Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Dockum

Brouwerij

Opgericht: 2017

Namen

(2017-2018) Brouwerij Kâld Kletske
(2018-) Brouwerij Dockum

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Facebook Instagram LinkedIn LinkedIn Ratebeer Ratebeer Untappd Website Website

KvK-registratie: Brouwerij Kâld Kletske B.V. h.o. Brouwerij Dockum (69305501)

- Webshop voor online verkoop (2021 - )

Contactgegevens

Provincie: Friesland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Hogedijken 20
9101 WV Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân)

Postadres

Medwert 1
9101 SE Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Deze brouwerij begon in 2017 onder de naam 'Brouwerij Kâld Kletske', maar vanaf medio 2018 wordt de naam Brouwerij Dockum gevoerd.

Kâld Kletske is al sinds 2014 een bekende naam, dit bier is ontwikkeld en werd gebrouwen door Sytze Hoogstins (brouwerij de Hoge Stins). In augustus 2017 is Sytze Hoogstins helaas overleden. Ondanks het overlijden van de oprichter en hoofdbrouwer stopt het Kâld Kletske niet.
Er wordt namelijk in Dokkum een geheel nieuwe brouwerij opgezet als eerbetoon aan Sytze Hoogstins. Deze brouwerij zal voorzien zijn van een proeflokaal met eetgelegenheid vanwaaruit je de koperen brouwinstallatie en RVS gisttanks kunt zien. De brouwerij wordt mogelijk gemaakt door Leon v/d Meer, René de Heij en Erwin Postma.

Brouwerij Kâld Kletske in RTL4-programma “Nederland Heeft Het!”
Nieuwe Dockumer Courant, 5 september 2017
.
BURGUM/DOKKUM – Brouwerij Kâld Kletske staat zondag 10 september om 15.30 uur centraal in het RTL4 programma “Nederland Heeft Het!” Ondanks het overlijden van de brouwer van Kâld Kletske, Sytze Hoogstins, blijft Kâld Kletske bestaan en komt er een nieuwe brouwerij in Dokkum. Dit wordt verder toegelicht in het programma.

Begin september 2018 tijdens de Admiraliteitsdagen opende Brouwerij Dockum voor het eerst de deuren. Na een grondige verbouwing van het voormalig Adfunture Park aan de Hogedijken vond het Captainsdiner voor de sponsoren van de Admiraliteitsdagen plaats. De gasten konden binnenkijken bij de brouwerij, bierproeven en genieten van een diner verzorgd door ArtiSante.

Op 1 december 2018 opende het restaurant, maar moest al snel weer sluiten. Begin 2019 blijkt het restaurant geen horecavergunning te hebben. Later ging het proeflokaal met beer & bites alsnog open.


Brouwerij Dockum (Dokkum) - Brouwers van Friese biermerken Kâld Kletske en Dutch IPA, 11 maart 2021, Tasty Tales
In Dokkum stonden ooit negentien brouwerijen, maar in 1876 sloot de laatste haar deuren. Deze brouwtraditie werd in 2018 in ere hersteld met de opening van Brouwerij Dockum, brouwers van Kâld Kletske en Dutch IPA bieren. Het merk Kâld Kletske is gebaseerd op klassieke Belgische bierstijlen terwijl het merk Dutch IPA zich niet alleen beperkt tot India Pale Ales, maar zolang ze goed gehopt zijn, passen ook andere bierstijlen in dit concept.

Dutch IPA

Website Webshop LinkedIn Facebook

In 2020 is het nieuwe concept Dutch IPA gelanceerd. Een reeks aan verschillende IPA's worden op blik afgevuld en al snel was de vraag zo groot dat zelfs de capaciteit van de brouwerij moest worden vergroot.

De bieren zijn erg herkenbaar door de storytelling op het etiket met Captain IPA in de hoofdrol. Elk etiket toont een ander gedeelte van de wereld waar Captain IPA op reis is geweest en de gevaren die hij moest overwinnen, variërend van harde stormen tot sluwe piraten en van hongerige haaien tot de zinderende hitte.

Kenmerkend zijn ook de steeds weer verschillende afgebeelde vruchten als ingrediënt. Met een beetje hulp van HP Graphic Arts kan voor elk blik een uniek labelontwerp worden gemaakt en de variaties zijn bijna oneindig. Op de facebookpagina van Dutch IPA staat een leuke video over de hele making off. Van de creatie door Cogonez BV en de mogelijkheden van HP Graphic Arts, het printen bij Probo tot brouwen en blikken in de brouwerij.

Eigenaren

(2017-heden)

Brouwers

(2017-heden)

Bieren (29)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (29)

Regulier assortiment


Overig

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur