Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Het Brouwdok

Brouwerij

Opgericht: 2012

Telefoon: 06-44169174
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Twitter Untappd Website Website Website

Statutaire naam KvK: Brouwerij Harlingen Haven B.V. (68311087)

Vestigingsadres

Nieuwe Willemskade 8
8862 RZ Harlingen

Proeflokaal : Ja
Rondleidingen: Ja

Provincie: Friesland

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Al in 2010 werd er door Gerard Ypenga op een zolderkamer aan de Baarsjesweg in Amsterdam gebrouwen onder de naam Better Wetter / Probieren. In 2012 werd de handelsnaam gewijzigd in brouwDOK (naar de Dokkade te Harlingen) en werden in de nano-brouwerij achter het woonhuis van de brouwer Gerard Ypenga aan de Spinhuisstraat in Harlingen de eerste commerciële bieren gebrouwen. Met eigenhandig opgebouwde brouwketels van 100 liter, verwarmd met gasflessen en een brander en 3 gekoelde vergistingstanks van 240 liter werd iedere zaterdag twee keer per dag gebrouwen. Al snel werd de ruimte te klein en begin 2016 verhuisde de brouwerij naar het Havenplein 8 te Harlingen, waar in een oud chinees restaurant de brouwdok ketels in de keuken werden geïnstalleerd en in het eetgedeelte opende Gerard met zijn nieuwe compagnon Johan ten Hoor het proeflokaal "Proefdok". Er werd ieder weekend gebrouwen en het proeflokaal was open voor publiek. De vraag oversteeg het aanbod en eind 2016 werden er nog 2 nieuwe vergistingstanks aangeschaft en samen met de 200 liter Speidel brouwinstallatie was dit het hart van de brouwerij.

In oktober 2016 wordt de brouwerij lid van CRAFT.

Brouwdok

Begin 2017 is de brouwerij gerestyled naar "Het Brouwdok" . Dit ging gepaard met een verhuizing naar de huidige locatie, een grote loods buitendijks aan de rand van de Waddenzee, tevens een organisatorische wijzgiging van V.O.F. naar B.V.
Officiele kvk naam is "Brouwerij Harlingen Haven B.V.", maar de brouwerij opereert onder de handelsnaam Het Brouwdok.

Halverwege 2018 is er een volautomatische 20HL brouwinstallatie op de kade afgeleverd door de TMCI/Velo-group uit Italië. Begin 2019 hebben de mannen hun proeflokaal "Het Proefdok" officieel geopend voor publiek. De droom is om het zeewater uit de Werelderfgoed Waddenzee als bron te gaan gebruiken voor de brouwerij.

 

Eigenaren

Brouwers

Bieren (7)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur