Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Breda

Brouwerijverhuurder

Opgericht: 2017

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website

Statutaire naam KvK: Bierbrouwerij Breda B.V. (65360052)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 06-29531203
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Takkebijsters 37A
4817 BL Breda

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Nee

Geschiedenis

Het is de bedoeling dat de brouwerij ongeveer 1 miljoen liter bier per jaar gaat produceren. De capaciteit wordt 2,5 miljoen liter, maar de initiatiefnemers willen het rustig opbouwen. Eigenaar is de uit Dorst afkomstige Niels de Vos. De brouwerij heeft geen eigen merken, maar gaat voor derden produceren. Incidenteel komt er wel eens een eigen bier op de markt. De productie moet eind januari 2017 beginnen.

Op 19 mei 2017 verscheen op de website van BN De Stem het artikel 'Een 076-biertje, dat zou mooi zijn', brouwerij Breda gaat 1 miljoen liter bier per jaar brouwen:

BREDA - Na maanden van voorbereiding gaat Bierbrouwerij Breda vrijdag officieel open. Klanten zijn vooral kleinere brouwers.

Het is de grootste brouwerij van West-Brabant, maar verwacht van Bierbrouwerij Breda geen eigen merken. Welgeteld één eigen product komt er éénmalig in de verkoop, onder de naam Eerste Brouwsel.

Van dit blonde bier naar eigen receptuur is 4.000 liter gemaakt om de apparatuur en het productieproces uit te testen in de gloednieuwe brouwerij op bedrijven- terrein Takkebijsters. ,,Daar blijft het ook bij, want we willen niet met onze eigen klanten gaan concurreren'', aldus eigenaar Niels de Vos.

Klanten

Die klanten zijn vooral kleinere (huur)brouwers die geen of te weinig capaciteit hebben en de productie uitbesteden.

In februari is Bierbrouwerij Breda van start gegaan met brouwen. In april zijn de eerste flessen en fusten afgevuld. Vandaag is de officiële opening en zaterdag is er van 12.00 tot 17.00 uur een open dag in het kader van Nederlandse Brouwerijdagen.

Capaciteit

De brouwerij gaat aanvankelijk ongeveer 1 miljoen liter per jaar produceren. Dat is vier keer zoveel als bij trappistenbrouwerij De Kievit in Zundert, tot tot op heden de grootste bierproducent in de regio. De capaciteit van de nieuwe Bredase brouwerij kan verder uitgebouwd worden naar 2,5 miljoen liter. ,,Maar we willen het rustig opbouwen'', zegt De Vos.

Als brouwmeester is Joppe de Bres aangetrokken, die voorheen de brouwerij van café De Beyerd in Breda bestierde. Verder werken er nog twee vaste mensen en worden op drukke momenten, zoals afvullen, oproepkrachten ingeschakeld.

Een van de bieren die momenteel gebrouwen wordt aan de Takkebijsters is Dirk Urtype van De Beyerd, want die kan met zijn eigen brouwunit de grote vraag niet meer aan. Dirk is een pilsener. Dat is een uitzondering, want Bierbrouwerij Breda richt zich voornamelijk op speciaal bieren.

De grootse afnemer is het biermerk iKi, waarin Aziatische ingrediënten als gember en groene thee worden verwerkt. Het iKi-bier (van een bedrijf uit Den Bosch) wordt voor een belangrijk deel geëxporteerd. ,,Met iKi hebben we voor de langere termijn een afspraak. Dat is de basis waar we mee begonnen zijn'', zegt De Vos.

Bliksem

Ondertussen zijn er al diverse andere klanten bijgekomen, met name uit Breda zelf. Behalve voor De Beyerd wordt aan de Takkebijsters onder meer bier gebrouwen voor het Witte Anker (een nieuw initiatief van Roger Omers van café Dok 19 en Hans Vermeulen van het Bierhuis) en voor de al langer bestaande brouwerij Bliksem. ,,En de aanvragen van andere brouwers lopen binnen'', constateert De Vos tevreden.

Hoewel de brouwerij geen eigen biermerk maakt, ziet De Vos wel mogelijkheden om bij speciale gelegenheden met andere Bredase brouwers een gezamenlijk bier te brouwen.

,,Een 076-biertje bijvoorbeeld, dat zou mooi zijn.''

Eigenaren

(2017-heden)

Brouwers

(2017-heden)

Niet meer gebrouwen bieren (3)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur