Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Noordt

Brouwerij

Opgericht: 2015

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

Statutaire naam KvK: Brouwerij Noordt B.V. (59715200)

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 010-2230566
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Zaagmolenkade 46
3035 KA Rotterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

Nederlandse Brouwers

Geschiedenis

Brouwerij Noordt werd op 14 januari 2014 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Samen met een compagnon heeft brouwer en bierexpert Peter Rouwen de brouwerij opgezet. Peter Rouwen was jarenlang werkzaam bij de Rotterdamse Ballentent, waarvoor hij ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan de Ballenbok brouwde.

In september 2014 werd overgegaan tot de aanschaf van een brouwinstallatie die werd geplaatst in de brandweerkazerne aan de Zaagmolenkade. De initiatiefnemers ondervonden enige tegenslag, daar de vloer niet onderheid bleek en de vloeren toch een aanzienlijk gewicht moeten kunnen dragen.

Onder het motto “als je jezelf niet wil verbeteren in dit vak kun je beter wat anders gaan doen” wordt in een voormalige brandweerkazerne in het hart van Rotterdam bier bier gebrouwen. Hiernaast zet Brouwerij Noordt zich in voor de verbetering van het brouwers vak. Het is dan ook niet gek dat deze brouwerij één van de drijvende krachten is achter de eerste vakopleiding voor brouwers.


Brouwerij Noordt (Rotterdam) • Tasty Tales (23 juni 2016)

Op 16 mei 2017 verscheen op de website van De Telegraaf het artikel Van kelner tot bierbrouwer:

ROTTERDAM - Brouwerij Noordt is de nieuwste en grootste brouwerij van Rotterdam. Het bier is ambachtelijk maar toch doordrinkbaar. „Wij proberen met zo weinig mogelijk alcohol zo veel mogelijk smaak te veroorzaken”, zegt medeoprichter Peter Rouwen.

Rouwen was decennialang kelner. „Eerst op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik heb bij staatsdiners in zo’n dirigentenpakje iedereen van naam bediend, tot het Koninklijk Huis aan toe.”

Roer om

Zeven jaar geleden gooide Rouwen het roer om, na een inspirerend bezoek aan de Brooklyn Brewery in New York. Hij ging in Gent twee jaar lang een dag per week brouwerijtechnologie studeren. Een dag per week liep hij stage bij de Amsterdamse brouwerij De Prael en ondertussen werkte hij als kelner in restaurant De Ballentent, waar rijk en arm Rotterdam komt voor de gehaktballen.

In De Ballentent ontmoette Rouwen zijn compagnon en grootste financier, Aldert Weitering. „Aldert had net zijn bedrijf verkocht en kwam er vaak eten met zijn meissie. Ik zei: Ik heb een goed idee. We worden brouwers.”

Eerste bier

Het eerste bier vloeide in september 2015 uit de ketels in een voormalige brandweerkazerne, midden in een eenvoudige woonbuurt. Eind vorig jaar werd een sober proeflokaal met terras geopend. Om overlast voor de omringende woningen te voorkomen gaat de tap om zeven uur ’s avonds dicht. Er is keuze uit twintig bieren. Hardlopers zijn Double Pale Ale 7 Hops en NoordtSingle dat met goud werd bekroond tijdens The Dutch Beer Challenge. Je proeft limoen en een mooie tarwesmaak. Veel kroegen in de regio schenken het al.

Herman den Blijker

Ideaal voor zomerse dagen is het biertje Herrie, dat Rouwen ontwikkelde met restaurateur Herman den Blijker. Rouwen: „Wij zijn buurtjongens van vroeger. Hij zei: ’Ik hou eigenlijk helemaal niet van bier’. Zo kwamen wij op een heel licht biertje in de stijl van Kölsch”. Het wordt, net als in Keulen, geschonken in smalle 0,2 liter-glaasjes.

Trots toont Rouwen zijn brouwketels en afvulinstallatie, alles van Chinese makelij. „Wij waren de eerste in Europa die een volledig nieuwe brouwerij met Chinees materiaal hebben gekocht. Als je dit met een Duitse firma moet doen, dan kun je niks meer verdienen. Dit kost minder dan de helft.” Inmiddels hebben meer brouwerijen de Chinese route ontdekt, zoals Kompaan en Troost.

In september start instituut Lentis bij Brouwerij Noordt de eerste Nederlandse brouwersopleiding. Rouwen: „Dat is hard nodig. Er was niks.” Nederland telt circa vierhonderd brouwerijen, waarvan vele dezer dagen open huis houden tijdens de Week van het Nederlandse Bier.

Op 1 september 2020 werd bekend gemaakt dat de brouwerij de samenwerking met Heineken gaat intensiveren: "Samengewerkt werd er al, maar nu dus nog meer. Noordt helpt Heineken met het op kleine schaal ontwikkelen van bieren, experimenteren, het mede opzetten van een Brew Pub in Heinekens nieuwe hoofdkantoor in Leiden, brouwerij opleidingen en het uitwisselen van kennis en vakmensen voor innovatie. Heineken zet hun distributiekanaal in om de bieren van Brouwerij Noordt ook buiten de havenstad aan de man te brengen en zet hierbij ook een team in dat zich richt op horecazaken van naam en faam in de grote steden door heel het land. Daarnaast worden de krachten gebundeld om bij Noordt verder te vernieuwen en in de toekomst op te schalen. Het betreft een samenwerking op basis van wederzijds vertrouwen en een ferme handdruk."

Eigenaren

(2015-heden)
(2014-heden)

Brouwers

(2014-heden)

Bieren (6)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Regulier assortiment


Overig

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur