Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brabantsche Stoombierbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2017
Gestopt: 2018
Status: Nooit gerealiseerd

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Almystraat 14 5061 PA Oisterwijk

Geschiedenis

Op het KVL terrein in Oisterwijk staat het historische Machinegebouw. Dit gebouw bestaat uit 2 gedeeltes te weten De Machinekamer waar de bijna 100 jaar oude Carels stoommachine staat en Het Ketelhuis (“De Leerfabriek”) waar vroeger 5 grote ketels de machine van stoom hebben voorzien. De Stichting Stoommachine Oisterwijk heeft sinds 2009 met een grote groep vrijwilligers de stoommachine weer grotendeels in ere hersteld en inmiddels kan de machtige machine weer op perslucht draaien. Het doel is echter om deze unieke machine weer op stoom te laten draaien en weer wat stroom op te laten wekken zoals in de gloriedagen.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de Brabantsche Stoombierbrouwerij eind 2017 de deuren zou openen. Door diverse redenen werd dit vertraagd, en het plan was om ergens in 2018 open te gaan. De voorbereidingen gingen door, ook al was het nog steeds niet 100% zeker of het door kon gaan.

In het Ketelhuis wil men een speciaalbierbrouwerij vestigen. Door de brouwerij te linken aan de stoommachine is de Brabantsche Stoombierbrouwerij ontstaan. De brouwerij zal zich onderscheiden door de ambachtelijke werkwijze in een professionele brouwinstallatie. Dit garandeert een constante hoge kwaliteit van het bier door de meest up-to-date brouwtechniek. Hierdoor zal het gebruik van energie zoals water, gas en elektriciteit uiterst efficiënt zijn en ook ontstaat er buiten het gebouw geen geur en geluid voor de direct omwonenden. Tussen de brouwketels en de lagertanks zal een gezellig proeflokaal komen waar de eigen bieren -en een grote selectie Brabantse bieren- te proeven zijn. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen door de brouwerij & de machinekamer met de stoommachine, die op gezette tijden in werking wordt gezet.

De brouwerij werd in 2018 aangemerkt als demonstratieproject binnen het Europese interregionale programma Demi More. Door toepassing van hoog-innovatieve duurzaamheidsinvesteringen op het gebied van energieverbruik en energieopwekking zou de brouwerij in de toekomst energieneutraal kunnen opereren.

Eind 2018 hoopten ze de deuren te openen en de eerste bieren te brouwen. De brouwerij is echter nooit gerealiseerd.

Op dezelfde locatie werd later Work In Brew, een brouwerij in een andere vorm, wel gerealiseerd.

In het nieuws

Eigenaren

(2017-2018)
(2015-2017)

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur