Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Nevel Artisan Ales

Brouwerij

Opgericht: 2014

Namen

(2014-2016) Katjelam Brewing Company
(2016-) Nevel Artisan Ales

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Webshop Webshop Website

KvK-registratie: Nevel B.V. (72453605)

- Webshop voor online verkoop (2019 - )
- Mogelijkheid voor bierabonnementen

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Waalbandijk 8D
6541 AJ Nijmegen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Nevel geeft rondleidingen met proeverij voor groepen van 10 tot 20 personen. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via e-mail.

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De brouwerij is in 2014 opgericht door de natuurkundestudenten Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra, toen nog onder de naam Katjelam, op het Honigcomplex in Nijmegen. In 2016, na hun studie natuurkunde, verhuisden ze naar een grote fabriekshal op de Honig, werd de naam veranderd naar Nevel Artisan Ales en richtten ze zich als enige brouwerij in Nederland volledig op gemengde vergisting. De naam werd gewijzigd omdat de bieren onder de merknaam Katjelam steeds slechter werden gewaardeerd op bijvoorbeeld Untappd. De bieren werden vaak gekocht vanwege het logo (een kat en een lam) en de naam Katjelam en bij het proeven verwachtte men veelal geen zuur bier. De naam Nevel werd gekozen om te benadrukken dat de brouwers dicht bij de natuur blijven. Niet alleen door de manier van brouwen, maar ook door veel te werken met natuurlijke producten.

Medio 2017 is de productie op de nieuwe installatie gestart en met de aanschaf van een bottellijn is Nevel ook op fles verkrijgbaar. Men heeft direct de beschikking over meer dan 150 houten wijnvaten waarin de bieren verder kunnen rijpen. Er is een kleine bottelshop in de brouwerij en in 2018 openen ze hun eigen proeflokaal op de Honig.

Nevel is een authentieke, duurzame brouwerij met een grote passie voor traditionele bierstijlen als saison en stock ale. Ze halen hun inspiratie het liefst uit het Rijk van Nijmegen zelf: bramen die langs hun fietsroute groeien, kersen van een boomgaard in Lent, bloemen op het terrein van de brouwerij. Maar ze kijken ook verder dan bier en verdiepen zich graag in ambachtelijke chocolade en kaas, vernieuwende restaurants en bijzondere kookboeken. Er wordt uitsluitend gewerkt met gemengde vergisting, waardoor de bieren verfrissend, droog en complex zijn. Een groot deel van de bieren heeft op houten vaten gerijpt om nog diepere smaken te creëren. Er wordt vaak gebrouwen met gisten die zelf gevangen zijn in de omgeving van de brouwerij, waardoor het bier een bijzonder lokaal karakter krijgt. Ze gebruiken zoveel mogelijk biologische ingrediënten en trekken er regelmatig op uit om kruiden en fruit te plukken voor het bier. Zo zijn er altijd verse ingrediënten van het seizoen. De bieren zijn een levend product met nagisting op fles en smaakevolutie: geen twee flessen smaken hetzelfde!

Naast bier worden er ook cider, natuurwijn, kombucha, kvass en andere gefermenteerde dranken gemaakt.

In 2017 bestaat het Nevel team uit Mattias, Robert, Vincent en Joyce Janssen. Mattias en Robert brouwen, Vincent regelt de financiële zaken, technische support, en dagelijkse zaken. Joyce is verantwoordelijk voor events, sales & marketing en communicatie. Joyce Janssen vertrek bij Nevel in 2020.

Eigenaren

(2014-heden)
(2014-heden)

Brouwers

(2014-heden)
(2020-heden)
(2017-2019)
(2014-2015)

Bieren (18)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Regulier assortiment


Overig

Organisatie Bierevenementen

Literatuur


In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur