Nevel Artisan Ales
Brouwerij
Opgericht: 2014
Namen
(2014-2016) Katjelam Brewing Company(2016-) Nevel Artisan Ales
KvK-registratie: Nevel B.V. (72453605)
- Webshop voor online verkoop (2019 - )- Mogelijkheid voor bierabonnementen (2020 - )
Contactgegevens
Provincie: Gelderland
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Vestigingsadres
Rondweg 156515 AS Nijmegen
Bezoekmogelijkheden
Proeflokaal: JaRondleidingen: rondleidingen met proeverij voor groepen van 10 tot 20 personen. Meer informatie via e-mail.
Aangesloten bij

Geschiedenis
De brouwerij is in 2014 opgericht door de natuurkundestudenten Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra, toen nog onder de naam Katjelam, op het Honigcomplex in Nijmegen. In 2016, na hun studie natuurkunde, verhuisden ze naar een grote fabriekshal op de Honig, werd de naam veranderd naar Nevel Artisan Ales en richtten ze zich als enige brouwerij in Nederland volledig op gemengde vergisting. De naam werd gewijzigd omdat de bieren onder de merknaam Katjelam steeds slechter werden gewaardeerd op bijvoorbeeld Untappd. De bieren werden vaak gekocht vanwege het logo (een kat en een lam) en de naam Katjelam en bij het proeven verwachtte men veelal geen zuur bier. De naam Nevel werd gekozen om te benadrukken dat de brouwers dicht bij de natuur blijven. Niet alleen door de manier van brouwen, maar ook door veel te werken met natuurlijke producten.
Medio 2017 is de productie op de nieuwe installatie gestart en met de aanschaf van een bottellijn is Nevel ook op fles verkrijgbaar. Men heeft direct de beschikking over meer dan 150 houten wijnvaten waarin de bieren verder kunnen rijpen. Er is een kleine bottelshop in de brouwerij en in 2018 openen ze hun eigen proeflokaal op de Honig.
Nevel is een authentieke, duurzame brouwerij met een grote passie voor traditionele bierstijlen als saison en stock ale. Ze halen hun inspiratie het liefst uit het Rijk van Nijmegen zelf: bramen die langs hun fietsroute groeien, kersen van een boomgaard in Lent, bloemen op het terrein van de brouwerij. Maar ze kijken ook verder dan bier en verdiepen zich graag in ambachtelijke chocolade en kaas, vernieuwende restaurants en bijzondere kookboeken. Er wordt uitsluitend gewerkt met gemengde vergisting, waardoor de bieren verfrissend, droog en complex zijn. Een groot deel van de bieren heeft op houten vaten gerijpt om nog diepere smaken te creëren. Er wordt vaak gebrouwen met gisten die zelf gevangen zijn in de omgeving van de brouwerij, waardoor het bier een bijzonder lokaal karakter krijgt. Ze gebruiken zoveel mogelijk biologische ingrediënten en trekken er regelmatig op uit om kruiden en fruit te plukken voor het bier. Zo zijn er altijd verse ingrediënten van het seizoen. De bieren zijn een levend product met nagisting op fles en smaakevolutie: geen twee flessen smaken hetzelfde!
Naast bier worden er ook cider, natuurwijn, kombucha, kvass en andere gefermenteerde dranken gemaakt.
In 2017 bestaat het Nevel team uit Mattias, Robert, Vincent en Joyce Janssen. Mattias en Robert brouwen, Vincent regelt de financiële zaken, technische support, en dagelijkse zaken. Joyce is verantwoordelijk voor events, sales & marketing en communicatie. Joyce Janssen vertrek bij Nevel in 2020.
In juni 2021 wordt een crowdfunding campagne gestart om Nevel te laten groeien.
In december 2021 moet Nevel het Honig complex verlaten en verhuist de brouwerij (tijdelijk) naar een nieuwe locatie op een industrieterrein in Nijmegen. Op deze locatie wordt niet meer gebrouwen, het basisbier komt dan van elders.
In december 2021 bestaat het team uit Mattias Terpstra (eigenaar), Vincent Gerritsen (eigenaar), Robbert Roost (brouwer), Marjolein Abegg (sales & proeflokaal), Maurice Vogels (communicatie & sales), Hubert Decker (sales), Audrey de Louw (financiën), en Paul Peeters (proeflokaal).
Eigenaren
Brouwers
Bieren (18)
Regulier assortiment
Overig
Niet meer gebrouwen bieren (14)
Regulier assortiment
Overig
Organisatie Bierevenementen
Literatuur
In het nieuws
-
Op bezoek bij brouwerij Nevel: ‘Wij zijn meer dan een stel hipsters’
de Volkskrant, 28 mei 2019, Mac van Dinther -
Zuurbier past bij onze tijdgeest
NRC, 27 januari 2021 -
Crowdfunding Nevel Wild Ales groeit door!
CrowdAboutNow, juni 2021 -
Nevel Wild Ales moet verhuizen
Bierista.nl, 11 juli 2021 -
Brouwerij Nevel neemt afscheid van Honigcomplex
De Brug Nijmegen, 19 november 2021