Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Werf

Brouwerij

Opgericht: 2012

Namen

(2012-2017) Brouwerij De Compagnie
(2017-) Brouwerij De Werf

Typen

(2012-2017) Brouwerijhuurder
(2017-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Website Youtube

Statutaire naam KvK: Herberg De Compagnie BV (58273859)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-30673393 / 0228-222160
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Paktuinen 6
1601 GD Enkhuizen

Postadres

Spoorstraat 10-14
1601 GG Enkhuizen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Woensdag – 12:00 tot 19:00
Donderdag – 12:00 tot 19:00
Vrijdag – 12:00 tot 19:00
Zaterdag – 12:00 tot 19:00
Zondag – 12:00 tot 19:00
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Initiatiefnemer achter Brouwerij De Compagnie (zoals de brouwerij eerst werd genoemd) is Rick Post. Rick was destijds bedrijfsleider bij Restaurant De Mastenbar in Enkhuizen. De brouwerij bestaat sinds 2010, thuis begonnen met brouwen als hobby. De brouwerij maakte in het begin gebruik van de brouwfaciliteiten van de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. Bij voorkeur worden ingrediënten gebruikt uit vervlogen tijden, de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De initiatiefnemers hadden als doel om in 2015 een eigen brouwerij te openen in Enkhuizen. Uiteindelijk werd de eigen brouwerij pas in 2017 gerealiseerd.

Enkhuizen was een van de belangrijkste steden in de gouden eeuw, pakhuizen vol met kostbare spullen en specerijen. De stadsbrouwers hadden hun handen vol aan dronkelui die "verscheept" werden middels een zielscontract. Deze contracten werden afgesloten in de herberg op voorwaarde dat de matrozen gratis konden eten of drinken maar als het schip kwam, ze mee moesten naar de Oost. Goedschiks of kwaadschiks..... In deze tijden waren er veel brouwerijen in de stad, o.a. De Vijfhoeck, De Canunnick, Noortland, De Star, De Dolfijn, De Witte Hulck.

’Brouwerij brengt leven in binnenstad van Enkhuizen’
Rick Post maakte dit moodboard met ideeën voor de inrichting van de nieuwe stadsbrouwerij met proeflokaal.
https://www.noordhollandsdagblad.nl/hoorn-enkhuizen/brouwerij-brengt-leven-binnenstad-van-enkhuizen
Paul Gutter, 10 november 2015

Ondernemer Rick Post uit Enkhuizen ziet het in gedachten al helemaal voor zich. Hoe hij straks groepen toeristen rondleidt door een volledig werkende stadsbrouwerij en bottelarij, waarna zij zich na afloop in het proeflokaal of de orangerie tegoed doen aan het vers gebrouwen gerstenat. En dat alles op de Bierkade, een plek die bierhistorie ademt. „In de VOC-tijd werden hier de vaten bier gelost die Enkhuizen importeerde uit onder andere Haarlem.”
In juni 2013 brachten Post en zijn compagnon Chi Tang met hun brouwerij De Compagnie hun eerste bier Witte Compaen - inmiddels omgedoopt tot Manse Aap Wit - op de markt. Niet veel later openden zij in het pand van het failliete restaurant De Stedemaagd aan de Spoorstraat hun herberg De Compagnie: een eigen proeflokaal met restaurant en hotelkamers.

Succes
Het werd al snel een doorslaand succes. Inmiddels brouwen Post en Tang bij de Sallandse landbierbrouwerij te Raalte met enige regelmaat acht verschillende lokale bieren. Maar vanaf het begin was de wens om dit in Enkhuizen te gaan doen. Aanvankelijk was de bedoeling om de brouwerij ook aan de Spoorstraat te huisvesten. „Daarvoor bleek het uiteindelijk toch te klein, dan zouden we de helft van de tent moeten opgeven.” Vervolgens kwam het voormalige Rijksbetonningsmagazijn aan de Bierkade in beeld. Met een oppervlakte van zeker duizend vierkante meter denkt Post hier wel zijn droom te kunnen realiseren. Behalve de brouwerij wil Post op de begane grond ook een eigen bottelarij, een proeflokaal, een winkel en een kookstudio. Op de binnenplaats van het complex moet een orangerie annex biertuin komen. „Een terras op de kade zelf behoort ook tot de mogelijkheden, maar eigenlijk wil ik zorgen dat de buurt zo min mogelijk overlast heeft van de activiteiten hier.” Liever creëert Post langs de kade - in overleg met bijvoorbeeld de Compagnieshaven of de Gemeentehaven - faciliteiten voor de pleziervaart. „Dan worden we de eerste brouwmarina van Nederland, waar je met je schip kunt aanmeren en overnachten.”

Jongeren
Op de eerste verdieping is plek voor een moutzolder, kantoorruimtes en vier appartementen. Hier wil Post - in samenwerking met een sociale partner - graag jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking huisvesten. „Het idee is dat ze begeleid kunnen wonen en ook onder begeleiding in de brouwerij werken.” Een sociaal-maatschappelijke manier van ondernemen die al door verschillende bierbrouwerijen in het land is opgepakt. „Op deze manier geef je de gemeenschap ook iets terug, want deze jongeren hoeven dan geen volledige Wajong-uitkering meer te krijgen”, aldus Post. Qua ontwerp wil Post zoveel mogelijk historische details intact laten dan wel in ere herstellen. „Aan de buitenkant moet je sowieso niet te veel doen, dat heeft al een ontzettend stoere uitstraling. Aan de binnenkant gaan we veel met glas werken, zodat je overal mooie doorkijkjes krijgt en zo het hele brouwproces kunt volgen. En het pand moet duurzaam worden, bijvoorbeeld met hergebruik van warm water uit de brouwerij.” De brouwinstallatie heeft hij al op het oog, maar verder moet er nog een heleboel gebeuren. Zo is Post bijvoorbeeld nog geen eigenaar van het complex. Een deel hiervan is eigendom van generatorenbouwer Frits Scholten, het grootste deel is in handen van de gemeente Enkhuizen.

Vraagprijs
„Met Frits Scholten ben ik in onderhandeling, ik verwacht dat we daar wel uit gaan komen. Mijn plan ligt nu bij de gemeente en die gaat de komende weken nog een aantal zaken uitzoeken. Of het plan haalbaar is, hangt ook af van de vraagprijs van de gemeente. Grote delen van het pand verkeren in slechte staat, een deel van het dak staat zelfs op instorten. Ik ben bereid om risico’s te nemen, maar het moet wel rendabel worden.” Een andere factor is dat de gemeente delen van het pand op dit moment nog verhuurt. Onder andere aan de stichting SailWise, die zeilreizen verzorgt voor mensen met een beperking. Toch ziet Post dit niet direct als een bedreiging voor het plan. „Ik kan me voorstellen dat de huurders daar onder dezelfde voorwaarden blijven huren.” Wel zal de bestemming van het pand gewijzigd moeten worden. „Die is nu nog ’industrieel’, maar wij willen een combinatie van wonen, werken, kantoren, horeca en detailhandel.” Als alles doorgaat, dan krijgt de nieuwe brouwerij overigens niet de naam De Compagnie. „Het wordt een nieuwe B.V. met een nieuwe naam. Misschien wel brouwerij De Betonning. Natuurlijk gaan wij daar ook de bieren van De Compagnie brouwen, maar we willen de faciliteiten ook gaan verhuren aan andere brouwers.”

Tussenhalte
Post verwacht dat voor het complete plan een investering nodig is van ruim twee miljoen euro. Voor een deel van dit bedrag hoopt hij een Restauratiefonds-hypotheek af te sluiten en daarnaast zal hij in de slag moeten met banken en mogelijk ook privé-investeerders. „Ik ben hier al twee jaar mee bezig. Voordat ik verder kan, is het wachten nu eerst even op de gemeente. Ik hoop dat zij dit plan omarmen. Ieder zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig weer een eigen brouwerij en het is ook een uitgelezen kans om de levendigheid in dit deel van de binnenstad terug te brengen. Als de herontwikkeling van het recreatieoord doorgaat, kan deze plek straks de tussenhalte vormen tussen het Enkhuizerzand en het Zuiderzeemuseum enerzijds en de binnenstad anderzijds. Het zou zonde zijn als met deze unieke plek niks gebeurt en de boel verder verloedert. Bovendien is dit goed voor de werkgelegenheid.’’ Een officiële opening lijkt dan misschien nog ver weg, maar Post heeft goede hoop. ,,Als we het lintje doorknippen, dan heffen we daarna het glas met een speciale limited edition bier. Uit eigen brouwerij!’’

Nog even had men plannen om de eigen brouwerij te vestigen als "Brouwerij & Proeflokaal De Betonning B.V.". Er was er al een inschrijving bij de KvK (64759547) op adres Beurtschip 52, 1602 BA Enkhuizen. Uiteindelijk is dat ook niet doorgegaan.

Brouwerij de Werf

Op 18 december 2017 verleende de Gemeente Enkhuizen een vergunning voor de exploitatie van Brouwerij De Werf aan de Paktuinen 6 in Enkhuizen. Op 20 december 2017 werd de brouwerij, gelegen in het historisch hart van Enkhuizen, geopend.

In 2011 ontstond het idee voor een eigen brouwerij. Rick Post (1981) had al biercafé De Compagnie en brouwde bier op kleine schaal. Deze hobby liep al snel uit de hand. "We dachten er in eerste instantie aan om een kleinere brouwerij te beginnen. Maar met alle eisen die bij een brouwerij en proeflokaal horen, werd het plan steeds groter."

Inmiddels staat er een enorme brouwerij met glimmende ketels, een proeflokaal, een groot terras aan de haven en een grote ruimte voor feesten en evenementen, Rick ziet zijn brouwerij als een aanwinst voor de stad, maar ook voor heel West-Friesland. Voorlopig ligt de focus op het brouwen van drie degelijke biersoorten en Rick hoopt dit uit te breiden tot een stuk of tien verschillende soorten.

Op 3 maart 2018 werd het eerste in eigen huis gebrouwen bier gepresenteerd: VOC Session IPA.

In juni 2018 vertrekt oprichter Rick Post bij de brouwerij.

Eigenaren (historie)

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (4)

Niet meer gebrouwen bieren (8)

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur