Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stichting Heerlijk en Eerlijk (Woerkumer / Altena Bier)

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2007

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Untappd Website

KvK-registratie: Stichting Heerlijk & Eerlijk (18085644)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Daalderstraat 4
4285 AV Woudrichem (gemeente Altena)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Stichting Heerlijk en Eerlijk begon in 2007 met Woerkumer Bier. Heerlijk en Eerlijk is een stichting zonder winstoogmerk. Het initiatief voor het Woerkumer Bier is destijds door Joshua van Rooij en Ronald van den Ende genomen en al vrij snel door de Stichting overgenomen. De Stichting heeft zo’n 12 vaste vrijwilligers die bier bezorgen, de maandelijkse bierwandeling/proeverij in de vesting doen, en op braderieën/bierfestivals staan. Daarnaast zijn er nog een tiental vrijwilligers die regelmatig bijspringen.

Kookstudio Heerlijk en Eerlijk vormt een eenheid met de Stichting Heerlijk en Eerlijk en zet zich in voor een andere eetcultuur in Nederland. De Stichting Heerlijk en Eerlijk wil een bijdrage leveren tegen de smaak- en eetvervlakking. Naast de kookstudio zet de stichting zich in voor de productie en consumptie van eerlijk en duurzaam geproduceerd voedsel.

In 2018 introduceerde men het merk Altena Bier. Aangezien er een beperkte afzet is voor het Woerkumer Bier (ook omdat Woerkumers historisch gesproken niet zo goed liggen bij de omliggende dorpen) is er voor gekozen om naast Woerkumer een nieuwe lijn te introduceren onder een naam die bij iedereen goed ligt: Altena. Sinds 1 januari 2019 zijn de drie gemeenten op het eiland namelijk opgegaan in één nieuwe gemeente Altena.

Men heeft plannen om bier te brouwen op de zorgbrouwerij die men, samen met zorgaanbieder ’s Heeren Loo, in 2019 hoopt te realiseren op Landgoed Kraaiveld (Roef 4 te Oudendijk). Die plannen bestonden al langer, maar vanwege het eerdere faillissement van zorgboerderij Hoeve Kraaiveld heeft het allemaal langer geduurd.

Woerkumer

Onder dit merk worden de bieren sinds 2007 op de markt gezet. Als Woerkumer Bier lid van CRAFT.

Altena Bier

Website Untappd Ratebeer Facebook

Sinds 2018 brengt men ook bieren uit onder het merk Altena Bier. Het idee achter het Altena Bier is dat er voor iedere kern een apart bier wordt gebrouwen met de hop die daar verbouwd gaat worden.

De vrijwilligers van de stichting zetten zich actief in om in iedere kern van de nieuwe gemeente Altena een ‘Hophof' te realiseren. Brabants Landschap heeft het project omarmt en gaat hen hierbij assisteren. De hopteelt met de zo kenmerkende metershoge hopstaken, heeft eeuwen lang een belangrijke rol in het Land van Altena gespeeld. Hop van Altena was sinds de opkomst van de steden (middeleeuwen) een gewild ingrediënt. Volgens Henry Reuchlin werd het zelfs tot in Engeland verkocht. Als dat allemaal lukt komen er ook hop fiets- en wandelroutes, hopoogst feesten etc.

Personen

Joshua van Rooij (initiatiefnemer)
Ronald van den Ende (initiatiefnemer)

Bieren (2)

Regulier assortiment

Woerkumer Blonde Jacoba

Overig

Altena Bier India Pale Al(t)e(na)

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

Woerkumer Kikuît

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur