Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Trappistenbrouwerij De Kievit

Brouwerij

Trappistenbrouwerij

Opgericht: 2013

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Trappistenbrouwerij de Kievit B.V. (56314515)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 076-5974251
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rucphenseweg 38
4882 KC Zundert

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee

Geschiedenis

In 2011 maakte Abdij Maria Toevlucht in Zundert bekend een brouwerij te willen oprichten. Omdat de abdij behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Stricte Observantie mag het nieuwe bier zich trappistenbier noemen. De brouwerij is met respect voor de omgeving aangelegd binnen de bestaande bouw van het klooster. De brouwerij staat niet open voor bezoekers en kent een gelimiteerde productie. De communiteit ziet in de brouwerij een passende economische activiteit om bij te dragen aan de continuïteit van het klooster. Zoals bij alle trappistenbrouwerijen is omzetmaximalisatie niet het doel.

De naam De Kievit is een verwijzing naar de agrarische traditie van de trappisten. Op de plaats van de abdij stond vroeger boerderij De Kievit. Die was meer dan een eeuw aan de abdij verbonden.

In 1897 schonk Anna Catharina 15 hectare bos en akkerland met hierop een klein boerderijtje genaamd De Kievit aan de Abdij Koningshoeven. De eerste jaren werd de boerderij nog gepacht door de boer Bart Nouws, maar als deze in 1905 vertrekt, nemen de monniken het boerenbedrijf over. Later worden er nog een aantal aangrenzende percelen bijgekocht en komt het perceeloppervlak uit op 70 hectare. Abt Willibrordus Verbruggen besloot in 1899 op de door hem verworven grond een nieuw klooster te bouwen. De belangrijkste reden om dit te doen was om broeders uit Frankrijk op te kunnen vangen, want in de Franse politiek bestond vanaf de Franse Revolutie een stroming die het kloosterleven blijvend wilde opheffen. Dit klooster was dus bedoeld als toevluchtshuis of refugie en vandaar ook de naam Abdij Maria Toevlucht.

In 1912 werd de Abdij tot zelfstandige priorij verheven, waarmee de Abdij los kwam van Koningshoeven. Gedurende deze periode werd er steeds meer gebouwd, waaronder de kloosterkerk en een nieuwe vleugel aan het kloostercomplex. In 1938 wordt de priorij tot Abdij verheven. In de jaren vijftig van de 20e eeuw wordt, dankzij gelden uit een erfenis, een voor die tijd heel modern gebouw ter vervanging van het oude boerderijtje neergezet. Dit gebouw bevat naast diverse stallen ook een open overdekte ruimte voor de opslag van hooi en stro. Het oude boerderijtje De Kievit wordt daarna afgebroken en alleen de windwijzer in de vorm van een kievit werd overgezet op de nieuwe stal. Melkveehouderij blijkt langzaamaan niet rendabel meer en in 1997 wordt daarom overgestapt op vleesveeteelt. In 2011 wordt ook gestopt met deze activiteiten.

In 2008 krijgen twee broeders de opdracht om bij een aantal collega-brouwerijen langs te gaan. Er wordt advies ingewonnen bij het Centraal Brouwerij Kantoor en contact opgenomen met Constant Keinemans, brouwer en eigenaar van Brouwtechniek Nederland. Oomen Architecten krijgt de opdracht om een brouwerijgebouw te ontwikkelen. Op de plaats van de stallen verrijst de brouwerij.

In juni 2013 werden de - uit Duitsland afkomstige - brouwketels geïnstalleerd. Vanaf eind juni 2013 werden er proefbrouwsels gebrouwen, waarna het bier voor het eerst op zaterdag 30 november 2013 kon worden geproefd. Op 10 december 2013 werd het bier van de brouwerij officieel erkend als authentiek trappistenproduct. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) kende het bier tijdens haar bijeenkomst in Brussel het logo toe, waarmee de trappistenclub op dat moment tien leden telde.

In 2014 werd er één keer in de vier weken gebrouwen. Het bier wordt elders afgevuld. Er wordt 3.000 liter per keer gebrouwen.


Trappistenbrouwerij De Kievit (Zundert) Tasty Tales (11 september 2018)

Op vrijdag 21 april 2023 wordt het 3e bier gepresenteerd: Zundert 4 Refterbier.

Eigenaren

(2013-heden)

Brouwers

(2013-heden)
(2013-heden)

Bieren (3)

Regulier assortiment

Zundert 10 Zundert 4 Zundert 8

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur