Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Oudaen

Brouwerij

Opgericht: 1990

Namen

(1990-2019) Stadskasteel Oudaen
(2019-) Brouwerij Oudaen

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website Youtube

KvK-registratie: Oudaen B.V. (30187344)

Contactgegevens

Provincie: Utrecht

Telefoon: 030-2311864
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Oudegracht 99
3511 AE Utrecht

Postadres

Postbus 666
3500 AR Utrecht

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Heeft u altijd al willen weten hoe bier gebrouwen en gebotteld wordt? Wilt u alles horen over de geschiedenis van de brouwerij, die teruggaat naar de middeleeuwen? Volg dan een rondleiding met brouwer of biersommelier. Sluit af met een bierproeverij, er zijn verschillende arrangementen mogelijk. Meer informatie: https://www.oudaen.nl/brouwerij/rondleidingen/.

Horeca


Geschiedenis

Aan de Oude Gracht, in het centrum van Utrecht, ligt Stadskasteel Oudaen. De historie van het kasteel gaat terug tot in de middeleeuwen. Na een grondige restauratie kreeg het een horecabestemming. Het werd een schitterend bedrijf met een zalencentrum, een specialiteitenrestaurant van allure, een klein theater en een zeer sfeervol proeflokaal. In deze sobere maar stemmige ruimte, in vroeger tijden de ridderzaal, was al jaren een ruim aanbod speciaalbier verkrijgbaar. Maar sinds november 1990 beschikt deze unieke horecagelegenheid ook over een eigen brouwerij. In de werfkelders onder het kasteel en direct aan de gracht staat een ultramoderne installatie opgesteld met onder andere twee, door een Belgische ketelfabriek vervaardigde, koperen ketels met een inhoud van 1000 liter. De verhitting van de ketels gebeurt met stoom, die overigens met behulp van moderne gasverwarming wordt opgewekt. De brouwerij is een huisbrouwerij, dat wil zeggen dat bijna al het geproduceerde bier wordt afgezet in het eigen proeflokaal Oudaen. Het bier wordt afgevuld op een 1000 liter ketel die rechtstreeks is aangesloten op de tap. Dit betekent een enorme besparing van flessen, kratten, bottel en transportkosten. Op 1 oktober 1995 gaf Lodewijk Swinkels de roerstok over aan Nico Derks, die tot op dat moment de roerstok hanteerde in Stadsbrouwerij Sint Martinus te Groningen. Nico Derks wordt in de brouwerij geassisteerd door Albert Veurman. Met de komst van Nico Derks is de brouwerij voor het eerst in haar bestaan over gegaan tot het bottelen van haar bier. In eerste instantie werd het Willibrord en het Ouwe Daen afgevuld op flessen van 75 cl In 1995 werd een jaaromzet behaald van 1500 hl.

In 1996 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Utrechtse Stoombierbrouwerij Oudaen naar Utrechtse Stoombierbrouwerij. In de zomer van 1996 was er sprake van dat het Utrechtse Stadskasteel Oudaen met financiële problemen kampte. Er is toen aan enkele erbij betrokken BV's surseance van betaling verleend. Er waren problemen ontstaan doordat er diverse rechtszaken liepen die tamelijk veel geld kostten. Later stabiliseerde de situatie zich echter weer en bleek de doorstart een succes. Sinds 1 april 1997 is het bedrijf Grand Hotel Krasnapolsky de nieuwe eigenaar van de brouwerij. Hiermee werd ook het personeelsbestand overgenomen en werd geïnvesteerd in een opknapbeurt van het Stadskasteel. Grand Hotel Krasnapolsky is vooral bekend van het gelijknamige hotel aan de Amsterdamse Dam. Het bedrijf bezit hiernaast diverse hotels en restaurants in Amsterdam en Den Haag. Verder verzorgt men het management van Holiday Inn in Utrecht. Sinds mei 1999, met het vertrek van Nico Derks naar de Texelse Bierbrouwerij, wordt de roerstok gehanteerd door Joscha Schoots, de assistent van Nico Derks, en Constant Keinemans, afkomstig van het Eetcafé Bierbrouwerij het Brouwcafé. Sinds maart 2001 is het Annelies Fleerakkers, overgekomen van Bierbrouwerij het Brouw Café, die de roerstok hanteert.

Vanaf 1 januari 2003 werd de roerstok overgenomen door Joppe de Bres. Annelies Fleerakkers verliet de brouwerij per 31 december 2002 voor een 'sabbatical leave' van ruim een half jaar en is voornemens na die tijd het brouwen weer voort te zetten. Joppe is woonachtig in 's-Hertogenbosch. Hij was eerder werkzaam op het laboratorium van Vrumona. Lang was hij actief als thuisbrouwer en heeft hij na zijn MAS en HAS opleidingen ook met de brouwinstallatie van Walhalla gewerkt. Joppe werd vanaf 25 november 2002 ingewerkt door Annelies Fleerakkers tot het einde van dat jaar.

Op 1 mei 2003 droeg het beursgenoteerde NH Hoteles (voorheen Krasnapolsky N.V.) de exploitatie van Stadskasteel Oudaen over aan het managementteam: Peter Elzendoorn en Ireen Ophof (assistent bedrijfsleider). NH Hoteles vond dat Oudaen niet thuis hoorde binnen haar kernactiviteiten. omdat het niet over hotelkamers beschikte. De exploitatie van het Stadskasteel werd vanaf dat moment voortgezet onder de naam Oudaen B.V. Daaronder vielen het restaurant, het proeflokaal, vier banquetzalen voor vergaderingen, diners en feesten en de brouwerij. Dit had geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Peter Elzendoorn was al vanaf het begin betrokken bij Oudaen en was onder andere vestigingsmanager.

Het zat Joppe de Bres niet mee. Het begon in april 2003 met een defecte turbine van de stoomketel. Die ging na 13 jaar stuk en moest worden vervangen. Een extra complicatie was dat de exploitatie van de brouwerij op 1 mei overging naar het vroegere personeel. De brouwinstallatie was eigendom van Heineken en in bruikleen afgestaan. Men werd het niet eens over wie de schade moest betalen. Pas een maand later werd een nieuwe stoomketel besteld. Een Nederlandse fabrikant kon een maatwerkketel leveren die ook nog naar binnen kon in het middeleeuwse gebouw met zijn enorm dikke muren en nauwe doorgangen. Eind augustus ging de koelinstallatie van de gist/lager tanks storingen vertonen. De verdamper bleek lek te zijn. Een week later ging hij echt stuk. Deze keer kon er sneller een nieuwe koelinstallatie worden aangeschaft, nu met een dubbele compressor. In oktober was deze in bedrijf, te laat om een eigen Oudaen bokbier te brouwen. Dit terwijl Joppe juist zulke mooie plannen had om een bokbier van eigen recept, weer met honing, te brouwen. Een huisbrouwerij als Oudaen heeft voor ongeveer een maand bier op voorraad. Er wordt niet gebotteld, dus als de tanks leeg zijn is het bier op. Gedurende de periode dat er niet gebrouwen kon worden heeft Joppe de brouwerij aan een totale revisie onderworpen. De condens- en stoomleidingen werden nagelopen, pompen op hun werking gecontroleerd. Ook de appendages van de gisttank werden vervangen.

In 2004 verhuisde brouwmeester Joppe de Bres naar Brouwerij De Beyerd in Breda. De nieuwe brouwmeester werd John Mulders die hiervoor als brouwer werkzaam was bij Heineken in Den Bosch. Hiernaast is Annelies Fleerakkers voor 16 uur werkzaam als brouwmeester bij de brouwerij. Op 14 april 2008 werden er twee nieuwe biertanks, ieder met een inhoud van 1400 liter, geplaatst. Met deze uitbreiding kan de brouwcapaciteit groeien van 65.000 liter naar 90.000 liter per jaar.

Op 27 maart 2017 werd bekend gemaakt dat de toenmalige eigenaren Ireen Ophof en Peter Elzendoorn het Stadskasteel Oudaen verkopen aan de de Axivate horeca groep. Eigenaar van onder andere PK Bar & Kitchen, het naastgelegen restaurant. Oudaen onderging in 2017 een complete renovatie, waarbij de authenticiteit van het gebouw bewaard is gebleven. Ook de brouwerij is compleet vernieuwd. Hier kun je lekker borrelen tussen de brouwketels, een rondleiding en een proeverij doen of bier drinken op het werfterras direct aan het water van de Oudegracht.


Brouwerij Oudaen (Utrecht) • Tasty Tales (13 april 2016)

Sinds 2019 zijn Brouwerij Oudaen en Stadskasteel Oudaen aparte merken, en wordt dus de naam Brouwerij Oudaen gevoerd voor de brouwerij.

Onderdeel van

(2017-heden)

Brouwers

(2005-heden)
(2018-heden)
(1993-1995)
(1994-1997)
(1995-1999)
(1999-1999)
(2003-2004)

Bieren (11)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (18)

Regulier assortiment

LiteratuurAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur