Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij 't Kuipertje

Brouwerij

Opgericht: 1987

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK-registratie: Brouwerij Proeflokaal 't Kuipertje (11019600)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0345-611839 / 06-17483105
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Appeldijk 18
4161 BH Heukelum (gemeente West Betuwe)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja
Bierverkoop: Ja

Geschiedenis

Bierbrouwerij 't Kuipertje is begonnen in 1987, nadat Frits Kuiper bij de gemeente, waar hij werkte, nog maar voor halve dagen aan de slag kon n.a.v. een ingrijpende reorganisatie. Het eerste bier werd gebrouwen op 1 februari 1988. De hobbybrouwer besloot al snel de rest van zijn tijd aan het brouwen te besteden om uiteindelijk zijn baan als ambtenaar te laten voor wat het was en zich full-time aan zijn brouwerij toe te wijden. Hij liep een aantal stages bij andere brouwerijen (waaronder Brouwerij De Gans en Brouwerij 't IJ), maakte zijn eigen brouwinstallatie en ging van start onder de naam Gelderse Bierbrouwerij 't Kuipertje. De eerste twee jaren van haar bestaan was de brouwerij gevestigd in de zijvleugel van een voormalige school in Herwijnen, die hij moest delen met een kofferfabrikant. Nadat het pand werd verkocht vond hij in 1989 onderdak in een vleugel van een oude steenfabriek (De Koornwaard) aan de Linge te Heukelum. Ook dat duurde maar kort, want nog geen jaar later verhuisde hij naar het vroegere koetshuis van diezelfde steenfabriek. Een hele verbetering, daar hier ook onderdak was voor het proeflokaal (Het Koetshuis).

De brouwerij wordt gerund door de gehele familie Kuiper: Frits, zijn vrouw Ineke, alsook de overige gezinsleden Caroline, Jeroen en Henk. De brouwerij gebruikt directe verwarming van de brouwketel, waardoor er karamellisatie plaatsvindt tijdens het brouwen. Hierdoor krijgen de bieren toch een donkere kleur. Er worden alleen bieren van hoge gisting gebrouwen. Per week wordt er een hoeveelheid van 1200 liter bier gebrouwen. Het afvullen van de flessen geschiedt handmatig met een snelheid van 700 flessen per uur. Het kroonkurk-apparaat daterend uit 1902 kostte destijds 300 gulden en werd door Amstel voor de detailhandel aangeschaft.

In 1998 werd er drie keer per twee weken gebrouwen.

Sinds 1 januari 2000 werd Henk Kuiper, de zoon van Frits, deelgenoot van de brouwerij. Ook zijn vrouw Dio steekt haar handen uit de mouwen.

Per 1 januari 2002 verliet Frits Kuiper de brouwerij, waarna Henk de scepter zwaaide. In 2001 werd er iedere twee weken drie keer 700 liter gebrouwen. Dat jaar werd ook besloten in principe geen flessen meer af te vullen, doch alleen fusten. Later werd toch weer gewoon op flessen afgevuld.

Op 21 februari 2011 kwam de oprichter van de brouwerij, Frits Kuiper, te overlijden.

Eigenaren

(2000-heden)
(1987-2002)

Brouwers

(2000-heden)
(1987-2002)

Bieren (12)

Regulier assortiment

Niet meer gebrouwen bieren (92)

Regulier assortiment


Overig

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur