Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Gulpener Bierbrouwerij

Brouwerij

Brouwerijverhuurder, Webshop

Opgericht: 1825

Namen

(1825-1896) Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw (Gulpen)
(1896-) Gulpener Bierbrouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Facebook Flickr Instagram LinkedIn Pinterest Ratebeer TripAdvisor Twitter Untappd Vimeo Webshop Website Youtube

Statutaire naam KvK: B.V. Gulpener Bierbrouwerij (14617415)

Contactgegevens

Provincie: Limburg

Telefoon: 043-4507575
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rijksweg 16
6271 AE Gulpen (gemeente Gulpen-Wittem)

Postadres

Postbus 51
6270 AB Gulpen (gemeente Gulpen-Wittem)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT Nederlandse Brouwers

Vestigingen


Geschiedenis

Laurens Smeets richtte in 1825 langs den nieuwen steenweg binnen Gulpen, naast zijn boerderij, bierbrouwerij en herberg De Gekroonde Leeuw op. Na zijn overlijden in 1835 ging de brouwerij over op zijn zoon Jean Michel. Jean Michel Smeets was naast boer en brouwer ook achtereenvolgend burgemeester van Gulpen, kantonrechter en lid van Provinciale en Gedeputeerde Staten van Limburg. Onder zijn leiding werd de brouwerij in 1840 uitgebreid met een distilleerderij en een wijnhandel. Rond 1880 kwam de leiding in handen van Jean Michels zoon Edmund Smeets. Onder firma E. Smeets werd ook een azijnfabriek aan het bedrijf toegevoegd. Daarnaast bezat de firma horeca-gelegenheden in geheel Zuid Limburg en opende zij in 1887 een Gulpener-bierhalle in Rotterdam.

In 1896 ging Edmund Smeets samen met zijn broer Guillaume en zwager Jan Rutten een venootschap aan met als doel de fabricage van bier, gedistilleerd en azijn, benevens de exploitatie van de landerijen der vennootschap. Jan Rutten was de zoon van bierbrouwer Joannes Rutten. Zijn vier broers waren eigenaar van Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter in Maastricht. Bij het verlengen van de vennootschap in 1915 bepaalden Guillaume Smeets en Paul Rutten, Edmund Smeets was inmiddels overleden, dat Jan Ruttens zoon Paul Rutten de rol van zijn vader zou overnemen.

Paul Rutten bracht het hele bedrijf in 1931 onder in de N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek. De brouwerij produceerde destijds naast bovengistend versch en oud bier ook ondergistend pilsener, munchener en bock. Het 125-jarig bestaan van de brouwerij werd gevierd onder leiding van Paul Rutten jr, die de leiding in 1947 van zijn vader had overgenomen. In 1951 werd het Gulpener Dort ontwikkeld en samen met De Kroon uit Wylre Brand en De Leeuw uit Valkenburg werd in 1964 een frisdrankenfabriek opgericht, de N.V. Drankenindustrie Sittard. Een jaar later werd de capaciteit van de Gulpener brouwerij uitgebreid van 180 naar 480 hl per dag. Als eerste brouwerij in Nederland kon volautomatisch worden gebrouwen waarbij slechts één persoon het complete brouwhuis kon bedienen.

In 1980 werd de brouwerij opnieuw van vader Paul Rutten overgedragen op zoon Paul Rutten. Hij introduceerde het Mestreechs Aajt dat ooit door zijn familie in De Zwarte Ruiter werd gebrouwen. Het merk De Zwarte Ruiter was na de opheffing van die brouwerij in handen gekomen van vastgoedondernemer Zwolsman. Paul Rutten (II) wist het in de jaren 1960 weer in handen van de familie Rutten te brengen. De brouwerij was tot 1985 vooral gericht op de Zuid-Limburgse markt, daarna groeide het afzetgebied tot buiten de provinciegrens. In 1988 ontwikkelden de Gulpener Bierbrouwerij en Grolsch het plan om samen herbergbrouwerijen op te richten. Dit is echter maar bij één initiatief, De Peizer Hopbel, gebleven. Daarnaast zetten zij samen een handel in speciale bieren op, genaamd Beste Bier. Deze joint venture ging in 1991 op in groothandel de Bierelier dat eigendom was van de Verenigde bierbrouwerijen Breda-Rotterdam. In 1995 kocht Grolsch 15 procent van de aandelen Gulpener Bierbrouwerij.

In samenwerking met het klooster, en voormalige brouwerij, in Wittem werd vanaf 2000 een serie Gerardus kloosterbieren aan het assortiment toegevoegd. Een deel van de opbrengst is bedoeld voor de instandhouding van het klooster. In 2003 werd de directeursfunctie overgedragen aan John Halmans die toen al ruim 30 jaar aan de brouwerij verbonden was. Hij zette het beleid van duurzaamheid voort dat sinds het begin van het millennium was ingezet. De nadruk kwam te liggen op het gebruik van grondstoffen uit de regio, waarbij de hele keten van bierbrouwen is ingericht met een zo laag mogelijke belasting van het milieu. Dit beleid werd gewaardeerd met onder andere de Nationale Stimuleringsprijs voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de Limburgse Prijs voor Duurzaam Ondernemen. In 2004 werd het Milieukeur ontvangen voor de bieren: Gulpener Pilsner, Gulpener Korenwolf, Gulpener Dort, Gulpener Oud Bruin, Gulpener Lentebock, Gulpener Herfstbock, Sjoes, Chateau Neubourg, Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel, Gerardus Wittems Kloosterbier Blond en Witte Kerst.

In 2015 werd Jan-Paul Rutten, de zoon van Paul (III), directeur van de brouwerij. Hij opende een jaar later het Gulpener BrouwLokaal. Naast een smaakbibliotheek, biertheater, studielab, bierwinkel en café-restaurant, werd hierin ook een microbrouwerij geplaatst waarin nieuwe bieren kunnen worden ontwikkeld.

In 2020 wordt er een nieuwe brouwerij gebouwd aan de overkant van de huidige brouwerij. Het huidige brouwhuis is dan al meer dan 50 jaar in gebruik. Het nieuwe brouwhuis zorgt voor een energiereductie van 80% en is voorzien van duurzame innovaties.

Eigenaren


Eigenaren (historie)

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (31)

Niet meer gebrouwen bieren (60)

Etiketbieren (3)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (3)

Organisatie Bierevenementen


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur