Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij & Stokerij Onder De Linden

Brouwerij

Opgericht: 1989

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Bierbrouwerij en stokerij Onder de Linden (64916286)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0317-843559
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Haagsteeg 16
6708 PM Wageningen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

Brouwerij Onder de Linden werd in december 1989 geopend. Het bedrijf is gevestigd in een voor dat doel verbouwde voormalige schaapskooi, die behoort tot de opstallen van Café Onder de Linden. Inmiddels is de brouwerij gelegen tussen de nieuwbouw, industrie en universiteitscomplexen, maar bij de start lag het aan de rand van een uitgestrekt heidegebied. Het Café, nog ingericht zoals in de jaren 50, doet dienst als proeflokaal. Het is ook de bakermat van de brouwerij. Hans Boer, succesvol horeca-ondernemer en uitbater van Café Onder de Linden, en Leo Saaijer, succesvol amateurbrouwer zaten onder het genot van een zelfgebrouwen pint te mijmeren over een eigen brouwerij. Na lang slepende procedures tegen hun aanvraag hinderwetvergunning en een ingrijpende verbouwing van de grote schuur kon hun brouwerij dan eindelijk van start gaan. De productie-omvang van de brouwerij is vrij gering. Het grootste gedeelte van het bier verlaat de brouwerij op vat en is verkrijgbaar in de regio Wageningen.

In 2004 werd een nieuwe maisch-/kookketel (400 liter) aangeschaft, waarmee per keer 300 liter kan worden gebrouwen. De oude ketel (afkomstig van de Noorderbierbrouwerij in Alkmaar) werd vervangen door een zogenaamd éénketelsysteem. In 2004 werd er per keer 300 liter gebrouwen. De jaarproductie van 9.000 liter. Het meeste bier wordt afgezet in de regio en voor een groot deel zelfs in Wageningen. Slechts een klein deel van het bier wordt afgevuld op fust, voornamelijk voor Café Onder de Linden van uitbater Hans Boer. De rest van het bier verlaat de brouwerij in 75 cl flessen. In 2005 werd de ketel van 100 liter vervangen door een halfautomatische brouwinstallatie met een capaciteit van ruim 400 liter.

Aanvankelijk was Leo Saaijer de persoon die de roerstok hanteerde, maar steeds meer nam ook Hans Boer de roerstok ter hand.

In 2005 was de Gelderse Tripel het bekendste en meest verkochte bier. De grootste hoeveelheid bier wordt afgezet via Slijterij Woudenberg in Wageningen en vanzelfsprekend in het Café Onder de Linden. Brouwerij Onder de Linden maakt tevens gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij.

In 2012 kwam Hans Boer te overlijden. Vanaf 2012 werd er nauwelijks meer gebrouwen. Leo Saaijer hield zich voornamelijk bezig met distilleren. In februari 2014 werd het pand overgenomen door de horeca-ondernemers Nico Jacobs en Henko Zonnenberg.

Stokerij De Onrust

In 2000 ontpopte de brouwerij zich tevens als distilleerderij. Wekelijks werden er een aantal flessen Wageningse borrel gestookt. Stokerij De Onrust stookt op kleine schaal van bierresten een oude jenever (40%), die aanvankelijk alleen in Wageningen verkrijgbaar was. Op 4 april 2005 ontving de brouwerij uit handen van de staatssecretaris een oorkonde als aanmoedigingspremie voor 'hun veelbelovende distilleerderij en bijbehorend product'. De brouwerij overweegt de huidige installatie om te distilleren te vervangen voor een exemplaar met een grotere capaciteit.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(1989-heden)
(2016-heden)
(1989-2012)

Brouwers

(1989-heden)
(2016-heden)
(n.b.-2012)

Bieren (3)

Overig

Ooievaar Bier Wagenings Blond Wagenings Tripel

Niet meer gebrouwen bieren (45)

Regulier assortiment

Sinterklaasbier

Overig

Ananasia Beleggers Bock Belmondo Festival Tripel Bennekoms Bruin Bevrijdingsbier C1000 Bedankt... D'n Duivelse Marijke Drie Dubbel Emster Boeren Bruin Geiliggeitje Gelders Ale Gelders Bock Bier Gelders Boeren Bruin Gelders Tripel Gelders Tripel Korpsblad Gelders Tripel Veenman Bier Gelders Winterbier Haltna Tripel Herfstbier Kerstbier Klokbier Kloosterbier Lammetje Lampegatter Karrebier Laslovo Bier Lustrumbier Taste Obligatiebier October Brown Bear Onder de Linden Kerstbier Onder de Linden Winterbier Onder de Linden's Bokbier Onder de Linden's Meibok Perry Sport GNSK'93 Pintelorum Triple Quintus Sint-Nicolaasbier Southfork Tripel Sweelies Wit Lustrum Bier Termineel Tetterbier Twèènterláánder Hopvogel UNMO Beer Veenman Bier Veetelersbier Wampius Witbier

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur