Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Borghman

Brouwerij

Opgericht: 2015

Typen

(2015-2016) Brouwerijhuurder
(2016-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij De Borghman (63321734)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0543-450089
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

't Zand 25
7126 BG Bredevoort (gemeente Aalten)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Op 8 juli 2014 besloot de gemeenteraad van Bredevoort het pand Boek op 't Zand niet meer zelf te exploiteren en lokale marktpartijen gelegenheid te geven dit te doen en daarvoor een plan te maken. Zes partijen werden aangeschreven en twee dienden er een plan in. De vereniging Bredevoorts Boekenbelang wil een Cultuurkwartier van de oude school maken met allerlei winkeltjes. Atelier 't Aanzicht wil de al bestaande activiteiten in de school uitbreiden met brouwerij De Borghman. Burgemeester en Wethouders kozen voor het laatste initiatief. Voorwaarde van de gemeente voor elk plan was dat Atelier 't Aanzicht er onderdeel van zou zijn. Gerco Honders van 't Aanzicht heeft voor de overige ruimte in de school bedacht dat daar de ambachtelijke bierbrouwerij De Borghman wordt gevestigd met proeflokaal, een verkoopruimte en een expositieruimte. De terugkeer van een brouwerij past goed bij de geschiedenis van het vestingstadje. Uit een lijst van 1635 blijkt dat er toen 10 bierbrouwers waren. Honders denkt ook dat De Borghman een goede toevoeging is aan het aanbod in Bredevoort. Hij zal er niet alleen zelf bier brouwen, ook bedrijven en de gemeente zouden hier hun eigen bier kunnen brouwen. Het plan van Honders heeft volgens de gemeente toegevoegde waarde en geeft een stabiele basis voor de exploitatie van de oude school. Daarom kiest de gemeente voor combinatie van het atelier en de brouwerij. Voor de nieuwe functie is een aangepaste omgevingsvergunning nodig. Zodra die er is kan Honders aan de slag. De gemeente geeft de oude school in erfpacht aan de nieuwe exploitant. De erfpachtovereenkomst wordt op 15 april 2015 ondertekend. De verwachting was dat er in het najaar van 2015 voor het eerst bier van De Borghman op de markt zou verschijnen, maar dat werd pas in 2016.

De brouwerij is het initiatief van Gerco en Carin Honders en Robert en Lynne van Doorn. Gerco brouwt als hobbybrouwer al bier sinds 2010. Op 27 maart 2016 werd er thuis voor het eerst bier gebrouwen in een brouwketel van 20 liter. Op 23 september 2016 werd het eerste bier, Borghman Blond, gepresenteerd. Deze batch was nog gebrouwen bij Brouwerij D'n Drul.

Op 21 september 2016 arriveerden de brouwketels. Vanaf eind 2016 wordt er in de voormalige school aan 't Zand bier gebrouwen en hoeft er niet meer thuis te worden gebrouwen.

Eigenaren

(2015-heden)
(2015-heden)
(2015-heden)
(2015-heden)

Brouwers

(2015-heden)
(2015-heden)

Bieren (3)

Regulier assortiment


Overig

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur