Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij d'Oranjeboom

Brouwerij

Opgericht: 1671
Gestopt: 1991

Namen

(1671-1682) De Dissel
(1682-1991) Brouwerij d'Oranjeboom

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zuid-Holland

Vestigingsadres

Nassaukade Rotterdam

Geschiedenis

In 1671 begon Hendrick van Strijckersbergh of Struijckersbergh brouwerij De Dissel op de Vest bij de Delftsche poort in Rotterdam. Acht jaar later werd de brouwerij verkocht aan Adriaan van Leeuwen, wiens schoonzoon Leonard Romeijn de brouwerij rond 1682 omdoopt tot Brouwerij d'Orangienboom. Waarschijnlijk een verwijzing naar de destijds populaire Prins Willem III van Oranje. Romeijn was in 1672 in het bezit gekomen van de aandelen van de in 1670 opgerichte brouwerij d'Orangienboom aan de Nieuwe Haven in Rotterdam. Hij heeft beide bedrijven samengevoegd. In 1682 is de brouwerij aan de Nieuwe Haven opgeheven.

In de periode 1705-1742 was de brouwerij in eigendom Cornelis van Royen en zijn zoon Cornelis jr., waarna ze werd verkocht aan Wouter van Lis. Van Lis was arts en apotheker en publiceerde in 1745 het boek "Brouwkunde". Op 17 december 1748 draagt Van Lis de brouwerij over aan Willem Messchert van Ingen. Na diens overlijden in 1774 zette de familie de brouwerij voort onder firma Jan Messchert & Co. In 1828 kwam de brouwerij via veiling in handen van Willem Baartz. Samen met compagnon Pieter Hendrik Tromp voerde hij de brouwerij tot 1857 onder Firma Baartz en Tromp en daarna onder firma Baartz & Zoon. In het midden van de negentiende eeuw leverde d'Oranjeboom o.a. Princesse, Blank Gerste, Minnebier, Bruin Uitzet en Oostindisch.

In 1873 is Baartz medeoprichter van de N.V. Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij. De HBM bouwt aan de Crooswijkschen Singel een nieuwe brouwerij voor de productie van ondergistend, beiersch bier. Afgesproken werd dat d'Oranjeboom zich zou beperken tot de de productie van bovengistend, Hollandsch bier. De afspraak kwam onder druk te staan toen d'Oranjeboom vanaf 1881 een nieuwe vestiging bouwde aan de Nassaukade in Rotterdam. Hoewel deze brouwerij geschikt was voor het brouwen van zowel ondergistend als bovengistend bier, bleef de productie gericht op gerstebier en stout. De vestiging aan de Coolvest bleef tot 1902 in gebruik als bijkantoor en opslagplaats.

Aan het eind van de 19e eeuw is d'Oranjeboom een van de grootste brouwerijen van Nederland en exporteert ze bier zowel binnen Europa als naar het Verre Oosten. In 1902 werd de firma Baatz & Zoon omgezet in de N.V. Brouwerij d'Oranjeboom, met een maatschappelijk kapitaal van 2,2 miljoen gulden. D'Oranjeboom ging zich meer toeleggen op de populaire ondergistende bieren Pilsener, Münchener, donker- en licht lagerbier. Samen met Amstel en Heineken maakte de brouwerij afspraken over verdeling van de biermarkt. De zogenaamde Driehoek nam ook gezamenlijk andere brouwerijen over zoals De Kroon uit Arnhem (1922) en de KNBB uit Amsterdam (1926). In 1934 werd een belangengemeenschap aangegaan met brouwerij Wertha uit Weert.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de concurrentie tussen de grote brouwerijen steeds groter waardoor kleine brouwerijen moeilijk zelfstandig konden overleven. In samenwerking met de ZHB werd in 1949 de NV Plasticlining opgericht die beschermlagen produceerde voor tanks en vaten. Ook buiten Nederland ging d'Oranjeboom belangengemeenschappen aan zoals met de City Brewery Ltd uit Nairobi (1952) en de Oranje Brouwerij in Djakarta (1954). In 1960 werd een belangengemeenschap aangegaan met Phoenix uit Amersfoort en volgde een fusie met de ZHB. Nadat in datzelfde jaar ook Keizer Barbarossa uit Groningen aansloot en in 1963 alle aandelen van Wertha werden overgenomen, ontstond de Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom.

Hiermee was de concentratie van de Nederlandse biermarkt nog niet afgelopen. In 1967 werd de VNBO overgenomen door het Britse concern Allied Breweries, die een jaar later ook De Drie Hoefijzers overnam. De Verenigde Nederlandse Brouwerijen Breda-Oranjeboom N.V. werd in 1972 alweer omgezet in SKOL-Nederland N.V. omdat het moederbedrijf besloot om Skol in te voeren als hoofdmerk. Oranjeboom werd alleen nog gebruikt als export-merk. Deze beslissing werd in 1982 teruggedraaid vanwege tegenvallende resultaten. Het concern heeft een groot aantal contracten met supermarktketens voor de productie van B-merken zoals Brouwers, Herberg, en Schutters Bier. Desondanks heeft De Verenigde Nederlandse Brouwerijen Breda-Rotterdam, zelfs na sluiting van de vestigingen in Groningen, Weert, Den Haag en Amersfoort, te maken met overcapaciteit. In 1987 werd besloten om de brouwerij in Rotterdam te sluiten, de vestiging in Breda zou voortaan de naam Oranjeboom krijgen, In 1991 werd de brouwerij in Rotterdam gesloopt.

In 2007 kwam het merk Oranjeboom in handen van United Dutch Breweries.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Bieren (100)

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur