Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Gulpener Bierbrouwerij

Brouwerij

Brouwerijverhuurder, Webshop

Opgericht: 1825

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Website Youtube

Statutaire naam KvK: B.V. Gulpener Bierbrouwerij (14617415)

Contactgegevens

Provincie: Limburg

Telefoon: 043-4507575
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rijksweg 16
6271 AE Gulpen

Postadres

Postbus 51
6270 AB Gulpen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT Nederlandse Brouwers

Vestigingen


Geschiedenis

De brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam 'Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw'. De brouwerij betrekt haar water uit twee eigen bronnen. De brouwerij ligt heden ten dage nog altijd op dezelfde locatie en is door de jaren heen een echt familiebedrijf gebleven. Ook Laurens Smeets is niet verdwenen: sinds enige tijd siert hij het buiketiket van de brouwerij. Smeets weet al snel voldoende afzet te vinden voor zijn bier en kan een bloeiend bedrijf overdragen aan zijn zoon Jan. Laatstgenoemde had niet alleen verstand van bierbrouwen maar ook van politiek: hij bracht het uiteindelijk tot gedeputeerde van de provincie Limburg. Toen Jan zich terugtrok werd de directie gevormd door de zonen Guillaume en Edmond en schoonzoon Jan Renier Eduard Rutten. Het zijn de nakomelingen van de schoonzoon die het bedrijf voortzetten als Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam Zwarte Ruiter ging naar de onroerend goed-magnaat Zwolsman, die de immobiliën van de Rutex (Rutten's Exploitatiemaatschappij 'De Zwarte Ruiter') had verworven. Inmiddels zit de zevende generatie Rutten (de vierde onder de naam Rutten) in de directie in de naam van Paul A.A.M. Rutten. Paul Rutten kocht de naam Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter terug van Zwolsmans rechtsopvolgers en verbond de naam aan zijn Mestreechts Aajt. In de beginperiode werd het bier slechts in de regio, voornamelijk via de horeca, afgezet. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er wel enkele afzetpunten in de rest van Nederland, doch de oorlog gooide roet in het eten en verhinderde een vroege groei als landelijk bekend merk. In 1966 werd de brouwerij ingrijpend verbouwd. Het brouwhuis kreeg de zeer karakteristieke vorm die terug te vinden is in het logo van de holding. De groei en de daarmee gepaard gaande bekendheid in Nederland heeft de brouwerij te danken aan haar, sinds het midden jaren zeventig, voor die tijd revolutionaire benadering van de markt, waarin zij zich wenste te profileren als "de warme bakker onder de brouwers". Dan slaat de brouwerij haar vleugels uit en start met de verkoop van haar speciaalbier in het westen van het land. Al in 1952 heeft de Gulpener Dort het licht gezien. Dit typisch moutbier, zacht gehopt en met een hoog stamwortgehalte en dus een stevig alcoholpercentage van 6,5%, opent plotseling vele deuren in de horeca en in het slijterskanaal. De Gulpener Bierbrouwerij heeft een zeer duidelijke visie op de bierconsumptie in Nederland. Men is van mening dat de uniformiteit van het altijd maar pils drinken zou moeten worden doorbroken. De consument zou uit een gedifferentieerd aanbod een bewuste keuze moeten maken voor een bepaald merk of type bier, zoals men dat bij andere dranken doet. Pas in 1985 begon de Gulpener Bierbrouwerij met de levering van haar assortiment aan gelegenheden boven de grote rivieren.

In 1995 nam de Grolsche Bierbrouwerij een belang van 15% in de Gulpener Bierbrouwerij.

In 2002 'sloot de brouwerij een verbond met de natuur'. De brouwerij koos er bewust voor om haar bieren voortaan op duurzame wijze te produceren: bieren gebrouwen van grondstoffen uit de regio, geteeld met een zo laag mogelijke belasting van het milieu. Met dit besluit koos men ervoor om ook de slogan van de brouwerij te veranderen. 'Rijk aan smaak, rijk aan traditie' werd 'Drink op de toekomst'. Het mission statement van destijds: 'Wij geloven dat je alleen echt kunt genieten van iets dat met liefde is gemaakt. Daarom gebruiken we alleen milieuvriendelijk geteelde hop en gerst van de boeren uit ons eigen Limburg. Samen maken we het lekkerste bier volgens onze nieuwe traditie. Drink op de toekomst.' Zo werd de hop al sinds 1997 verbouwd op een perceel in Reymerstok, gelegen in de buurt van Gulpen, door de gebroeders Wouters, toentertijd het enige hopveld in Nederland. De hoeveelheid is echter onvoldoende om aan de gehele vraag van de brouwerij te voldoen en wordt dus gedeeltelijk aangevuld. De gerst wordt geleverd door Zuid-Limburgse boeren en voldoet evenals de hop aan het Agro Milieukeur. De gerst wordt vermout bij de specialiteitenmouterij Thywissen in het Duitse Hurth. In 2003 was de Gulpener Bierbrouwerij de enige Nederlandse brouwerij die haar eigen hop verbouwd. Sinds april 2003 beschikt de brouwerij over 3.000 hopplanten van het ras Hallertauer Merkur.

In 2003 waren er 80 medewerkers in dienst. In datzelfde jaar sleepte de brouwerij op 26 juni de Nationale Stimuleringsprijs voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (uitgeschreven door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij den de Nederlandse Voedingsmiddelen Industrie VAI) in de wacht, terwijl het een maand eerder al de Limburgse Prijs voor Duurzaam Ondernemen (waarin de provincie Limburg, de Limburgse Milieufederatie en het bedrijfsleven participeerden) won. Op vrijdag 22 augustus 2003 werd Paul Rutten benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde op de dag dat hij afscheid nam als directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. Op woensdag 6 oktober 2004 werd het eerste Milieu-keurcertificaat voor bier uitgereikt aan de heer G.J.H. Halmans, directeur van de Gulpener Bierbrouwerij. De uitreiking werd gedaan door mevrouw drs. R.N.M. van der Sijp, directeur van Stichting Milieukeur. Tevens werd het eerste flesje Gulpener bier met Milieukeur overhandigd aan mr. B.J.M. baron Voorst tot Voorst, Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg. Het Milieukeur werd ontvangen voor de bieren: Gulpener Pilsner, Gulpener Korenwolf, Gulpener Dort, Gulpener Oud Bruin, Gulpener Lentebock, Gulpener Herfstbock, Sjoes, Chateau Neubourg, Gerardus Wittems Kloosterbier Dubbel, Gerardus Wittems Kloosterbier Blond en Witte Kerst. Met ingang van 1 januari 2006 trad Jan Vermeer, voormalig directeur van Bierbrouwerij De Leeuw in dienst bij de Gulpener Bierbrouwerij alwaar hij verantwoordelijk werd voor de horeca-activiteiten van de brouwerij.

Vanaf 2006 biedt het Gulpener Bierhuys samen met de VVV Zuid-Limburg toeristen en andere geïnteresseerden op diverse manieren de mogelijkheid om kennis te maken met Gulpener bier. Zo kunnen liefhebbers iedere zondag deelnemen aan een bierbrunch en een negen kilometer lange wandeling die onder meer lang Chateau Neubourg en de hopplantage in Reymerstok voert. Verder zijn er elke dag, met uitzondering van zondag, excursies door de brouwerij. Vooraf reserveren via info@vvvzuidlimburg.nl of 0900-9798.

Prijzen/Onderscheidingen

In 2005 werd de Gulpener Bierbrouwerij bekroond met de PINT Stimuleringsprijs samen met Gerard de Kroon van Oirschots Bier. Hiernaast sleepte de brouwerij de Euregio Milieuprijs 2005 in de wacht voor de wijze waarop de brouwerij consequent de waarden van de 'Triple P'-gedachte (People, Planet, Profit) in de praktijk brengt.

Personeel

In 2001 waren er ruim 80 medewerkers in dienst van de brouwerij. Per 1 augustus 2003 volgde de in Vijlen woonachtige John Halmans (1954) Drs. Paul Rutten op als directeur van de brouwerij. Paul Rutten was 23 jaar directeur van de brouwerij. Op dat moment was John Halmans adjunct-directeur. In zijn vrije tijd is John Halmans IVN-natuurgids. Paul Rutten treedt met ingang van die datum toe tot de raad van commissarissen. Rutten, de zevende generatie op rij, had binnen de familie geen opvolger en wilde pers‚ een man uit de eigen organisatie aan de top zetten. Halmans, getrouwd en twee kinderen, heeft altijd bij Gulpener gewerkt. Medio jaren zeventig kwam hij bij de brouwerij als verkoper in dienst, ongeveer tegelijkertijd met Rutten. Er werkten toen 95 mensen en er werd jaarlijks 90.000 hl bier gebrouwen. Later werd hij horeca-inspecteur en adjunct-directeur. In zijn vrije tijd is hij IVN-natuurgids.

Wil Hamers is 36 jaar werkzaam geweest bij de Gulpener Bierbrouwerij waarvan 25 jaar als brouwmeester. Voordat hij in 1971 in dienst kwam van de brouwerij waren er twee vacatures, namelijk voor azijnmeester en plaatsvervangend brouwmeester. Officieel was de Gulpener een bierbrouwerij, een azijnmakerij, een distilleerderij en een mosterdfabriek. Wil Hamers werd aangenomen als azijnmeester. In 1978 naderde de toenmalige brouwmeester Joep de Kroon de pensioengerechtigde leeftijd. Hamers volgde de brouwmeesterstudie bij Doemens in München. Vanaf 1981 ontfermden Heitzer en Hamers zich over de productie en de kwaliteitsdienst. Eind jaren 80 bleef Hamers alleen over als brouwmeester. Met het vertrek van Wil Hamers werden Ger Bischoff en Jan-Willem den Hartog verantwoordelijk voor kwaliteitsbewaking, productie, producttechnische aangelegenheden en vergunningen. Ger Bischoff is sinds 1985 in dienst van de brouwerij waar hij diverse uitvoerende en leidinggevende functies heeft bekleed in de kwaliteitsdienst, het stafbureau en het organisatiebureau. In 2008 is Ger bedrijfsleider, binnen welke functie alle aspecten van de brouwerij als productie-eenheid vallen. Ger richt zich vooral op de kwaliteitsbewaking Hij heeft de verantwoordelijkheden van oud-brouwmeester Wil Hamers overgenomen. Jan-Willem den Hartog doet de operationele zaken, dus het brouwproces (brouwen, vergisting, lagering, afvullen) en de facilitaire dienst. Jan-Willem legt verantwoording af aan Ger Bischoff. Het management bestond in 2008 uit: John Halmans (algemeen directeur), Suzanne Moermans (controller), Wiel Hermans (retail en export), Jan Vermeer (Hoofd Horeca) en Ger Bischoff (operationele zaken). Jan-Willem den Hartog is sinds 2006 werkzaam bij de brouwerij. Hij volgde de studie tot Diplom-Braumeister aan de universiteit van Weihenstephan en deed sinds 2001 onderzoek, R&D en technologie in de proefbrouwerij van Heineken. Per 1 januari 2015 volgde Jan-Paul Rutten (1975), zoon van Paul Rutten, John Halmans op als directeur. Op 19 december 2014 nam John Halmans afscheid na 45 jaar voor de brouwerij werkzaam te zijn geweest. In 2002 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2003 tot directeur. Jan-Paul Rutten nam het stokje over. Per 1 april 2015 verruilde Jan-Willem den Hartog na 8.5 jaar de roerstok van de Gulpener Bierbrouwerij voor die van de Lindeboom Bierbrouwerij. Per 1 november 2015 nam Steven van den Berg (1970) de roerstok ter hand. Steven van den Berg is opgegroeid in Gelderland. In de jaren 80 verdiept hij zich in de rijke wereld van Belgisch speciaalbier. Tijdens zijn studie Scheikunde aan de KU Nijmegen (nu Radboud Universiteit) is hij zelf begonnen met bierbrouwen. Dit nam zoveel van zijn tijd in beslag dat hij zijn studie in Nederland heeft stop gezet en verruild heeft voor een opleiding tot Ingenieur Brouwerij- en Gistingsbedrijven aan de Hogeschool in Gent. In de die daarop volgden ging Steven aan de slag bij Palm Brouwerij als projectingenieur kwaliteit. Daarna als docent Biochemische- en Brouwerijtechnologie aan de Hogeschool van Gent. Vervolgens heeft Steven als directielid gewerkt bij Brouwerij Christoffel en is hij kwaliteitsmanager geweest bij Jopen Brouwerij.

Duurzaam Ondernemen

Op 1 december 2014 won de Gulpener Bierbrouwerij de MVO Nederland Award. Zowel het publiek als een jury wees de brouwerij aan als de onderneming die de afgelopen tien jaar het meest toonaangevend is geweest op het gebied van duurzaam ondernemen.

Gulpener Brouwlokaal

Op 1 december 2016 opende de brouwerij haar BrouwLokaal. Naast een microbrouwerij komt er onder meer een smaakbibliotheek met ruim honderd wereldwijde bierstijlen en een StudieLab.

Eigenaren


Eigenaren


Brouwers

Bieren (45)

Niet meer gebrouwen bieren (41)

Etiketbieren (4)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (3)

Organisatie Bierevenementen


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur