Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij & Stokerij Onder De Linden

Brouwerij

Opgericht: 1989

Telefoon: 0317-843559
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Instagram Untappd Website

Statutaire naam KvK: Bierbrouwerij en stokerij Onder de Linden (64916286)

Vestigingsadres

Haagsteeg 16
6708 PM Wageningen

Proeflokaal : Ja
Rondleidingen: Ja

Provincie: Gelderland

Geschiedenis

Brouwerij Onder de Linden werd in december 1989 geopend. Het bedrijf is gevestigd in een voor dat doel verbouwde voormalige schaapskooi, die behoort tot de opstallen van Café Onder de Linden. Tegenwoordig is de brouwerij gelegen tussen de nieuwbouw, industrie en universiteitscomplexen, maar vroeger lag het aan de rand van een uitgestrekt heidegebied. Het Café, nog ingericht zoals in de jaren 50, doet dienst als proeflokaal. Het is ook de bakermat van de brouwerij. Hans Boer, succesvol horeca-ondernemer en uitbater van Café Onder de Linden, en Leo Saaijer, succesvol amateurbrouwer zaten onder het genot van een zelfgebrouwen pint te mijmeren over een eigen brouwerij. Na lang slepende procedures tegen hun aanvraag hinderwetvergunning en een ingrijpende verbouwing van de grote schuur kon hun brouwerij dan eindelijk van start gaan. De productie-omvang van de brouwerij is vrij gering. Het grootste gedeelte van het bier verlaat de brouwerij op vat en is verkrijgbaar in de regio Wageningen. In 2000 ontpopte de brouwerij zich tevens als destilleerderij. Wekelijks werden er een aantal flessen Wageningse borrel gestookt. Stokerij De Onrust stookt op kleine schaal van bierresten een oude jenever (40%), die aanvankelijk alleen in Wageningen verkrijgbaar was. In 2004 werd een nieuwe maisch-/kookketel (400 liter) aangeschaft, waarmee per keer 300 liter kan worden gebrouwen. De oude ketel (afkomstig van de Noorderbierbrouwerij in Alkmaar) werd vervangen door een zogenaamd éénketelsysteem. In 2004 werd er per keer 300 liter gebrouwen. De jaarproductie van 9.000 liter. Het meeste bier wordt afgezet in de regio en voor een groot deel zelfs in Wageningen. Slechts een klein deel van het bier wordt afgevuld op fust, voornamelijk voor Café Onder de Linden van uitbater Hans Boer. De rest van het bier verlaat de brouwerij in 75 cl. flessen. In 2005 werd de ketel van 100 liter vervangen door een halfautomatische brouwinstallatie met een capaciteit van ruim 400 liter. Aanvankelijk was Leo Saaijer de persoon die de roerstok hanteerde, maar steeds meer nam ook Hans Boer de roerstok ter hand. Op 4 april 2005 ontving de brouwerij uit handen van de staatssecretaris een oorkonde als aanmoedigingspremie voor 'hun veelbelovende destilleerderij en bijbehorend product'. De brouwerij overweegt de huidige installatie om te destilleren te vervangen voor een exemplaar met een grotere capaciteit. In 2005 was de Gelderse Tripel het bekendste en meest verkochte bier. De grootste hoeveelheid bier wordt afgezet via Slijterij Woudenberg in Wageningen en vanzelfsprekend in het Café Onder de Linden. Brouwerij Onder de Linden maakt tevens gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij.

Bron: Persbericht Brouwerij Onder De Linden
Datum: zaterdag 16 februari 2008
Open huis van Onder de Linden WAGENINGEN - De Wageningse brouwerij Onder de Linden houdt 24 mei het jaarlijkse open huis. Belangstellenden kunnen zich die dag tussen s middags drie en s avonds acht uur informeren over het ambachtelijk brouwen van bier. Ook zijn de brouwsels van Onder de Linden te proeven. De brouwerij aan de Haagsteeg in Wageningen produceert onder meer Wagenings Blond en Gelders Tripel. Daarnaast worden gelegenheidsbieren vervaardigd. ,,We presenteren Wagenings Blond en Gelders Tripel, zegt Hans Boer van Onder de Linden. ,,En ook onze collega-brouwers Maasland uit Oss en De Eem uit Amersfoort zijn er die dag met speciale biertjes. Ook stokerij De Onrust, die werkt met bierresten van Onder de Linden, houdt 24 mei open huis. Hans Boer: ,,We gaan die dag stoken. We hebben een nieuwe ketel. Van 150 liter. Dikke Bertha. En leggen het publiek precies uit hoe dat proces in z'n werk gaat. We maken een oude genever van veertig procent, die De Onrust heet. Die is in 2005 bekroond. Het open huis bij Onder de Linden trok vorig jaar zon vijfhonderd belangstellenden. ,,En het was heel gezellig. Met mensen uit het hele land, zegt Hans Boer. ,,We willen er 24 mei weer iets moois van maken. Met een hapje erbij. Dat soort dingen. Zodat het weer een leuke dag wordt. Voor informatie: (0317) 42 28 45

In 2012 kwam Hans Boer te overlijden. Vanaf 2012 werd er nauwelijks meer gebrouwen. Leo Saaijer hield zich voornamelijk bezig met destilleren. In februari 2014 werd het pand overgenomen door de horeca-ondernemers Nico Jacobs en Henko Zonnenberg.

Eigenaren

Eigenaren (historie)

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (4)

Niet meer gebrouwen bieren (41)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (3)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur