Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Romondt

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2017
Gestopt: 2023

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website

Provincie: Gelderland

Postadres

Dieren (gemeente Rheden)

Geschiedenis

De initiatiefnemers achter Brouwerij Romondt waren Jan te Riele en Rein in 't Veld, beiden woonachtig in Dieren. Rein was al jaren hobbybrouwer en voorzitter van het brouwersgilde De Roode Toren te Zutphen. Jan was een gepassioneerd liefhebber van bier sinds de jaren '80. Via de Koffiethuiswinkel uit Dieren kwamen ze met elkaar in contact en in Eetcafé het Schilderij in Dieren werden de eerste plannen gesmeed. De focus lag op de productie van streekbier (Veluwezoom en IJsselstreek). Het eerste bier dat op de markt kwam was Goudheerlijk.

Over Cornelis van Romondt
Het was Cornelis van Romondt die zich vestigde anno 1883 in wat indertijd “t Noorden” werd genoemd. De latere Noorderstraat in Dieren. Cornelis komt uit een gezin van 15 kinderen en komt uit Utrecht. Twee jaar na overlijden van zijn ouders vertrekt hij uit de Domstad om alhier een bedrijf op te zetten. Hij kan een periode bij de graanmoutwijnfabriek/stokerij van familie Sevenstern meedraaien. Cornelis heeft zelfs een tijd bij de familie in huis mogen wonen. Cornelis mengt zich in het Dierense. Hij wordt onder andere lid van de Kegelclub. En dan gaat het hem al “voor de wind…” Cornelis was een held; een man die op jonge leeftijd zijn ouders verloor, vertrok naar een nieuwe omgeving. Hij maakte gebruik van de kansen en mogelijkheden die hem, mede door de familie Sevenstern, werden geboden. Hij kon zijn leven opbouwen en vorm geven. De geschiedenis wordt door gegeven naar nu…. Cornelis was een wijs man die het bier weer op de kaart zette. Voor hem zelf en voor Dieren en de verre omgeving. Ideale locatie, direct aan de IJssel, het beste water van Nederland en een enorme dosis passie voor bierbrouwen. Maar minstens zo belangrijk het sociale karakter van de gemeenschap. Hoe Cornelis opgenomen werd en zich ontwikkelt tot een succesvol ondernemer. Een Ode aan Cornelis van Romondt. Een ode aan Dieren en de verre omgeving.

Rein in 't Veld is per 1 mei 2018 gestopt met zijn activiteiten bij Romondt en sinds die tijd is Jan te Riele de enige eigenaar.

In 2018 wordt er gebrouwen bij Huttenkloas.

In 2023 stoppen de commerciële brouwactiviteiten, omdat het teveel werk is.

Eigenaren

(2017-2023)
(2017-2018)

Brouwers

(2017-2023)
(2017-2018)

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Regulier assortiment

Bokbeer Goudheerlijk Heizoen

Oude logo's

2017

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur