Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Hosenhym Bierbrouwers

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2016

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Untappd Website

KvK-registratie: VOF Helau h.o. Hosenhym (65798805)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-12081247
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Gelderspad 3
6851 DZ Huissen (gemeente Lingewaard)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

Twee Huissense kameraden besloten in 2005 om zelf bier te gaan brouwen. Na een aantal experimenten raakte het bierbrouwen op de achtergrond tot zij in 2015 samen bij Stibon begonnen aan de opleiding tot biersommelier. Na het succesvol afronden van niveau 1, werden de bierbrouwactiviteiten nieuw leven ingeblazen, dit keer met een derde persoon er bij. De initiatiefnemers zijn Gabri van Aalten, Michiel van Alst en Freddy Smits. Het doel: een echt Huissens bier met Huissense ingrediënten uit een eigen Huissense brouwerij.
De naam Hosenhym komt van de eerste vroeg middeleeuwse naamsvermelding van Huissen uit 814. Later, na invallen van de Noormannen, werd deze plaats Hosenheim genoemd. Vanaf 1033 en de daaropvolgende eeuwen verbasterde de naam Hosenheim naar het huidige Huissen (spreek uit als Huusse’).

In de bieren van Hosenhym Bier zit altijd tarwe. Het is aannemelijk dat dit soort tarwebier in Huissen al eeuwen geleden werd gedronken. In die tijd beter bekend als molbier; een amberkleurig bier dat sterk schuimde. Nadeel van het bier was dat het beperkt houdbaar was. Vandaag de dag is het molbier in de vergetelheid geraakt. De bieren van Hosenhym zoals we die nu kennen zijn een afgeleide van ’t molbier. In het Oud-Huissens kennen we het woord “weit” (in het Duits “weizen”) dat tarwe betekent. ’t Bier van hoge gisting dat niet alleen met gestemout maar ook met tarwemout is gebrouwen. De bieren van Hosenhym zijn ongefilterd en daardoor troebel. Zo blijft de eigenwijze smaak in het bier en niet in het filter. De keuze voor bieren met een Duits accent sluit aan op de historie. Tot 1795 hoorde Huissen bij het Hertogdom van Kleve. Pas op 1 juni 1816 werd het Koninkrijk der Nederlanden definitief bij Huissen gevoegd.

Hosenhym heeft hun vier bieren vernoemd naar de vier grote tradities die Huissen rijk is: De Omdracht (‘t Lieve Blonde Dérnje – Blond Bier), Beleg en Ontzet (De Düstere Wilde Weisse’ – Weizen Bier), De Huissense Dag (De Driedubbele Durdewéékse Diensdag – Tripel Bier) en de Carnaval (Cuvée ’t Huusses Mins – Barley Wine Bier).

Hosenhym is verkrijgbaar sinds 23 april 2016 en maakte de eerste jaren gebruik van de brouwfaciliteiten van Stadsbrouwerij De Wittenburg in Zevenaar. Na het faillissement van Stadsbrouwerij De Wittenburg in 2020 is Hosenhym vanaf 2021 haar bieren gaan brouwen bij BeerSelect in Gent (België).

Eigenaren

(2016-heden)
(2016-heden)
(2016-heden)

Bieren (4)

Regulier assortiment

Cuvée ’t Huusses Mins De Driedubbele Dürdewèèkse Diensdag De Dustere Wilde Weisse ’t Lieve Blonde Dèrnje

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Regulier assortiment

De Witte Wieve Weisse

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur