brabantse kranten. Verschillende prijzen werden in de wacht gesleept: De Bikse Tripel geldt nog steeds als een van Brabants lekkerste tripels, de Herfstbock werd bekroond met zilver in de categorie Zware Herfstbockbieren en de Rooie Fik bierkaas is uitgeroepen tot de lekkerste kruidenkaas van Midden-Brabant. Achter de schermen is hard gewerkt aan de uitbreiding van de museale collectie, onder andere door de aanschaf en restauratie van een Bedford transportvrachtwagen. En in de brouwerij? Daar werkt intussen een parttime betaalde brouwer, waardoor al onze eigen vaste bieren en bieren van de wisseltap voortaan in eigen huis gebrouwen kunnen worden. De ambities zijn hoog; dat belooft nog wat voor de toekomst!

Eigenaren/directie (1)

Brouwers (1)

Brouwers (historie) (2)

Bieren (26)

Niet meer gebrouwen bieren (5)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (2)

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur