Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Fortuna Vlieland

Brouwerij

Opgericht: 2016

Namen

(2016-2019) Brouwerij Vlieland
(2019-) Fortuna Vlieland

Typen

(2016-2019) Brouwerijhuurder
(2019-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website Website Website

Statutaire naam KvK: Brouwerij Vlieland B.V. (67298710)

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 06-21572699
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Fortweg 10
8899 CC Vlieland

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

Deze brouwerij begon onder de naam Selkiebrouwerij. De Selkiebrouwerij legt zich toe op het ambachtelijk en op kleine schaal brouwen van speciaalbieren, waarbij uitsluitend natuurlijke en in grote meerderheid Vlielander grondstoffen worden gebruikt. Rampzalig is na Selkie (gelimiteerde oplage van 44 flessen) het tweede bier van de Selkiebrouwerij. De Selkiebrouwerij werd in 2015 geïnitieerd door Bojan Bajic, Gosse Beerda en Henriëtte Waal (Bron: https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/98205/vanaf-volgend-jaar-komen-vlielander-biertjes-cht-van-vlieland). In november 2016 wordt de brouwerij ingeschreven bij de KvK onder de naam Brouwerij Vlieland.

In september 2018 start de bouw van een nieuwe brouwerij, nadat er een subsidie was ontvangen van het Waddenfonds: "Het project TIJ Theaterbrouwerij Vlieland krijgt bijna € 475.000 voor de bouw van een bierbrouwerij annex theater op Vlieland. Centraal in het gebouw staat het brouwen van bier met lokale producten gecombineerd met theater- en filmvoorstellingen."

In augustus 2019 staat het gebouw en is de brouwerij geplaatst. In december 2019 start de brouwerij onder de naam Fortuna Vlieland.

Vlieland krijgt volgend jaar eigen bierbrouwerij
Leeuwarder Courant, 5 augustus 2016
In 2017 worden de Vlielandse biertjes op het eiland zelf gebrouwen, in plaats van aan de wal. Een loods op het bedrijventerrein wordt ingericht als ambachtelijke brouwerij. Momenteel worden de Vlielandse biertjes Selkie en Rampzalig – die onder andere gemaakt worden van zeewier, oesters en duinwater – gebrouwen in een brouwerij in Amstelveen. Naar verwachting zullen de biertjes die op het eiland gebrouwen worden volgend jaar uitgeleverd worden aan winkels en horeca.

Vlieland in een flesje - Brouwerij Vlieland in 2017 van start op Vlieland
Bron: Persbericht Brouwerij Vlieland 3 augustus 2016
Gepubliceerd op: http://vliestroom.nl/?zoekid=9391, 4 augustus 2016

Met speciaalbieren als ‘Selkie’ en ‘Rampzalig’ is aangetoond dat het mogelijk is een echt Vlielander bier te maken. “Maar we kunnen natuurlijk niet eeuwig met eilander water naar de wal blijven varen,” zegt brouwer Bojan Bajic. In het voorjaar van 2017 start daarom een echte ambachtelijke brouwerij op Vlieland. Brouwerij Vlieland wordt gehuisvest op de meest noordelijke kavel van bedrijventerrein Oosterseveld. Initiatiefnemers Bojan Bajic en Gosse Beerda hebben daarover met Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van deze plek aan de Fortweg, overeenstemming bereikt. “Dit is een buitengewoon geschikte locatie voor deze activiteit,” meent Beerda. “We willen Vlieland in een flesje doen. Een bier dat zoveel mogelijk is gemaakt met eilander ingrediënten. Op deze plek zijn we omringd door prachtige natuur. Omgeving en product smelten hier samen.”

“Staatsbosbeheer biedt graag mogelijkheden voor activiteiten die aansluiten bij onze missie en gedachtengoed,” zegt Tamara Bok, gebiedsmanager Wadden. “Ondernemen met lokale en natuurlijke producten past daar bij.” Staatsbosbeheer kocht de loods op het bedrijventerrein 10 jaar geleden met het idee voor nieuwbouw van het kantoor. Dit kantoor is echter in het dorp gebleven. De laatste jaren werd de loods voor de opslag van werkmateriaal gebruikt. Staatsbosbeheer onderzoekt momenteel alternatieve opslagruimte voor de lange termijn. Staatsbosbeheer wordt met deze overeenkomst eigenaar van de loodsen aan de Fortweg 5a en 5b, die eerder toebehoorden van Bajic en Beerda.

“We zijn schatplichtig aan Henriette Waal,” zegt Bajic. “Gosse en ik liepen al langere tijd met het plan om bier te brouwen, maar Henriette had tijdens ITGWO de primeur. In een mobiele brouwerij ging ze met duinwater, oesters en zeewier aan de slag. Dat leverde een heel smaakvol bier op.”
De komende maanden worden nog een aantal Vlielander speciaalbieren bij de bevriende brouwerij De Naeckte Brouwers gemaakt. Naar verwachting zal Brouwerij Vlieland de eerste volledig op het eiland gebrouwen biertjes in april 2017 kunnen uitleveren aan eilander winkels en horeca.

In het nieuws

Eigenaren


Brouwers

Bieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur