Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Drentsche Schans

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2002

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Untappd Website

Naam samenwerkingsverband KvK: Drentsche Schans (04065042)

Contactgegevens

Provincie: Drenthe

Telefoon: 0591-564160 / 06-55808375
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Den Hool 4
7845 TG Holsloot (gemeente Coevorden)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk!

Geschiedenis

Drentsche Schans werd opgericht op 7 september 2002. De bieren worden gebrouwen bij Brouwerij van Steenberge in het Belgische Ertvelde. Den Hool is een klein esdorpje in Zuidoost Drenthe. In dit fraaie buurtschap zijn van oudsher agrarische bedrijven gevestigd, waar de traditionele gewassen zoals gerst, tarwe, rogge, aardappelen en suikerbieten worden verbouwd. In de 17e eeuw stond hier de "Schans ten Hole", een versterking die was opgericht ter verdediging tegen plunderende Spanjaarden. De schans was omringd door een gracht, die in verbinding stond met het thans nog door Den Hool stromende "Oude Diep".

Op 18 augustus 2017 verscheen op de website van Boerderij het artikel Boer maakt bier en whisky van eigen gerst:

Boer maakt bier en whisky van eigen gerst

De akkerbouwers Ten Hool in het Drentse Holsloot hebben een bijzondere neventak. Ze produceren bier en whisky en hebben een proeflokaal.

Akkerbouwers Gert en Ans ten Hool hebben een succesvolle neventak. Een deel van de eigen geteelde gerst verwerken ze op hun bedrijf in Holsloott tot vier verschillende biersoorten en whisky.

Liefhebbers kunnen deze proeven in de tot proeflokaal omgebouwde voormalige pootaardappelschuur. Jaarlijks wordt 50.000 liter bier verkocht en na zes weken moesten Gert en Ans ten Hool al ‘nee’ verkopen aan belangstellenden voor hun whisky.

Drentsche Schans-bier
Op het akkerbouwbedrijf van 180 hectare worden zetmeelaardappelen, suikerbieten, consumptieaardappelen en graan geteeld. Daarnaast heeft het bedrijf een accommodatie voor bierproeverijen, feesten en partijen. En de akkerbouwers verkopen eigen bieren onder de naam ‘Drentsche Schans’, de naam van hun bedrijf.

Vanaf het moment dat Gert ten Hool de school verliet om in het ouderlijk akkerbouwbedrijf te stappen, zocht hij een nevenactiviteit. Hij wil niet helemaal afhankelijk zijn van de akkerbouw. Na wat experimenten ging hij zich in 2002 toeleggen op het bierbrouwen. “Om continu bier van hoge kwaliteit te leveren, besloot ik dit uit te besteden aan een kleine professionele brouwer. Hij brouwt van onze gerst vier verschillende bieren: pils, wit-, blond- en donker bier.”

5 hectare gerst goed voor 50.000 liter bier
Per jaar verkopen de akkerbouwers ongeveer 50.000 liter bier. Daarvoor telen ze 5 hectare brouwgerst. In 2002 werd de voormalige pootaardappelschuur omgebouwd tot een bierproeflokaal. “Zo brengen we ons bier onder de aandacht van een groter publiek”, zegt Ten Hool.

Deze marketingopzet slaat aan. Bij tal van winkels, slijterijen en cafés in de provincie staan de flesjes in het schap of op de bierkaart. Naast proeverijen worden in het bierproeflokaal ook verjaardagen, bruiloften en personeelsfeesten georganiseerd.

Inmiddels beschikt hun bedrijf ook over faciliteiten om feestjes bij mensen thuis te verzorgen. “Door de contracten die kasteleins vaak hebben met hun bierbrouwerij, is het lastig om ons bier in cafés geschonken te krijgen.”

Binnen zes weken door hun whiskyvoorraad heen
In 2010 begonnen de akkerbouwers met het distilleren van alcohol. “Deze laten we zes jaar liggen op eiken vaten om het vervolgens als whisky op de markt te brengen”, legt Ten Hool uit. Dit bleek een succes. Binnen zes weken waren de akkerbouwers door hun whiskyvoorraad heen.

Het akkerbouwbedrijf, brouwer, whiskystoker, horecagelegenheid, bierdistributie en tapverhuur zijn goed te combineren. Zo is het proeflokaal alleen in de avonduren en in het weekend open. Een distributeur verzorgt de distributie van het bier. Daarnaast hebben de akkerbouwers een medewerker in dienst. Ten Hool: “Het is voor ons een rendabele tak.”

Eigenaren

(2002-heden)
(2002-heden)

Bieren (4)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur