Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij de Pinas

Brouwerij

Opgericht: 2017

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK: Brouwerij de Pinas (67269249)

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Pinaskade 70
2725 ER Zoetermeer

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Nee

Geschiedenis

De Brouwerij is gevestigd aan de Pinaskade in Zoetermeer, vandaar de naam ‘Brouwerij de Pinas’. Op het moment van oprichting de enige professionele brouwerij die zijn bier daadwerkelijk in Zoetermeer brouwt. Het bier wordt gebrouwen in een professionele bierinstallatie waardoor een zeer hoge en constante kwaliteit kan worden gegarandeerd.

Brouwerij de Pinas is ontstaan uit de hobbybrouwerij ‘De Kouwe Klets’, die al 10 jaar actief is. Deze hobbybrouwers brouwden hun recepten gedurende een flink aantal jaren en hebben deze recepten steeds weer verbeterd.

Een Pinas is een middelgroot spiegelschip uit het einde van 16e en 17e eeuw. Het werd gebruikt als handelsschip, maar ook als oorlogsschip. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse pinus (pijnboom). Het was een snel varend schip. Aan het eind van de 17e eeuw werden de grotere spiegelretourschepen zoals de Batavia, waarvan een replica in Lelystad te bewonderen is, ook wel pinas genoemd. De pinas had een vrij hoge boeg en twee dekken. De hoge verschansing van het open dek verbergt alle scherpe contouren, zodat het op het oog een prachtig evenwichtig schip was. De schepen van dit type hadden drie masten: de fokkemast, waartegen de boegspriet op het bakdek leunde, de grote mast en de bezaansmast met daarachter de kolderstok waarmee het roer bediend werd. Door de open riolen en andere verontreinigingen was water in die tijd nauwelijks drinkbaar. Op schepen zoals een Pinas werd vaak bier meegenomen met een laag alcoholpercentage. Doordat het bier tijdens de fabricage wordt gekookt worden de bacteriën gedood en kon het veilig gedronken worden.

Op 15 mei 2017 verscheen op de website van Algemeen Dagblad het artikel Bier van Zoetermeerse bodem:

Proeverijen, festivals, workshops: bier is hip. Zoetermeer heeft nu zelfs een eigen brouwerij.

Hollands bier krijgt tot zondag 21 mei alle aandacht tijdens de zesde editie van de Week van het Nederlandse bier. Cafés organiseren proeverijen, brouwerijen in het hele land zetten de deuren open en her en der worden masterclasses gegeven.

Bier is hip, ook in Zoetermeer. De stad telt inmiddels drie bieren van eigen bodem. Onder de naam Brouwerij De Pinas brouwt Michaël Lureman sinds kort bier in zijn woonplaats. Samen met zijn zonen Marcel en Stefan en zijn schoonzoon Jelger vormt de Zoetermeerder al tien jaar hobbybrouwerij De Kouwe Klets. Hoog tijd voor het professionele werk, vond hij.

Tot voor kort fabriceerden de heren, gewoon met pannen in een keuken, donker en blond bier volgens eigen recept. ,,Als hobbybrouwer mag je een maximaal aantal liter brouwen", vertelt Lureman. ,,Dit is alleen voor eigen gebruik en mag niet verkocht worden. Als professioneel brouwer mag ik niet meer op hobbymatige basis brouwen en moet ik accijns betalen."

Daarom is Lureman beroepsmatig Brouwerij De Pinas begonnen. Vernoemd naar zijn woon- en brouwadres aan de Pinaskade en naar het scheepstype uit de 17de-eeuw, waarvan hij op schaal een exemplaar heeft nagebouwd op zijn hobbyzolder. Het etiket van zijn bierflesjes dragen die pinas als logo; de bieren worden vernoemd naar de voornamen van zijn negen kleinkinderen.

Donkerbruin

Zo ook het bier Stijn. ,,Dit donkerbruine bier is vernoemd naar mijn kleinzoon van twee jaar. Dit bier vind ik zo lekker. Het is toch fantastisch als Stijn op latere leeftijd aan de bar zijn eigen biertje kan bestellen? Ik verkoop mijn zelf gebrouwen dranken pas als ik het zelf erg lekker vind", zegt hij lachend.

De huidige brouwkamer was tot voor kort in gebruik als hobbykamer voor zijn modelbouw. Bij de verbouwing kwam zijn technische achtergrond hem goed van pas. ,,De ruimte heb ik opnieuw betegeld en ik heb een klimaatkast en een computergestuurde brouwketel geplaatst. Met een zelfontworpen takelsysteem haal ik de bostel uit de brouwketel. Dat voedzame restproduct geef ik weg als veevoer aan een lokale schapenhouder."

Veel is uiteraard handwerk. Zo plakt Lureman de etiketten van De Pinas met een beetje melk handmatig op de flesjes en sluit hij elk flesje afzonderlijk af met een speciaal doppenapparaat.

Moeder

Hobbybrouwerij De Kouwe Klets organiseerde één keer per jaar een bierproeverij voor maximaal veertig personen. ,,Onze gasten proberen dan in kleine glaasjes zeven soorten bier met een bijpassend hapje. Deze traditie blijven we gewoon voortzetten in Zoetermeer."

Bierbrouwer Lureman test samen met zijn familieleden geregeld nieuwe brouwsels uit. ,,Weet u dat Barack Obama een fervent hobbybierbrouwer is? Op zijn website staat een recept dat we hebben nagemaakt. We vonden het niet heel lekker. Ons bier is lekkerder."

Lureman heeft veel plannen nu hij de professionele kant heeft gekozen. ,,Ik ga een blond bier bedenken dat naar mijn moeder Stien vernoemd gaat worden. De fles krijgt een gouden dop en een donkerbruin etiket met een gele opdruk", vertelt hij trots.

Over een paar weken staat het bier met een alcoholpercentage van 8 bij restaurant 'de Heeren van Soetermeer' en '1892' op de kaart. ,,Het bier zal op een paar geselecteerde adressen verkrijgbaar zijn, want ik kan maar maximaal 100 liter per week brouwen", stelt Lureman.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (3)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur