Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De 3 Horne

Brouwerij

Opgericht: 1990
Telefoon: 0416-275666
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Noord-Brabant

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer Untappd Website

KvK-nummer: 18127182

Vestiging Bierbrouwerij De 3 Horne

Bezoekadres:
Marktstraat 40A
5171 GP Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Bezoek op afspraak.
Rondleidingen: Ja !<-- Rondleidingen voorwaarden: -->. Minimaal 10 personen.

Postadres:
Berndijksestraat 63
5171 BB Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)

Geschiedenis

  • "Alweer een fleske van Sjefke"

Sjef Groothuis (1951), werkzaam bij het Hoogheemraadschap en afkomstig uit het Brabantse Kaatsheuvel genoot al enige tijd aanzien als amateurbrouwer. Zoals iedere amateurbrouwer droomde ook hij ervan om van zijn hobby zijn beroep te maken. Dat vergt echter een grote investering en daarom besloot hij de zaken kleinschalig aan te pakken. In 1990 werd een deel van de garage bij zijn huis in Kaatsheuvel verbouwd en als brouwerijtje ingericht. Op slechts zes vierkante meter wist hij de forse brouwketels met een inhoud van ongeveer 2 hectoliter alsook een afvulmachine onder te brengen. De brouwerij werd officieel opgericht op 28 augustus 1990. In 1992 werd een aanvang gemaakt met de verbouwing van een voormalige schoenfabriek aan de Marktstraat, in het centrum van Kaatsheuvel, tot brouwerij. In 1993 werd de apparatuur geplaatst. Op de begane grond werd gebrouwen en is ook het magazijn gevestigd. Op de eerste verdieping is het proeflokaal ondergebracht. Als brouwketels werden twee oude kookketels van Hero gebruikt, waar vroeger tomatensap in werd gemaakt. In 1995 werd de ene week twee maal 700 liter gebrouwen en de andere week één maal 700 liter, daar het afvullen zoveel tijd kost. De filterbak is door Sjef zelf ontworpen en de Nilfisk-koeler (gemaakt van een stofzuigerketel) dient om de stoom af te voeren, want de brouwerij ligt in een woonwijk en heeft geen afvoer naar buiten. De kroonkurkmachine is afkomstig van Brouwerij De Kroon en kan 4.000 flesjes per uur verwerken. In 1999 werd er 60 hectoliter per maand gebrouwen.

In 2000 speelde Sjef Groothuis met de gedachte de brouwerij te verhuizen naar een nieuwe lokatie, namelijk de brandweerkazerne in het centrum van Kaatsheuvel. In de loop van 2002 werd echter duidelijk dat dit geen haalbare kaart bleek.. Reden hiervoor was het feit dat de gemeentelijke herinrichting pas vijf/zes jaar na dato gerealiseerd zou kunnen worden. Ondertussen werd de speurtocht naar een andere lokatie naarstig voortgezet. Een brandweerkazerne en een pand van de plaatselijke KPJ zag hij aan zijn neus voorbij gaan, evenals de oude Brouwerij De Valk in Vlijmen en een industrieel pand in Kaatsheuvel. Later keek Sjef naar een pand in Udenhout en een pand in Waalwijk. In 2012 werd 70% van de bierproductie in opdracht gebrouwen, de overige 30% waren eigen bieren.

Winkel
Sinds augustus 2001 beschikt de brouwerij over een winkel waar attributen en grondstoffen voor het zelf brouwen van bier verkocht worden. De winkel is geopend vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. 

Eigenaren/directie (1)

Brouwers (1)

Bieren (39)

Niet meer gebrouwen bieren (20)

Etiketbieren (14)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (30)

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur