Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Helderse Jongens

Brouwerij

Opgericht: 2014

Typen

(2014-2017) Brouwerijhuurder
(2017-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website Youtube

KvK: Stichting Stadsbrouwerij Helderse Jongens (59838167)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-21836172
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Westoever 1
1785 PB Den Helder

Postadres

Den Helder

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja Op aanvraaag.

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

De brouwerij is opgericht als hobbybrouwerij op 5 februari 2013. In 2013 werden er al diverse bieren gebrouwen en gepresenteerd aan het publiek. Op 23 januari 2014 werd Stichting Stadsbrouwerij Helderse Jongens dan echt opgericht en ingeschreven bij de KvK. De stichting is een initiatief van Mitchell Gerrits (1992), Tim Ouwens (1992), Dave Kleine (1978) en Jos Visser (1977). Tim stopt echter om zich te richten op zijn andere passie.

Middels crowdfunding worden de benodigde financiele middelen verkregen. Het is de bedoeling om een eigen brouwerij te vestigen in Fort Westoever. In september 2014 werd er voor het eerst een batch van 200 liter gebrouwen. Eind 2015 werd de vergunning afgegeven waarmee de brouwerij zich kan gaan vestigen in Fort Westoever. Mitchell is de brouwmeester en is verantwoordelijk voor de inkoop, Dave is de marketeer en Jos is deskundige op het gebied van gist.

In 2016 werd met een succesvolle crowdfunding €150.000 opgehaald, waarmee een eigen brouwinstallatie gekocht kon worden. In maart 2017 wordt deze installatie, gekocht in China, in het fort geïnstalleerd. Driewekelijks produceerden de Helderse Jongens 4.000 liter bier, dit zal na in gebruik name van de eigen brouwerij 4.000 liter per week zijn.

Naast de brouwerij is er ook een biercafé aanwezig.

Op 8 mei 2017 verscheen op de website van Den Helder Actueel het artikel Brouwerij Westoever komt op stoom:

Den Helder – Na vier jaar hard werken werd maandag dan eindelijk voor het eerst gebrouwen in Fort Westoever. Dankzij crowdfunding kan Stadsbrouwerij De Helderse Jongens op stoom komen.

Dave Kleine, Mitchell Gerrits en Jos Visser zijn blij dat ze aan de slag kunnen. Dankzij crowdfunding kwam het benodigde geld bij elkaar: “We hebben vorig jaar in drie maanden tijd 150.000 euro bij elkaar gehaald”, vertelt Dave. “Dat vind ik altijd wel leuk. Mensen zijn vaak kritisch dat er niks kan in Den Helder. Wij bewijzen dat het wél kan. De Stadsbrouwerij wordt gedragen door de stad en dat is natuurlijk fantastisch.”

De mannen hebben hun brouwinstallatie zelf ontworpen, in China laten bouwen en het uiteindelijk zelf in het Fort in elkaar gezet. “We zijn nog wel wat uitdagingen tegen gekomen. Het fort is natuurlijk een prachtige locatie, maar we moesten bijvoorbeeld door een muur van 1,70 meter heen en dan sta je wel een dag te boren”, zegt Jos. Maar uiteindelijk kwam alles voor elkaar en kan er nu gebrouwen worden.

Eerste biertje

“We doen er nu verschillende soorten graan in”, legt Mitchell uit terwijl er zakken vol in een ketel worden gegooid. “Het wordt een beslag met pilsmout, karamelmout en chocolademout. Dat is uiteindelijk het begin van het receptuur.” Veel wil de brouwer er nog niet over kwijt. Het eerste biertje moet vooral een verrassing blijven. Het zal nog wel even duren voordat die uit de pomp in het glas terecht komt. “Deze zou over anderhalve maand drinkbaar moeten zijn. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet!”

Labrat

Onder de noemer Labrat experimenteert men met nieuwe bieren. Slagen de tests dan krijgt een Labrat bier zijn welbegeerde eigen naam en etiket.

Eigenaren


Eigenaren (historie)

Brouwers

Bieren (5)

Niet meer gebrouwen bieren (14)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur