Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Alfa Brouwerij

Brouwerij

Webshop

Opgericht: 1872

Namen

(1872-1963) Meens' Bierbrouwerij
(1963-) Alfa Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer TripAdvisor Twitter Untappd Vimeo Webshop Website Youtube

Statutaire naam KvK: Meens Bierbrouwerij B.V. h.o. Alfa Brouwerij (14034012)

Contactgegevens

Provincie: Limburg

Telefoon: 046-4432888
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Thull 15
6365 AC Schinnen (gemeente Beekdaelen)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Proeflokaal is alleen geopend tijdens rondleidingen.
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

Nederlandse Brouwers

Vestigingen


Geschiedenis

In 1870 begon Joseph Meens bij zijn boerderij in Thull een brouwerij, waarvoor twee jaar later de benodigde vergunning werd afgegeven door het ministerie van Financiën. Aanvankelijk werd alleen bovengistend bier gebrouwen, rond 1900 ging de brouwerij over op de productie van ondergistende Beierse bieren. Joseph Meens overleed in 1923. Zijn zoon Henri had de leiding in de brouwerij toen al enige tijd op zich genomen.

Waar andere brouwerijen in de jaren 1920 moeite hadden om het hoofd boven water te houden, beschikte Meens' Bierbrouwerij over een eigen mouterij, eigen cafés en een eigen ijsfabriek. In 1933 werd nog een tweede ijsfabriek geopend in het gehucht De Oude Pastorie bij Spaubeek.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij gemoderniseerd en overgedragen aan de volgende generatie in de persoon van Leo Meens, bijgestaan door zijn broer Coen. In 1953 werd de opening van het nieuwe brouwhuis gevierd met een groot feest dat dagen duurde. Het bier werd sindsdien verkocht onder de merknaam Alfa. Meens' Bierbrouwerij werd in de jaren 1960 veranderd in Alfa Brouwerij en onder de naam Alfa Cash en Carry werd vanaf 1967 een keten van slijterijen opgericht.

In 1980 werd Harry Meens de opvolger van zijn vader Leo. Alfa was toen net begonnen met de export van Fresh Holland Beer naar de Verenigde Staten. Daarnaast werd geëxporteerd naar Griekenland, Italië en Engeland. Vanaf 1992 is Alfa pils ook in Duitsland verkrijgbaar, daarna volgden andere landen waaronder Rusland (1997) en China (2015). Onder Harry Meens groeide vooral de omzet voor de Nederlandse markt, van 50.000 hl bier in 1989 naar 140.000 in 2011.

De Alfa Brouwerij brouwt al sinds haar oprichting bier uit eigen bron. Deze bron werd in 1993 officieel erkend door het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur waarmee het voldoet aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwater-besluit. Het is de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor het brouwen van bier. Sinds december 1995 mag de Alfa Brouwerij zich hofleverancier noemen.

In 2009 overleed Maria Louiza Meens. Tante Wies verzorgde 65 jaar lang de kwaliteitscontrole door elke ochtend een glas Edel Pils te drinken. Zonder haar goedkeuring ging het bier niet de deur uit.

Overige Producten

Alfa brengt ook likeur uit.

Eigenaren


Eigenaren (historie)

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (7)

Niet meer gebrouwen bieren (9)

Etiketbieren (2)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (8)


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur