Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Jotner Bier

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2015

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Jotner food & beverage (64406369)

Contactgegevens

Provincie: Groningen

Telefoon: 06-41614548
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Kastanjelaan 18
9741 CP Groningen

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

Op 20 november 2015 vond in Friesland de lancering plaats van brouwerij Jotner uit Groningen. Deze nieuwe brouwerijhuurder werd eerder in 2015 opgericht door de vrienden Jelle Dam en Jelmer Mensonides. Jelmer, geboren en getogen en Jelle, getogen in Harlingen leerden elkaar na de middelbare school kennen en trekken sindsdien samen op. De lancering van Jotner Pils in Friesland vond plaats op het tallship de Thalassa. De Thalassa is voor Jelle zomers bekend terrein want dan wordt er met passagiers onder andere gevaren richting Engeland en Schotland, met Jelle als kok aan boord van het schip.

Nadat in 2010 voorzichtig de eerste schreden werden gezet om thuis te brouwen in Groningen, raakten Jelle en Jelmer steeds meer in de ban van speciaalbier. Door zijn stage voor zijn koksopleiding in België werd Jelle helemaal gegrepen en terug in Groningen werd een eigen brouwinstallatie opgebouwd met een capaciteit van 30 liter. Dit is sinds 2014 de thuisbasis van Jotner.

De eerste brouwsels werden zo goed ontvangen dat de werkgever van Jelle beiden vroeg om het huisbier te brouwen voor restaurant de Uurwerker in Groningen. Om deze volumes te kunnen brouwen moest natuurlijk worden uitgeweken naar een brouwerij waar voldoende mogelijkheden waren om als brouwerijhuurder aan de slag te gaan. Omdat het een ondergistend bier moest worden kwamen ze uit bij Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co. Hier werden 2 batches van 1000 liter Jotner Pils gebrouwen, een, zoals de brouwers het zelf noemen, ambachtelijk gebrouwen speciaal pils van 5.1%. Een deel van de eerste batch is verkocht als Jotner Pils en een deel is verkocht als Uurwerkers Pils.

Volgens Jelle en Jelmer zit kracht van het gebrouwen bier in kennis. Vandaar de vernoeming van de brouwerij naar de grondlegger van de wijsbegeerte in de Noorse mythologie; de Jotner.

In 2018 werd, nadat het brouwen een tijdje op een laag pintje stond, de draad weer opgepakt. Zo werd er onder andere een collab gebrouwen bij Terschellinger Bierbrouwerij Schoemrakker. Verder worden de standaardbieren van Jotner vanaf 2018 niet meer bij Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co gebrouwen, maar heeft de brouwerij vast onderdak gevonden bij Het Brouwdok. Daarnaast werd in 2019 de 30 liter installatie weer in gebruik genomen voor speciale brouwsels.

In 2021 hoopt Jotner over een eigen brouwlocatie in Groningen te beschikken. In het najaar van 2020 wordt er hard gewerkt aan de inrichting en het rond krijgen van de vergunningen.

Meer info is te vinden op de website van Harry Pinkster.

Eigenaren

(2015-heden)
(2015-heden)

Bieren (1)

Regulier assortiment

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Regulier assortiment


Overig

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur