Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Amsterdamse Bierbrouwerij Homeland

Brouwerij

Brouwerijverhuurder, Webshop

Opgericht: 2015

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Amsterdamse Bierbrouwerij Homeland B.V. (63834987)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 020-7232550
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Kattenburgerstraat 7
1018 JA Amsterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Bierverkoop: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De brouwerij begon in het hotel. Hotel en brouwerij zijn gelegen op een gedeelte van het voormalig marineterrein aan het IJ naast het Scheepvaartmuseum. De brouwinstallatie werd overgenomen van de oude stadsbrouwcafé Dinkellager in Gronau (Duitsland). De brouwinstallatie heeft een brouwcapaciteit van 1000 liter en was op het moment van overname al sinds 2010 niet meer in gebruik.

Brouwerij Homeland is een onafhankelijke brouwerij gevestigd op de oude marinewerf in hartje Amsterdam, direct aan ’t IJ, naast het Scheepvaartmuseum. Op deze locatie werden honderden jaren geleden al de houten fregatten volgeladen met voorraden bier. Heel veel bier: een fust van 150 liter voor elk van de 300 bemanningsleden.

Bij Homeland worden ambachtelijke klassiekers en vernieuwende craftbieren met liefde gebrouwen en afgevuld op blik en rvs fust. Zo ervaar je aroma en smaak zoals de brouwers het uit de tank proeven.

De naam “Homeland” komt voort uit het feit dat de locatie van de brouwerij zowel voor de Nederlandse Marine als voor de handelsvaart van weleer de thuishaven was. Het assortiment heeft in artwork en naamstelling een maritiem en rebels karakter omdat ze trots zijn op de geschiedenis van deze locatie.

Bij de uitbreiding in najaar 2018 zijn ze verhuisd naar Bierwerf Homeland, 100 meter naast de oude brouwerij en proeflokaal Pension Homeland. Daar wordt het laboratorium gevestigd en komen ook extra lagertanks en de houten vaten. Ook wordt hier de nieuwe bliklijn geïnstalleerd. Tevens de plek voor proeverijen, studies, experimenten, lezingen en andere activiteiten. De ruimte is voor het eerst te bezichtigen tijdens The Amsterdam BeerFestival 2018. De Bierwerf is, naast de plek waar de bieren worden gebrouwen, een broedplaats voor bierige evenementen. Verwacht muziek, kunst, cultuur en natuurlijk bier & spijs. Alles eigenzinnig, alles op zijn Homeland’s.

Als veteranen uit de festival- en horecawereld hebben Koen Vollaers en Joost Carlier o.a. Club Trouw, Lowlands, Rollende Keukens, Pacific en Club 11 op hun conto staan. In 2016 is Brouwerij Homeland, net zoals al hun andere projecten, ontstaan uit een eigenzinnige droom en een goede dosis aan mogelijkheden. Zo leende de keuken van het voormalige officieren-etablissement, nu Pension Homeland, zich perfect voor het plaatsen van een brouwerij waar de toenmalige brouwer Erik Spratte voor de eerste van een reeks eigenzinnige bieren zorgde. Eind 2017 werd de jongensclub uitgebreid met Bart Maes als mede-eigenaar en directeur. Bart vond het na 20 jaar projecten over de hele wereld met zijn bedrijf Airworks tijd voor een nieuwe uitdaging. Als telg uit de Maes bierbrouwersfamilie is hij nu terug bij zijn roots. Met dit driemanschap vielen alle puzzelstukjes voor Brouwerij Homeland op z’n plaats en is Homeland van huisbrouwerij voor het eigen proeflokaal uitgegroeid tot een volwaardige Amsterdamse bierbrouwerij.

Dankzij de huidige brouwers Wietse Postma en Willem Bink voeren ze zo'n 12 bieren in het assortiment, variërend van moderne vernieuwende bieren tot klassiekers met een twist: Pieremegoggel een Saison met hibiscus, Kielzog een tripel met venkelzaad en koriander, het glutenarme Speltbier, en Lorre een Sweet ’n Sour met mango en passievrucht.

Kwaliteit staat voorop; mout komt bijvoorbeeld van de enige ambachtelijke mouterij in Nederland: Vloermouterij Masterveld.

In januari 2018 was Brouwerij Homeland de eerste Amsterdamse Brouwer met een eigen bliklijn. Dankzij een nieuwe brouwinstallatie is in 2019 de productiecapaciteit bijna vertienvoudigd en is Jacco Den Hartog, ook uit de Maes bierbrouwersfamilie, als ambassadeur het team komen versterken.

Brutaal, rebels en avontuurlijk, met familiegevoel hoog in het vaandel, navigeert Brouwerij Homeland haar piratenschip door de huidige bierwereld, en wint daar eigengereid steeds meer terrein.

Eigenaren

(2015-heden)
(2015-heden)
(2017-heden)

Brouwers

(2019-heden)
(2015-heden)
(2015-2018)

Bieren (2)

Regulier assortiment

Literatuur


In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur