Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Nevel

Brouwerij

Opgericht: 2014

Namen

(2014-2016) Katjelam Brewing Company
(2016-2020) Nevel Artisan Ales
(2020-) Nevel

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Linktree Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Nevel B.V. (72453605)

- Webshop voor online verkoop (2019 - )
- Mogelijkheid voor bierabonnementen (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rondweg 15
6515 AS Nijmegen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: rondleidingen met proeverij voor groepen van 10 tot 20 personen. Meer informatie via e-mail.

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De brouwerij is in 2014 opgericht door de natuurkundestudenten Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra, toen nog onder de naam Katjelam, op het Honigcomplex in Nijmegen. In 2016, na hun studie natuurkunde, verhuisden ze naar een grote fabriekshal op de Honig, werd de naam veranderd naar Nevel Artisan Ales en richtten ze zich als enige brouwerij in Nederland volledig op gemengde vergisting. De naam werd gewijzigd omdat de bieren onder de merknaam Katjelam steeds slechter werden gewaardeerd op bijvoorbeeld Untappd. De bieren werden vaak gekocht vanwege het logo (een kat en een lam) en de naam Katjelam en bij het proeven verwachtte men veelal geen zuur bier. De naam Nevel Artisan Ales werd gekozen om te benadrukken dat de brouwers dicht bij de natuur blijven. Niet alleen door de manier van brouwen, maar ook door veel te werken met natuurlijke producten.

Medio 2017 is de productie op de nieuwe installatie gestart en met de aanschaf van een bottellijn zijn de bieren ook op fles verkrijgbaar. Men heeft direct de beschikking over meer dan 150 houten wijnvaten waarin de bieren verder kunnen rijpen. Er is een kleine bottelshop in de brouwerij en in 2018 openen ze hun eigen proeflokaal op het Honig complex.

Nevel is een authentieke, duurzame brouwerij met een grote passie voor traditionele bierstijlen als saison en stock ale. Ze halen hun inspiratie het liefst uit het Rijk van Nijmegen zelf: bramen die langs hun fietsroute groeien, kersen van een boomgaard in Lent, bloemen op het terrein van de brouwerij. Maar ze kijken ook verder dan bier en verdiepen zich graag in ambachtelijke chocolade en kaas, vernieuwende restaurants en bijzondere kookboeken. Er wordt uitsluitend gewerkt met gemengde vergisting, waardoor de bieren verfrissend, droog en complex zijn. Een groot deel van de bieren heeft op houten vaten gerijpt om nog diepere smaken te creëren. Er wordt vaak gebrouwen met gisten die zelf gevangen zijn in de omgeving van de brouwerij, waardoor het bier een bijzonder lokaal karakter krijgt. Ze gebruiken zoveel mogelijk biologische ingrediënten en trekken er regelmatig op uit om kruiden en fruit te plukken voor het bier. Zo zijn er altijd verse ingrediënten van het seizoen. De bieren zijn een levend product met nagisting op fles en smaakevolutie: geen twee flessen smaken hetzelfde!

Naast bier worden er ook cider, natuurwijn, kombucha, kvass en andere gefermenteerde dranken gemaakt.

In 2017 bestaat het team uit Mattias, Robert, Vincent en Joyce Janssen. Mattias en Robert brouwen, Vincent regelt de financiële zaken, technische support, en dagelijkse zaken. Joyce is verantwoordelijk voor events, sales & marketing en communicatie. Joyce Janssen vertrek bij de brouwerij in 2020.

Sinds 2020 wordt de naam Nevel gevoerd (dus zonder toevoeging Artisan Ales); maar soms wordt ook Nevel Wild Ales gebruikt.

In juni 2021 wordt een crowdfunding campagne gestart om Nevel te laten groeien.

In december 2021 moet Nevel het Honig complex verlaten en verhuist de brouwerij (tijdelijk) naar een nieuwe locatie op een industrieterrein in Nijmegen. Op deze locatie wordt niet meer gebrouwen, het basisbier komt dan van elders.

In december 2021 bestaat het team uit Mattias Terpstra (eigenaar), Vincent Gerritsen (eigenaar), Robbert Roost (brouwer), Marjolein Abegg (sales & proeflokaal), Maurice Vogels (communicatie & sales), Hubert Hecker (sales), Audrey de Louw (financiën), en Paul Peeters (proeflokaal).

Op 20 september 2022 kondigen ze het volgende aan:

Lieve Nevel liefhebbers

We hebben belangrijk nieuws om met jullie te delen. Er zijn veel dingen gaande in de wereld die effect hebben op onze brouwerij, zoals de coronacrisis en de stijgende kosten. Om Nevel een toekomstperspectief te geven, is het nu noodzakelijk om terug te gaan naar de basis. Sinds de oprichting van Nevel hebben we grootse plannen en dat hebben we altijd met fantastische medewerkers gedaan. Helaas zijn we nu genoodzaakt afscheid te nemen van hen. Vincent en ik zullen vanaf heden met zijn tweeën verder gaan met Nevel.

Gelukkig hebben we ondertussen een ontzettend trouwe kring van liefhebbers, crowdfunders, abonnees, vrijwilligers en ambassadeurs opgebouwd. Daarom hebben we het volle vertrouwen in de toekomst. We gaan natuurlijk wel wat zaken anders doen. We gaan minder produceren en zullen ons iets meer richten op exclusiviteit. Dus een lager volume, maar specifieker gericht op het bereiken van juist onze liefhebbers.

Daarnaast zijn we de komende tijd op zoek gaan naar samenwerkingen met bedrijven of ondernemers die een gelijke visie hebben om samen te werken. Zo willen we samen sterker worden op gebieden zoals logistiek, sales en marketing. Maar bijvoorbeeld ook een partner voor het uitbaten van de bar. Weet je iemand die daar interesse in heeft, laat het ons dan weten!

We hebben nu natuurlijk ook de Van Boer tot Bier (vroeger Gelders Gerstenat) crowdfunding lopen. Dat zijn we al maanden aan het voorbereiden en wilden dat graag eerst lanceren. Die crowdfunding gaat over de essentie wat we proberen te bereiken met Nevel. Deze crowdfunding is dan ook echt bedoeld om deze samenwerkingen met onze boeren mogelijk te houden.

Wij willen al onze medewerkers van de afgelopen 6 jaar ontzettend bedanken voor alles wat ze voor ons betekend hebben. Nevel is zo'n mooi bedrijf geworden mede dankzij hen. Het zal even wennen worden voor ons om het zonder hun hulp te moeten doen.

Wil je ons graag helpen in deze fase? Je kan meedoen aan de Van Boer tot Bier campagne, maar we hebben ook op aanvraag van een aantal mensen een mooi pakket samengesteld die je kan bestellen om ons te steunen. In deze link vind je beide opties: https://linktr.ee/nevel

Op naar de toekomst!

Mattias en Vincent

Eigenaren

(2014-heden)
(2014-2023)

Brouwers

(2014-heden)
(2014-2023)
(2014-2015)
(2017-2019)
(2020-2022)

Bieren (26)

Regulier assortiment

Bast Blos Fors Meander Rust Schijn Slash Wild

Overig

Aard Alm ALU Dauw Doorn Dwaal Erve Gloed Gulzig Heimwee Jubel Kwiek Maalstroom Minne Pril Sintel Stoof Waan

Niet meer gebrouwen bieren (18)

Overig

Against The Grain Apotheose - Het Grote Slotstuk Aurum Bastaard Beide Our Time Borderless Clouded Reflection Comfort Zone Dinkum Fik Iris KVLT Ontij Rijf Traversing Thoughts Weelde Weide Woest

Organisatie Bierevenementen

 1. Nevel Hopoogst 2019
 2. Bier Flestival 2020
 3. Nevel x In De Blaauwe Hand presenteert Braugarten 2020
 4. Eten in de Brouwerij | Restaurant Neder @Nevel, 30 juli 2021
 5. Nevel x In De Blaauwe Hand presenteert Braugarten 2021
 6. Nevel Masterclass Kaas met Het Kaasatellier @Nevel, 7 november 2021
 7. Nevel presenteert: Het Grote Slotstuk
 8. Bar Nevel - De Opening @Nevel, 17 juni 2022
 9. Nevel presents: Van Boer tot Bier - Graanoogstfeest @akker van Boer Hans aan de Grafwegen (vlakbij Boscafé Merlijn), Breedeweg, Gelderland, 11 september 2022
 10. Ambassadeursfestival Nevel 2022
 11. A Taste Of #42: Nevel Wild Ales @Café De Troubadour, 16 november 2023
 12. Nevel x Café De Beugel Winterviering @Café De Beugel, 7 december 2023

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2014 2015 2016 2019

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur