Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Het Brouwdok

Brouwerij

Opgericht: 2012

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Brouwerij Harlingen Haven B.V. h.o. Het Brouwdok (68311087)

- Webshop voor online verkoop (2018 - )
- Brouwt ook voor andere brouwerijen

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 06-44169174
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Nieuwe Willemskade 8
8862 RZ Harlingen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Proeflokaal met 12 tapkranen.
Rondleidingen: Ja
Bierverkoop: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Horeca


Geschiedenis

Al in 2010 werd er door Gerard Ypenga op een zolderkamer aan de Baarsjesweg in Amsterdam gebrouwen onder de naam Better Wetter / Probieren. In 2012 werd de handelsnaam gewijzigd in brouwDOK (naar de Dokkade te Harlingen) en werden in de nano-brouwerij achter het woonhuis van de brouwer Gerard Ypenga aan de Spinhuisstraat in Harlingen de eerste commerciële bieren gebrouwen. Met eigenhandig opgebouwde brouwketels van 100 liter, verwarmd met gasflessen en een brander en 3 gekoelde vergistingstanks van 240 liter werd iedere zaterdag twee keer per dag gebrouwen. Al snel werd de ruimte te klein en begin 2016 verhuisde de brouwerij naar het Havenplein 8 te Harlingen, waar in een oud chinees restaurant de brouwdok ketels in de keuken werden geïnstalleerd en in het eetgedeelte opende Gerard met zijn nieuwe compagnon Johan ten Hoor het proeflokaal "Proefdok". Er werd ieder weekend gebrouwen en het proeflokaal was open voor publiek. De vraag oversteeg het aanbod en eind 2016 werden er nog 2 nieuwe vergistingstanks aangeschaft en samen met de 200 liter Speidel brouwinstallatie was dit het hart van de brouwerij.

In oktober 2016 wordt de brouwerij lid van CRAFT.

Brouwdok

Begin 2017 is de brouwerij gerestyled naar "Het Brouwdok". Dit ging gepaard met een verhuizing naar de huidige locatie, een grote loods buitendijks aan de rand van de Waddenzee, tevens een organisatorische wijziging van V.O.F. naar B.V.

Halverwege 2018 is er een volautomatische 20 hl brouwinstallatie op de kade afgeleverd door de TMCI/Velo-group uit Italië. Begin 2019 is proeflokaal "Het Proefdok" officieel geopend voor publiek. De droom is om het zeewater uit de Werelderfgoed Waddenzee als bron te gaan gebruiken voor de brouwerij.

In 2020 is fors geïnvesteerd in de brouwerij om de capaciteit op een voldoende niveau te brengen om aan de stijgende vraag naar de bieren te kunnen voldoen. De belangrijkste uitbreidingen zijn 4 nieuwe 20 hectoliter vergistingstanken, een bottletank van 40 hectoliter, een separator (Brew80), een fusten spoel- en vulmachine en 500 nieuwe rvs kegs.

De etikettenlijn is ook volledig vernieuwd met een nieuwe vorm en uitstraling. Het type bier is nu prominenter te zien op de etiketten. Verder zijn er ook twee series limited bieren gebrouwen. In de eerste serie gaat Het Brouwdok op Expeditie en doet meerdere overzeese havensteden aan. Het resultaat is een aantal wereldse bieren met de smaken en ingrediënten van het land dat is bezocht. De tweede serie bestaat uit een aantal vatgerijpte bieren.

In 2021 is het proeflokaal rigoureus verbouwd. De eerste verdieping is nu een vide vanwaar het uitzicht op het wad pas echt adembenemend is. Het resultaat is een proeflokaal met in ieder geval het mooiste uitzicht van Nederland over de Waddenzee en de haven met de bruine vloot. Bij helder weer zijn zelfs de Waddeneilanden te zien. Een uitgelezen plekje om de ondergaande zon te bewonderen onder het genot van een heerlijk biertje en een lekker hapje.

Eigenaren

(2012-heden)
(2012-2019)

Brouwers

(2012-heden)
(2019-heden)
(2020-heden)

Bieren (70)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (41)

Regulier assortiment


Overig

Organisatie Bierevenementen

Doktober Beerfest 2019

LiteratuurAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur