Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Brouwersnös

Brouwerij

Opgericht: 2018

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website

Statutaire naam KvK: Brouwersnös B.V. (68979967)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Eibergseweg 1
7141 CD Groenlo (gemeente Oost Gelre)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

Groenlo heeft een eeuwenlange zeer sterke verbondenheid met bier. Het is een trots, stoer, vrolijk en rustig volkje. Men raakt hier pas in paniek als het bier op is. Gelukkig heeft deze prachtige historische vestingstad weer een eigen brouwerij: Brouwersnös.

Burgemeester Annette Bronsvoort had een luisterend oor voor de gevoelige snaar bij de bevolking. Ze misten een eigen brouwerij. En niet zo'n beetje ook. Haar idee paste dan ook goed in de plannen van gemeente Oost Gelre om de stad nog aantrekkelijker te maken voor de bevolking en zeker ook de vele toeristen. Vervolgens heeft zij de neven Frans en Andries de Groen gepolst om een kleinschalige ambachtelijke stadsbrouwerij te beginnen. Zij hadden hier wel oren naar mits er een mooie locatie beschikbaar was. En die was er: Villa Adriana. Frans en Andries hebben vervolgens Jos Oostendorp benaderd of hij projectleider wilde worden. Jos hoefde niet lang na te denken over deze unieke kans. En zo geschiedde.
Er is in Groenlo geen betere en mooiere locatie te bedenken voor een craftbier brouwerij dan Villa Adriana. Een eeuwenoude prachtige historische villa met een enorme geschiedenis en mooie verhalen. Schitterend gelegen aan de stadsgrachten van Groenlo.
Villa Adriana was het "woonhuis" van meerdere generaties van een wel héél bekende brouwers familie uit Groenlo. Hier is het heel vroeger ooit allemaal begonnen. Brouwersnös gaat nu deze bierige geschiedenis voortzetten en weer verder uitbouwen, maar dan wel geheel op haar eigen wijze met kleinschalige, ambachtelijke craftbieren voorzien van mooie verhalen en klinkende namen passend in deze omgeving.
De villa is omgebouwd tot sfeervol proeflokaal. De tuin is een heus openbaar Brouwerspark met aan de gracht een Brouwershaven met fluisterbootjes. En het belangrijkste; de brouwerij is gevestigd op de plek achter in het park, geheel passend in de natuur van de grachtengordel.

In oktober 2016 werd Villa Adriana aangekocht aan de Eibergseweg 1 in Groenlo, de voormalige directeurswoning van Grolsch. In het pinksterweekend van 2018 opende de brouwerij haar deuren. De officiële opening van Brouwersnös volgde later in 2018.

Op 8 mei 2017 verscheen op de website van Omroep Gelderland het artikel Geen bezwaren tegen bouw ambachtelijke bierbrouwerij Groenlo, proefbrouwen kan beginnen:

GROENLO - Er zijn geen bezwaren ingediend tegen de bouw van een ambachtelijke bierbrouwerij in Groenlo. Volgens de gemeente Oost Gelre kan de vergunning voor de nieuwbouw nu snel verleend worden. De brouwerij gaat Het Brouwersnös heten en komt achter Villa Adriana, de voormalige directeurswoning van Grolsch.

Het idee voor de brouwerij is afkomstig van Grollenaren en oud Grolsch-medewerkers Jos Oostendorp, Andries de Groen en Frans de Groen. Ze hebben de villa gekocht en houden inmiddels kantoor in het pand aan de Eibergseweg.

In de villa komt straks onder andere een proeverij. Jos Oostendorp is blij dat er geen bezwaren zijn ingediend. 'Dat is heel fijn. We hebben ook vaak overleg gehad met omwonenden, dat scheelt wel denk ik. '

Snel beginnen

Oostendorp hoopt dat er snel begonnen kan worden met de bouw van de bierbrouwerij. 'Er moeten nog enkele formele stappen gezet worden, maar het schiet al op.'

De sloop van de oude panden die nu achter de villa staan, laat nog even op zich wachten. 'We hebben de sloopvergunning al wel, maar we kunnen niet slopen tot de vleermuizen weg zijn. ' Oostendorp hoopt dat ze in juli kunnen beginnen met het afbreken van die gebouwen. 'En gelukkig staat de sloop de nieuwbouw niet in de weg.'

Proefbrouwen

Over een week of drie starten ze in ieder geval met het proefbrouwen in de villa. Op kleine schaal, in een pan van vijftig liter.

Een naam voor het nieuwe bier is nog niet bekend. De bedoeling is dat de brouwerij in 2018 open gaat.

Op 12 mei 2017 verscheen op de website van Cobouw het artikel Brouwersnös: nieuwe brouwerij op historische plek Groenlo:

Nog een maand of acht, dan wordt er eindelijk weer bier gebrouwen in Groenlo. In dit Achterhoekse stadje, waar ruim 400 jaar geleden het wereldberoemde biermerk Grolsch het eerste levenslicht zag, komt een nieuwe brouwerij: Brouwersnös.

De brouwerij komt ook nog eens op een bijzondere plek: bij Villa Adriana, de voormalige directeurswoning van de familie De Groen, tot voor kort de eigenaar van de Grolschbrouwerij. Villa Adriana zélf wordt ingericht als proeflokaal. Ook komt hier de ontvangstruimte. Deze villa, gebouwd in 1908, stond altijd naast de Grolschfabriek. Grolsch verhuisde in 2004 echter naar Boekelo, in de gemeente Enschede. De fabriek in Groenlo is vervolgens gesloopt.

Speciaalbierbrouwerij

Initiatiefnemers van Brouwersnös zijn drie heren met een Grolsch-achtergrond: de neven Frans en Andries de Groen (inderdaad, familie van) en Jos Oostendorp, oud-werknemer van Grolsch. Het merk Brouwersnös heeft echter niks met Grolsch te maken, benadrukt Herman van der Heijden van De Witte – Van der Heijden Architecten uit Groenlo. Brouwersnös wordt volgens hem een zelfstandige, ambachtelijke speciaalbierbrouwerij. ,,Maar dan wel op een plek die voor de familie De Groen een hele speciale betekenis heeft.’’

Kronkelpaadje

Architect Van der Heijden heeft de brouwerij ontworpen. Deze brouwerij verrijst vlak achter Villa Adriana. Beide gebouwen worden met een kronkelpaadje aan elkaar verbonden. Het uiterlijk van de nieuwe brouwerij laat zich volgens Van der Heijden het best omschrijven als een houten sculptuur. ,,De constructie is van staal, maar de gevels bestaan uit houten planken. De houten bekleding zal op den duur gaan vergrijzen, waardoor het lijkt dat het gebouw min of meer wordt opgenomen in de groene omgeving.’’

Glazen wanden

Het is de bedoeling dat in de brouwerij rondleidingen gegeven kunnen worden, zodat bezoekers het brouwproces met eigen ogen kunnen aanschouwen. Daarom wordt er binnen veel gebruik gemaakt van glazen wanden. Villa Adriana, een gemeentelijk monument, heeft de afgelopen jaren leeg gestaan, maar verkeert volgens de architect in goede staat. ,,Aan de buitenkant hoeft niks gedaan te worden: alleen de binnenkant wordt aangepakt. Het interieur heeft nu nog een moderne, strakke uitstraling, maar krijgt straks weer een eigen uitstraling die past bij een ambachtelijke brouwerij.’’

De ruimte rondom de villa en de brouwerij wordt grotendeels ingericht als park dat voor iedereen toegankelijk is. Ook komt er een aanlegsteiger voor rondvaartboten: Brouwersnös ligt aan de stadsgracht van Groenlo.

Van der Heijden verwacht dat in juni of juli kan worden gestart met de bouw, zodat de eerste speciaalbiertjes van Brouwersnös in januari 2018 gebrouwen gaan worden.

Op dinsdag 19 september 2017 werd bekend gemaakt dat Rob Porskamp wordt belast met de exploitatie van het horecagedeelte van de brouwerij. Rob is tevens uitbater van Sportcafé Den Elshof.

Op 2 november 2017 verscheen op de website van Groenlose Gids het artikel Subsidie van 439 duizend euro voor Brouwersnös:

Subsidie van 439 duizend euro voor Brouwersnös

GROENLO - Aan de gemeente Oost Gelre is door de provincie Gelderland een subsidie toegekend van maar liefst 439 duizend euro ten behoeve van het buitenterrein van de in en bij Huize Adriana in Groenlo te vestigen Stadsbrouwerij Brouwersnös. Deze heuglijke mededeling deed wethouder Vincent van Uem tijdens de algemene beschouwingen van de gemeenteraad in de aanloop naar de vaststelling van de begroting voor het jaar 2018.

Er is door Oost Gelre in het kader van het Programma Stad Groenlo andermaal een succesvol beroep gedaan op de provinciale subsidiepot 'SteenGoed Benutten'. In een eerder stadium werden reeds forse subsidiebedragen geïncasseerd voor onder andere de metamorfose van het complex Welgelegen, woningbouw aan de Houtwal, alsmede voor de bouw van De Mattelier.

Met het project 'SteenGoed Benutten' werkt de provincie mee aan het creëren van een schone en gezonde provincie en daarbij tegelijkertijd aan het omvormen van gebieden met leegstand naar gebieden waar mensen kunnen wonen, werken, winkelen en uitgaan.

Desgevraagd deelt wethouder Van Uem mee dat het geld besteed zal worden voor de aanleg, inrichting en aankleding van het buitenterrein van Brouwersnös, daarmee doelende op het onderdeel dat een openbaar karakter krijgt. Daarbij valt te denken aan wandelpaden, groen- en andere voorzieningen, alsmede het creëren van voorzieningen aan de oever van de stadsgracht, zoals een aanlegsteiger en een insteekhaventje voor fluisterbootjes.

Streefdatum: 1 mei 2018
Ondanks dat het geld beschikbaar wordt gesteld voor openbare buitenvoorzieningen, is Jos Oostendorp (samen met Andries en Frans de Groen de belangrijkste kartrekkers van de nieuwe brouwerij) erg verheugd over de provinciale subsidie. "Met deze mooie toezegging is het mogelijk om straks een afgerond totaalplaatje te presenteren. Daar zijn wij heel blij mee."

Volgens Oostendorp vordert de bouw van de trekpleister aan de Eibergseweg gestaag. "Aan de achterzijde is reeds een gedeelte gesloopt. Binnen nu en anderhalve week volgt de sloop van de tussenbouw, waarin voorheen JPR Advocaten was gehuisvest. Verder wordt er achter op het terrein hard gewerkt aan het gebouw waarin de brouwerij en de destilleerderij moeten komen. Het vele werk met betrekking tot de bodem, inclusief de aanleg van leidingen is zo goed als af en het wachten is nu op de staalconstructie."

Zoals bekend komt in Huize Adriana het horecagedeelte inclusief een ontvangstruimte, proeflokaal en mini-brouwerij, alsmede buiten een groot terras. Op de vraag wanneer alles is afgerond, zegt Jos Oostendorp dat 1 mei 2018 de streefdatum is. "De oorspronkelijke datum van 1 januari 2018 is veel te optimistisch gebleken. Dit komt met name omdat allerlei procedures veel meer tijd in beslag namen dan vooraf was voorzien. Neemt niet weg dat wij uitkijken naar het moment waarop wij de deuren kunnen openen."

Op maandag 26 februari 2018 werden de brouwketels geleverd. De negen brouwketels, gistkuipen en lagertanks zijn gemaakt bij Mueller in Lichtenvoorde en werden met een kraan door het dak van de brouwerij naar binnen getakeld. Met deze ketels wordt voorlopig 5.000 hl per jaar gebrouwen.

Op vrijdag 28 september 2018 werd de brouwerij officieel geopend. De opening werd verricht door Jos Oostendorp (directeur Brouwersnös), Frans en Andries de Groen, burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre en oud-minister Henk Kamp die het grootste deel van zijn leven in de Achterhoek heeft gewoond en gewerkt.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (5)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur