Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Terschellinger Bieren

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2011

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: VOF Terschellinger-Bieren (01137412)

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 0562-448797
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Baaiduinen 32
8884 HJ Baaiduinen (gemeente Terschelling)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Bierproeverijen op afspraak

Horeca


Geschiedenis

In 2005 werd Jolle Dijkstra eigenaar van De Stormvogel met appartementenverhuur, bed & breakfast en een dagcafé op Terschelling. Hij begon er met het maken van biologische vruchtensappen en likeuren. Daarna onderzocht hij de mogelijkheden van het brouwen van Terschellinger bier. Hij kwam in België in contact met twee brouwers. Zij ontwikkelden hun bieren in de garage na het volgen van een brouwcursus en wonnen daarna vele prijzen. Eén van hen, Peter van den Borght, begint in 2008 een eigen brouwerij: Brouwerij Lupus in het Belgische Aarschot (later Brouwerij Wolf). Samen met Peter ontwikkelde Jolle de recepten voor de Scelling Blond en de Scelling Stout. Jolle zag graag zijn bier gebrouwen met Terschellinger graan en zocht contact met de Dorsvereniging Helpt Elkander, een groep vrijwilligers die de kunst van het zaaien, oogsten en dorsen van graan in ere houdt. Zij maken daarbij gebruik van stukjes grond van lokale eigenaren. Jolle werkt met de vereniging samen om middels traditionele methodes graan te bewerken tot brouwgerst. Er wordt gedorst met een dorsmachine uit de jaren vijftig.

Op ambachtelijke wijze unieke bieren brouwen is de missie van Terschellinger Bieren. Deze instelling heeft ze al meerdere onderscheidingen opgeleverd. Er worden ook lokale ingrediënten gebruikt om aan tenminste drie verschillende biersoorten een karakteristieke smaak te geven. Inmiddels zijn er 8 biersoorten (september 2019). Soorten met sterk uiteenlopende smaken. Er zit bijvoorbeeld een licht zomerbier tussen, maar ook volle tripels en rijke, dark ales.

De bieren kun je proeven in het eigen proeflokaal met bijpassende typisch Terschellingse hapjes. Je komt ook meer te weten over het achterliggende brouwproces.


Scelling, 19 december 2019

Eigenaren

(2011-heden)
(2011-heden)

Brouwers

(2011-heden)

Bieren (12)

Regulier assortiment


Overig

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur