Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Brouwerij

Opgericht: 1989

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

Statutaire naam KvK: Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen B.V. (32073593)

Contactgegevens

Provincie: Utrecht

Telefoon: 033-4656575
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Kleine Spui 18
3811 BE Amersfoort

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

In het historische hart van Amersfoort in de nabije omgeving van de Koppelpoort is Brouwerij de Drie Ringen gehuisvest. De herbergbrouwerij is gevestigd in een gerenoveerd pand met een door een antieke gevelsteen met drie gouden ringen versierde gevel. Hoewel de geschiedenis ons laat weten dat reeds in de zeventiende eeuw een brouwerij met dezelfde naam bestond is Brouwerij de Drie Ringen pas in januari 1990 geopend. Stichting De Vriendenkring Der Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen werd opgericht. Initiatiefnemers achter Stadsbrouwerij De Drie Ringen waren Piet de Haan en de heer Korthals Altes. Met name laatstgenoemde heeft zich met raad en daad ingezet om er de prachtige en volledig professionele herbergbrouwerij van te maken wat deze nu is. De van binnen modern en sober ingerichte brouwerij kan worden bezocht. De glazen scheidingswand maakt het mogelijk dat men de verschillende stappen van het brouwproces op de voet kan volgen. In 1994 is de brouwerij in financiële problemen geraakt. De oorzaak zou liggen in het feit dat er een zeer geringe belangstelling zou bestaan van de lokale horeca-ondernemers. Amersfoort telde in 1994 ruim 100 drinkgelegenheden, maar nog geen vijf procent promootte en verkocht het bier van Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Ook de afzet via regionale slijterijen en afhaal bij de brouwerij bleef achter op de verwachtingen. De VVV begon met een promotie-campagne en door de "Stichting der Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen" werden sponsors gezocht. In maart 1994 kwam Piet de Haan in contact met Walrick Halewijn, die zelf onder andere enkele horeca-gelegenheden beheerde, waaronder ABT-Café Mariposa. Vanaf mei 1994 kwam de brouwerij onder de hoede van Walrick Halewijn en legde Piet de Haan de roerstok erbij neer. In 1996 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Amersfoortsche Bierbrouwerij "De Drie Ringen" naar Amersfoortsche Stadsbierbrouwerij "De Drie Ringen". De Amersfoortse Stadsbierbrouwerij "De Drie Ringen" is als proeflokaal geopend vanaf donderdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 19.00 uur. Voor rondleidingen dient een afspraak te worden gemaakt. Ze vinden plaats met een minimum aantal personen van tien. De prijs per persoon voor een rondleiding bedraagt acht euro, waarin een consumptie is inbegrepen. Het is ook mogelijk om bij de brouwerij bier- en/of geschenkverpakkingen te kopen. Ook kan de ruimte worden gehuurd voor een receptie, lezing et cetera. Begin 2002 nam Gerrit Hammink de roerstok over van Walrick Halewijn. Eerder al, namelijk in 1998, volgde Corry Derks Walrick Halewijn op als directielid. In 2003 hanteerden Corrie Derks en Cor Brons de roerstok.

Drie Ringen open na verbouwing
De Stentor, 18 januari 2007, door Vera Ponjee
Amersfoort - Na een grondige verbouwing van een paar maanden is proeflokaal De Drie Ringen op de Kleine Spui in Amersfoort sinds kort weer open. De muren zijn opnieuw geverfd, er ligt een nieuwe houten vloer en het brouwhuis is verplaatst om meer ruimte in het proeflokaal te creëren. Het proeflokaal is onderdeel van brouwerij De Drie Ringen, die de traditie van de vroegere Amersfoortse brouwerijen voortzet. De geschiedenis van het bierbrouwen in Amersfoort gaat terug tot in de Middeleeuwen. "Iedereen is van harte welkom om even de sfeer te proeven en een biertje te drinken in de enige brouwerij van Amersfoort", zegt Walrick Halewijn, een van de directieleden van De Drie Ringen. De brouwerij is sinds zeventien jaar gevestigd in een historisch pand aan de Kleine Spui in het centrum van Amersfoort. "Tientallen jaren geleden was het bedrijf met dezelfde naam failliet gegaan. Maar twee voormalige directeuren van de vroegere Phoenixbrouwerij vonden het een goed idee dat er weer een bierbrouwerij in Amersfoort kwam. En daar is de Drie Ringen uit voort gekomen", zegt Halewijn. Traditie De naam van de bierbrouwerij is niet zomaar gekozen. "Amersfoort was vanaf de Middeleeuwen een stad die bekend stond om zijn goede bierbrouwerijen en het zuivere, lekkere bier. Er bestond toen ook een bierbrouwerij met de naam De Drie Ringen. Wij zetten als het ware die eeuwenoude Amersfoortse traditie weer voort", vervolgt Halewijn. Drinkbaar "Bier was in de Middeleeuwen voor de burgers net zo belangrijk als water voor ons nu. Het water was smerig en zat vol bacteriën en bier was toen het enige drinkbare alternatief. Nu de verbouwing is voltooid kunnen er bijna honderd man in het proeflokaal staan", volgens Halewijn. "De kookketels zijn verplaatst, daarom is nu ook de gistkamer te bekijken voor bezoekers. Een paar weken geleden zijn we weer het eerst bier gaan brouwen en het was spannend om te kijken of alles wel goed werkte. Omdat de ketels waren verplaatst en er een nieuwe slingerton tussen zit, moest de receptuur van het bier ook worden aangepast". Vuurvogel Bierbrouwerij De Drie Ringen maakt Amersfoorts Blond, Amersfoorts Wit, Bokbier, Lentebier, en de wat zwaardere Vuurvogel en Tripel. Dat bier wordt onder andere geleverd aan de horeca en het gemeentehuis in Amersfoort en Utrecht. Walrick Halewijn: "Het eerste nieuwe biertje van dit jaar is het nieuwe bier Cordeux. Het bier is vernoemd naar de Amersfoortse brouwer Cor Brons. Het is licht amber van kleur, heeft een fris bittere smaak, en is goed doordrinkbaar". We hebben er even op moeten wachten, want het gistingsproces duurt minimaal twee maanden. Bezoekers kunnen elke dag van 13.00 uur tot 19.00 uur in het proeflokaal terecht. "We geven op aanvraag rondleidingen aan groepen. Er is ook voldoende ruimte voor feesten en voor bruiloften", zegt Halewijn. "Maar dan moeten de mensen wel even de telefoon pakken en reserveren!"

In 2007 werd er wekelijks door brouwer Cor Brons 1.000 liter bier gebrouwen. Het leeuwendeel werd afgevuld op fust en een klein deel op 75 cl flessen. Het bier was in 2007 verkrijgbaar in twaalf horeca-gelegenheden in Amersfoort. Het bier dat verkocht wordt in 33 cl flesjes wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij in het Belgische Lochristi. Per 1 mei 2011 legde Cor Brons de roerstok erbij neer. Met ingang van 1 november 2012 nam de voormalige kroegbaas en kunstschilder Gert van Reenen Brouwerij De Drie Ringen over. In maart 2013 werd bekend dat de toenmalige brouwer, Oscar Moerman, verkaste naar Brouwerij Maallust. Cor Brons nam de roerstok toen weer ter hand. In februari 2016 gooide de toen 68-jarige Cor Brons de roerstok erbij neer. Cor was 18 jaar brouwer bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Cor werd gedurende die periode regelmatig terzijde gestaan door techneut Ruud van Willigenburg (1942) en oud-brouwmeester Piet de Haan (1952). Marijn Veldhuizen (1987) nam de roerstok over.

Gert van Reenen kwam op 83-jarige leeftijd te overlijden in de nacht van 20 op 21 december 2018. Gert was al enige tijd ziek.

Eigenaren


Eigenaren (historie)

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (10)

Niet meer gebrouwen bieren (36)

Etiketbieren (1)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (56)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur