Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij tHuis

Brouwerij

Opgericht: 2017

Namen

(2017-2018) Brouwerij Het Raadhuis
(2018-) Brouwerij tHuis

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Facebook Instagram Twitter Untappd Untappd Website Website

Naam samenwerkingsverband KvK: Raadhuis Schipluiden h.o. Brouwerij tHuis (52433919)

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 015-7850049
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Harnaschdreef 7
2635 BT Den Hoorn (ZH.) (gemeente Midden-Delfland)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: woensdag tot en met zondag. Doordeweeks van 9 tot half 6, in het weekend van 10 tot half 6.
Rondleidingen: Nee

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De vroegere boerderij van Leendert van Leeuwen werd in 1880 door de toenmalige gemeente Schipluiden aangekocht om het pand te verbouwen tot raadhuis en burgemeesterswoning. Daarvoor werd na het overlijden van burgemeester Dirk Ammerlaan enige tijd in een gehuurde ruimte aan de Dorpsstraat vergaderd. In 1881 werd tijdens een raadsvergadering de nieuwe raadzaal met het uitspreken van goede wensen en onder het genot van een glas wijn in gebruik genomen.

Na de gemeentelijke herindeling in 1921 werd de gemeente Schipluiden een heel stuk groter. Schipluiden kreeg Den Hoorn, 't Woudt en de Groeneveldse, Woudse, Harnas- en Voordijkshoornsepolder erbij. De gemeenteraad ging uit meer leden bestaan en het Raadhuis aan de Dorpsstraat werd al snel te klein. Wethouder, en tevens aannemer, Ambrosius Bontenbal wist een stuk weiland aan te kopen langs de Keenenburgweg, later H.K. Pootplein. Hier werd het nieuwe gemeentehuis gebouwd, dat op 1 februari 1929 in gebruik werd genomen. Kort hierna kocht dezelfde Bontenbal het oude Raadhuis, dat hij vervolgens verhuurde aan Kerver, die er een garagebedrijf hield. De voorgevel kreeg een ander aanzicht door de grote schuifdeur. Hier vond de auto van huisarts Frenske Reijnders er onderdak. Later huurde Nicolaas Dijkshoorn het pand, waar hij fietsen, motoren en bromfietsen verkocht en repareerde. In 1965 kocht Dijkshoorn het pand van de erven Bontenbal. Na het overlijden van Nic. Dijkshoorn bleef zijn echtgenote er wonen. Toen het pand beschikbaar kwam wisten Mariska en Mark (beiden jarenlang werkend in de zorg), al ervaren met catering en Het Tuinhuis, het pand aan te kopen en was de weg vrij om hun droom te verwezenlijken. Zij gingen snel boven wonen en begonnen aan een flinke verbouwing om het pand aan te passen aan de huidige standaard.

Sinds maart 2017 wordt er gebrouwen in het Raadhuis met een brouwinstallatie van Braumeister. Jarenlang was deze brouwerij één van de kleinste van Nederland met een brouwketel van 50 liter. Sinds april 2018 wordt er gebrouwen per 250 liter. Het assortiment bestaat uit zo'n 13 bieren (2018).

Sinds september 2018 heeft de brouwerij een eigen naam gekregen: Brouwerij tHuis. Omdat de brouwerij groeit ging men op zoek naar een andere ruimte om te brouwen. De brouwerij blijft de huisbrouwerij van Het Raadhuis. Voor de nieuw te bouwen brouwerij startte in december 2018 een crowdfundingscampagne.

Op het bedrijventerrein Hooipolder aan de Harnaschdreef 7 in Den Hoorn bouwen zij eerst de tijdelijke brouwerij tHuis met proeflokaal Het Schenkhuis. Zo kunnen bezoekers straks een rondleiding krijgen en wil Mark workshops gaan geven. "Er is ook een terras en mogelijkheid voor livemuziek. Over een aantal jaar willen we dat omzetten in een definitieve brouwerij" legt Mark uit. Een deel van de financiering werd bij elkaar gebracht door crowdfunding. "Op die manier hebben onze klanten een persoonlijke binding met ons bedrijf." Mark en Mariska kunnen zich goed vinden in de Cittaslow-gedachte van Midden Delfland. Een tegengeluid op fastfood. Ook werken zij samen met Ipse de Bruggen die de bieretiketten maakt. In de zomer van 2019 willen ze het streekbier gaan brouwen op de nieuwe locatie.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (10)

Niet meer gebrouwen bieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur