Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Nederlandse Brouwers

Vereniging

Branchevereniging

Aangesloten bij: Platform op Bier

Opgericht: 1939

Namen

(1939-2009) Centraal Brouwerij Kantoor
(2009-) Nederlandse Brouwers

Externe Links: Facebook LinkedIn LinkedIn Group Twitter Website

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 070-3180710
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Schenkkade 50 - etage 13
2595 AR 's-Gravenhage

Postadres

Postbus 179
2501 CD 's-Gravenhage

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

  • "Het bier is weer best" (1949 - 1962) (CBK)
  • "Dat smaakt naar bier" (2017)

Op 18 september 1939 werd het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) opgericht door alle 99 brouwerijen die Nederland op dat moment telde. Aanleiding is de dreiging van een nieuwe Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben de brouwerijen te lijden gehad onder schaarste en distributieproblemen. De brouwerijen spreken af dat de oorlogshandelingen geen effect op de marktverdeling van voor de oorlog mogen hebben. Mocht er schaarste in grondstoffen ontstaan, dan wordt die geleidelijk verdeeld over alle brouwerijen. Het CBK heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer effectief gefunctioneerd en zodoende wordt de basis voor een sterke overkoepelende organisatie gelegd.

De ontwikkelingen die het CBK sinds de oprichting heeft meegemaakt, hangen samen met de ontwikkelingen bij de brouwerijen in Nederland en maatschappelijke veranderingen. Zo heeft er bij de brouwerijen een concentratie en internationalisatie plaatsgevonden. Waar in de beginjaren de taken lagen in het aankopen en verdelen van grondstoffen, werden deze later gericht op belangenbehartiging van de brouwerijsector in het politieke domein, richting belangenorganisaties en richting de consument. Van de 99 leden in 1939, zijn er in 2009 nog maar 10 brouwerijen aangesloten bij Nederlandse Brouwers. Deze inhoudelijke veranderingen leidden in 2009 tot een naamswijziging van het Centraal Brouwerij Kantoor in vereniging Nederlandse Brouwers.

Oorspronkelijk was het kantoor gevestigd in Amsterdam aan de Herengracht 282, maar later werd het kantoor gevestigd in Den Haag.

Brouwerij Two Chefs Brewing, Kompaan Dutch Craft Beer Company, Brouwerij Noordt en Brouwerij Duvel Moortgat Nederland zijn per februari 2020 lid bij Nederlandse Brouwers. Hiermee telt de vereniging Nederlandse Brouwers voortaan 14 leden, die samen ruim 95 procent van de bierproductie in Nederland vertegenwoordigen.

Vrijdag 2 oktober 2020 werd Brouwerij Uiltje Brewing Company officieel lid bij Nederlandse Brouwers. Deze Haarlemse bierbrouwer is hiermee het 15e lid van de branchevereniging.

Door de overnames van Texelse en Uiltje stopt hun lidmaatschap. Doordat in juni 2021 vandeStreek Bier lid wordt, komt de teller weer op 14 leden.

Bierbutler

Website

Het platform Dat Smaakt naar Bier lanceert in 2018 de Bier Butler app, een app die bier adviseert bij het gerecht dat wordt ingetikt. Een samenwerking van Nederlandse Brouwers met Albert Heijn en Mitra.

Het Centraal Brouwerij Kantoor

Het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) is de beroepsvereniging, die de belangen van de brouwers in binnen- en buitenland behartigt. De taken van de CBK zijn in sterke mate te vergelijken met zijn zuster-organisatie in België, het CBB. Zijn werkterrein is veel breder dan dat van het 'Productschap' en beoogt een platform te zijn voor de brouwerijen onderling en coördinerend op te treden naar alle belangengroeperingen, zowel binnen het bedrijfsleven als wel jegens de overheid, politieke en maatschappelijke organisaties, nationaal en binnen de EG. Daarnaast heeft het CBK een voorlichtende taak en organiseert het de bekende nationale biertapwedstrijden, waaraan jaarlijks een groeiend aantal horecavakgenoten deelneemt (in 1991 ca. 3300). Voorts is in het CBK het Sociaal Brouwerij Centrum ondergebracht, waar o.a. het arbeidsvoorwaardenbeleid voor een deel van de Nederlandse bedrijven wordt geformuleerd. Het CBK is sterk gelieerd aan de Stichting NIBEM (Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier) die is ondergebracht bij TNO-voeding te Zeist. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek ten bate van de graanteelt en de mout- en brouwtechnologie verricht.

Personen

Fred Teeven (voorzitter 2022 - )
Meint Waterlander (directeur 2023 - )

Personen (historie)

Hans Wiegel (voorzitter - 2012)
Jack Verhoek (directeur 2001 - 2010)
Cees-Jan Adema (directeur 2010 - 2019)
Lucie Wigboldus (directeur 2019 - 2023)
Stijn Deelen (voorzitter 2019 - 2022)

Organisatie Bierevenementen

  1. Nederlands Bierproeffestival Den Haag 2022
  2. Week van het Nederlandse Bier 2022
  3. Nederlands Bierproeffestival Den Haag 2023
  4. Week van het Nederlandse Bier 2024

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur