Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Wentersch

Brouwerij

Opgericht: 2016

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website

Statutaire naam KvK: Bierbrouwerij Wentersch B.V. (65966287)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0543-769080
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Groenloseweg 75
7101 AD Winterswijk

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Het proeflokaal en de kadowinkel zijn op vrijdag en zaterdag geopend tot 17.00 uur. Op zondag is bezoek alleen mogelijk op afspraak.
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Bierbrouwerij Wentersch is het initiatief van de Michiel van der Vaart (chirurg in het SKB in Winterswijk), Bart Looman (directeur van installatiebedrijf Winterwarm) en Onno Raspe (voormalig brouwer van Grolsch). In november 2016 werd bekend dat de Gemeente Winterswijk voornemens is om het pand waarin de brouwerij zich wilde gaan vestigen, een oude gymzaal aan de Jeugdkerkstraat, te slopen. Uiteindelijk vestigde de brouwerij zich aan de Groenloseweg in Winterswijk, waarin eerder een garagebedrijf gevestigd was.

Het brouwhuis is ontworpen en gebouwd door de Oostenrijkse firma Labu. Via de firma Mueller uit Lichtenvoorde werd een serie lager- en gisttanks ontworpen.

Op 9 september 2017 werd de brouwerij officieel geopend voor genodigden door burgemeester Joris Bengevoord.

In september 2017 werd een crowdfunding-actie gestart. De brouwerij zocht ambassadeurs die een bedrag van 500, 1.000 of 5.000 euro wilden investeren in een bier-obligatie. De investering was voor een periode van vijf jaar. De obligatie van 500 euro levert in die periode 40% rendement op. De obligaties van 1.000 en 5.000 euro geven liefst 50% rendement.

Elk jaar tijdens een speciale feestavond speciaal voor de ambassadeurs wordt een vijfde deel terugbetaald plus het rendement. Een houder van een obligatie van 1.000 euro krijgt vijf jaar lang dus elk jaar 300 euro uitgekeerd. “Het terugbetalen gebeurt in bier”, legt Van der Vaart uit, die zich richt op zowel particulieren als bedrijven. “Voor bedrijven is een obligatie extra aantrekkelijk, vanwege het BTW-voordeel. Dat is nog niet eens in het rendement meegenomen.”

Brouwerij Wentersch streeft met de actie in totaal 65.000 euro op te halen. Met dit bedrag worden drie vergistingstanks van elk tweeduizend liter aangeschaft. “Daarmee kunnen we onze productie zodanig vergroten dat we denken de komende periode in de vraag te kunnen voorzien. Ook wordt een hopkanon aangeschaft. Met dit apparaat worden de verfijnde hoparoma’s als het ware in het bier geschoten. Een must-have in deze tijd van IPA’s en smaakvolle speciaalbieren.”

In februari 2018 werden er drie vergistingstanks van 20 hl per stuk geplaatst. Deze tanks werden vervaardigd door Lichtenvoordse Mueller Manufacturing.

In het nieuws

Eigenaren


Brouwers

Bieren (7)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur