Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Wageningen

Brouwerij

Opgericht: 2013

Namen

(2013-2017) Brouwerij Wageningen
(2017-) Stadsbrouwerij Wageningen

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Twitter Untappd Website

Naam samenwerkingsverband KvK: Stadsbrouwerij Wageningen (57469806)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-36300440
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

1e Kloostersteeg 5
6701 DL Wageningen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Het proeflokaal van Stadsbrouwerij Wageningen is gevestigd in Café Rad van Wageningen (1e Kloostersteeg 3, 6701 DL in Wageningen). Het café is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 16.00 uur en 0.00 uur.
Rondleidingen: Ja Rondleidingen op aanvraag.

Geschiedenis

Brouwerij Wageningen werd op 14 maart 2013 ingeschreven in de Kamer van Koophandel als Brouwerij Wageningen en ontving op 1 april 2013 de sleutel van het bedrijfspand. De brouwerij voert per 1 mei 2017 de naam Stadsbrouwerij Wageningen. De brouwerij oriënteert zich op de lokale markt. De bieren worden gebrouwen in eigen brouwerij met lokale gerstemout.

In de begindagen werd het bier in een zeer kleine installatie gebrouwen waarmee drie keer op een dag gebrouwen kon worden om in totaal 100 liter bier op te leveren. Deze installatie werd in 2014 vervangen door een brouwinstallatie van het merk Speidl met een brouwcapaciteit van 200 liter met vijf vergistingstanks. In de beginjaren heeft de brouwerij nog geregeld extern gebrouwen om aan de groeiende vraag te voldoen maar sinds 2015 worden alle bieren in Wageningen gebrouwen.

De brouwinstallatie uit de begindagen is nog incidenteel in gebruik om bier op locatie te brouwen. Zo is de installatie eind 2015 gebruikt om de eerste batch Drost van Wageningen te brouwen in de gewelfkelder die vroeger bij het kasteel van Wageningen hoorde, het oudste monument van Wageningen.

In november 2017 kreeg de brouwerij van de gemeente toestemming om te verhuizen van het industrieterrein naar het stadscentrum.

De brouwerij is vier jaar geleden opgericht door Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing. "In die tijd begonnen we met een 30 liter thuisbrouw installatie waarmee we op één dag bijna 100 liter bier konden brouwen", zegt Dennis Lebbing. "Dat bleek al snel te klein en sinds 2015 brouwen we onze bieren in een 200 liter brouwinstallatie. Die installatie is nu ook alweer te klein, het gebeurt regelmatig dat onze bieren op zijn. Afgelopen zomer moesten we zelfs nee verkopen."

Met de verhuizing gaat de brouwerij dan ook uitbreiden naar een professionele 1000 liter installatie. "Deze installatie gaan we zelf bouwen en wordt op deze schaal onvergelijkbaar met andere brouwerijen in Nederland", geeft Stefan aan. "We gaan brouwen met een Meura maischfilter en kunnen daarmee 20% meer rendement uit onze lokale grondstoffen halen." De brouwketels komen in de etalage van de brouwerij te staan, direct naast de brewpub Café Rad van Wageningen.

Om de financiering rond te krijgen startte Stefan en Dennis eind 2017 een crowdfunding-actie waarbij het eerste bier van de nieuwe brouwerij natuurlijk een uniek crowdfunding bier zal zijn. Bij dit bier zullen Stefan en Dennis de unieke mogelijkheden van de installatie ten volle benutten.

Stadsbrouwerij Wageningen is gelegen aan de 1e Kloostersteeg 5 in Wageningen terwijl de brewpub Café Rad van Wageningen gelegen is aan de 1e Kloostersteeg 3 in Wageningen.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (11)

Niet meer gebrouwen bieren (2)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur