Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij

Brouwerijverhuurder

Opgericht: 2012

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Website Youtube

KvK-registratie: De Noord-Hollandse Bierbrouwerij B.V. (55309283)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-45658051
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Lagendijk 7A
1911 MT Uitgeest

Postadres

De Grote Weid 23
1911 RW Uitgeest

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Openingstijden: Bezoek op afspraak. Rondleidingen: ja

Geschiedenis

Initiatiefnemers achter De Noord-Hollandse Bierbrouwerij zijn Roswitha en Kees Schouten. Op 25 mei 2001 brouwden zij als amateurbrouwers voor het eerst een bier. Het bleef niet bij dat ene bier, maar er volgden er meer. In het begin was het bier redelijk rechttoe rechtaan: als het op bier lijkt, dan is het goed. Na verloop van tijd werd er meer geëxperimenteerd; er moesten kruiden in het bier. Soms ging dat goed en soms niet. Uit deze tijd kwam de ambitie om de smaken uit de directe omgeving te verwerken in het bier. Het zijn de smaken van Noord-Holland die Kees inspireerde en nog steeds inspireren tot het maken van de verschillende bieren. Uiteindelijk wisten Kees en Roswitha van hun passie hun werk te maken. In het dagelijks leven is Kees Schouten werkzaam als regio-manager bij VNO-NCW en is Roswitha werkzaam als pedagogisch medewerkster buitenschoolse opvang en onderwijsassistente. Roswitha heeft een opleiding in de levensmiddelentechnologie gevolgd. Begin 2012 hakten zij de knoop door om een eigen productie-brouwerij te beginnen. De naam was snel gekozen: De Noord-Hollandse Bierbrouwerij en de slogan: "De smaak van Noord-Holland". In 2012 werd een brouwketel van 650 liter aangeschaft, alsook drie lagertanks (twee van 1.250 liter en een van 1.400 liter). Op 12 januari 2013 werd het eerste brouwsel gebrouwen in de nieuwe installatie, namelijk het Uitgeester Duiveltje. Er werd een start gemaakt met een eigen bierlijn. Deze bierlijn, allen beginnend met "Noord-Hollands", is uitgegroeid tot vier vaste bieren en een aantal seizoens- en tijdelijke bieren. Op 30 mei 2013 werd de brouwerij officieel geopend door Jan van Run, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland. In 2013 werd een samenwerking aangegaan met distilleerderij De Tweekoppige Phoenix. Op de Zaanse Schans heeft De Tweekoppige Phoenix een likeurstokerij, proeflokaal, distilleermuseum en slijterij. Voor de uitbreiding van de productie van de distillaten was men op zoek naar een bierbrouwerij die hen kan voorzien van grondstoffen. Daarnaast zal de distilleerderij in de brouwerij deze grondstoffen gaan verwerken tot een distillaat. In het begin werd de brouwcapaciteit niet volledig benut voor de eigen bieren, daardoor werd de brouwcapaciteit ingezet voor brouwerijhuurders en speciale opdrachten, zoals huisbieren voor cafés en restaurants. Van alle werkzaamheden die bij een brouwerij horen, is het brouwen maar een klein onderdeel. Het is wel hetgeen dat Kees het liefste doet. Toen het aanvragen voor brouwen door derden bleef toenemen, werd besloten om (voorlopig) te stoppen met de eigen bieren en zich volledig te richten op het brouwen voor derden. Hierdoor wordt er altijd weer iets anders gebrouwen waardoor er al heel wat totaal verschillende bieren uit de brouwerij zijn gekomen. De groei gaat nog even door, ieder jaar wordt er meer geïnvesteerd om nog meer te kunnen brouwen. Op een brouwdag wordt er 500 of 1.000 liter gebrouwen. De verwachting is dat er in 2016 1.000 hl zal worden geproduceerd. Sinds het voorjaar van 2014 worden er alleen nog maar bieren in opdracht van brouwerijhuurders gebrouwen en geen eigen bieren (uitzonderingen daargelaten).

Op zondag 22 april 2018 werd de nieuwe locatie aan de Lagendijk 7A in Uitgeest geopend tijdens de Open Watersportdag.


Een kijkje bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest, 11 juni 2018, Omroep Heemskerk

Verhuizen naar een nieuw pand betekent ook dat je alles opnieuw kunt inrichten zoals je wilt. De bieren worden sinds de verhuizing op een duurzame manier gebrouwen. Er wordt gebrouwen per 500 liter, 1000 liter en 2000 liter, met een totale capaciteit van 200.000 liter per jaar. Duurzaamheid vinden de eigenaren van de brouwerij heel belangrijk, hun inspanningen zijn op het volgende gericht:

1. CO2-neutraal; voor het aanschaffen van een nieuwe brouwinstallatie (1000 liter) is er gekozen voor brouwen op stoom. De stoomgenerator werkt op biomassa (houtpellets). Door met hout de stoomgenerator te stoken wordt de stoom die gebruikt wordt om te verwarmen op een CO2-neutrale manier gemaakt.

2. Energie besparen: alle verlichting is meteen vervangen door LED. Het koelwater, wat 80 graden is, wordt de volgende dag weer gebruikt als proceswater. Hiermee wordt veel energie bespaard om het water te verwarmen. De kleine brouwinstallatie (650 liter) is van stroom naar stoom omgebouwd, dit levert heel veel besparing op in energie.

3. Energie en grondstoffen terugwinnen: de warmte uit de koelinstallatie wordt gebruikt in de warme kamer voor de navergisting. Hierdoor hoeft er dus geen energie te worden gebruikt in de warme kamer. De pallets waarop de grondstoffen binnenkomen, worden na gebruik naar een sociale werkplaats gestuurd om er voor de brouwerij en klanten cadeauverpakkingen van te laten maken. Ook worden de pallets gebruikt als brandstof voor de stoomgenerator. Het afval (bierborstel) wordt gedroogd, geperst tot pellets en weer gebruikt als brandstof voor de stoomgenerator; afval als energie voor het brouwproces.

In 2019 wint de brouwerij de IJmond Duurzaam Award en zijn ze dus verkozen tot het meest duurzame bedrijf van de IJmond in 2019.

Om een indruk van de brouwerij te krijgen, kan je virtueel door de brouwerij wandelen op de website van de brouwerij.

Eigenaren

(2012-heden)
(2012-heden)

Brouwers

(2012-heden)

Bieren (8)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (20)

Regulier assortiment


Overig

Organisatie Bierevenementen

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur