Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Marquis de Bosch

Brouwerij

Opgericht: 1988
Gestopt: 1989

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Untappd

Provincie: Overijssel

Vestigingsadres

Rijksparallelweg 6-10 7951 KB Staphorst

Geschiedenis

In 1987 kocht Albert Bosch het voormalige gemeentehuis in Staphorst met de bedoeling er een brouwerij te vestigen. In het najaar van 1988 was de brouwerij gereed. Niet zoals je zou verwachten een kleine brouwerij met een grotendeels zelfgemaakte installatie, maar een professioneel nieuw bedrijf met een behoorlijke capaciteit (180 hl/dag). De zeer moderne brouwinstallatie was afkomstig van het Hengelosche bedrijf Leushuis.

Men verwachtte in 1989 ongeveer 12.000 hl te gaan produceren, waarvan ruim 70% voor de export bestemd zou zijn. Door allerlei oorzaken, niet in de laatste plaats doordat de brouwerij hermetisch afgesloten bleef voor publicitaire belangstelling, mag het niet al te verwonderlijk heten dat de brouwerij niet levensvatbaar bleek te zijn. In 1989 trokken twee van de drie aandeelhouders zich uit de brouwerij terug. Albert Bosch probeerde nog verder te gaan in afgeslankte vorm, maar ook dit mocht niet baten. De brouwerij werd ontmanteld en de brouwinstallatie werd verkocht.

Assortiment

Het is niet duidelijk of er daadwerkelijk in de eigen brouwerij gebrouwen is. Misschien werden alle bieren wel in België gebrouwen.

Neerlands Ale 21 werd al sinds 1986 gebrouwen in België, door Brouwerij Du Bocq, en had al een redelijke naam opgebouwd in het buitenland. Ook toen de brouwerij zelfstandig draaide bleef men brouwen bij Du Bocq, maar alleen voor de export naar Frankrijk en Italië.

Meer informatie

Eigenaren

(1988-1989)

Bieren (4)

Neerlands Ale 15 Neerlands Ale 18 Neerlands Ale 21 Staphorst's Blanck Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur