Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Oersoep

Brouwerij

Opgericht: 2012

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website X/Twitter X/Twitter Youtube Youtube

KvK-registratie: Oersoep B.V. (74939955)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-25064611
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Waalbandijk 14D
6541 AJ Nijmegen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Horeca

Oersoep Biertuin Oersoep Brouwlab STOOM Beer & Food

Geschiedenis

Oersoep is een jonge brouwerij gevestigd in Nijmegen. De naam Oersoep verwijst naar het mengsel van organische stoffen en water waaruit al het leven op aarde is ontstaan. Brouwers doen eigenlijk hetzelfde, ze maken een soep van mout en water en voegen gist toe. Hieruit ontstaat bier. Daarnaast verwijst "oer" ook naar oude brouwmethodes die door de brouwerij worden gebruikt zoals wilde vergisting, het vermengen van oud en nieuw bier en de rijping van bier op houten vaten. Oersoep is een brouwerij die duidelijke keuzes maakt en het experiment durft op te zoeken. Ze brouwen veel verschillende bieren en houden daarbij rekening met het seizoen, de roulatie van de gisten en houten vaten. Daarbuiten voelen ze zich vrij om te maken wat ze willen. Het is als jonge brouwerij erg belangrijk het experiment op te zoeken en de leercurve hoog te houden. Zo pionierden ze in 2013 als eerste brouwerij in Nederland op "grote" schaal met Brettanomyces ("wilde" gist) en complete vergistingen in houten vaten. Oersoep bestaat naast een aantal fanatieke vrijwilligers uit twee zwagers: Kick van Hout en Sander Kobes. Kick komt uit de horeca en heeft onder andere twee cafés in Nijmegen geëxploiteerd. Sander heeft veel van kennis over het brouwproces opgedaan als hobbybrouwer. Samen besloten ze om de hobbybrouwerij te verplaatsen van een keuken naar een pand gevestigd in een unit van een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein Westkanaaldijk in Nijmegen, waaruit ze ook hun bieren konden verkopen. Toen ze merkten dat er erg veel vraag was naar het bier zijn ze begonnen met het opschalen van de brouwerij.

BIOLOGISCH/LOKAAL
Goed bier begint bij goede grondstoffen. Oersoep kiest voor haar bieren vooral biologische grondstoffen. Ze maken veel gebruik van streekproducten, zoals fruit uit de Betuwe, lokale honing of granen. Het restproduct van het brouwproces, bierbostel, kan goed hergebruikt worden als veevoer of als voedingsbodem voor diverse gewassen. Ze hebben een aantal bieren gebrouwen met lokale biologische tarwe die gemalen is door een oude, nog werkende, Nijmeegse molen. Nog geen kilometer boven Nijmegen ligt het grote fruit-Walhalla van Nederland: de Betuwe. Dit jaar zijn er contacten gelegd met een biologische fruitteler en vanaf juli 2013 verwachten ze de eerste lokale fruitbieren te kunnen leveren zoals een kersenstout. Ook gaan ze de nagisting van enkele van hun wilde houtgelagerde bieren op lokaal fruit doen.

SPANNEND/EXPERIMENTEEL
Oersoep besteedt veel aandacht aan haar bieren en brouwt graag gelaagde en complexe bieren. Gerookt, smakend naar het hooi in oude boerderijen of naar kruiden uit een ver land. Oersoep zoekt deze smaken zowel in de traditie als in het experiment. Ze maken bieren die niet door andere brouwerijen gemaakt worden.

CULINAIR
Ze maken bieren die bedoeld zijn om met aandacht te degusteren en ze leggen de nadruk op de combinatie met gerechten. Ze zien hun bier graag als een beleving en begeleider van een onvergetelijk moment. Ze willen graag dat de zorg die ze in het maken van onze bieren stoppen, uitstraalt op het product. De grote 75cl fles is gekozen zodat men het bier kan delen. Ze zien hun bier als een product dat mensen samen brengt, en dat je dus samen drinkt. Ook vinden ze het belangrijk om bier op een mooie manier als begeleider van een maaltijd te kunnen serveren.

SLOW
De manier van brouwen is enorm arbeidsintensief. Ze brouwen vaak unieke (eenmalige) producten. Door hun voorliefde voor "wilde gisten" en houtrijping hebben sommige van de bieren een rijpingstijd van meer dan 6 maanden. Slowbeer dus. Mensen kopen een lekker en uniek bier met een verhaal. Op woensdag 13 februari 2013 werd Oersoep door een jury aangewezen als winnaar van de prijsvraag die de gemeente Nijmegen in het najaar van 2012 uitschreef om te komen tot een nieuwe bestemming voor het voormalige pompstation gelegen aan de Vossenpelsestraat in Lent. De gemeente is eigenaar van het pand, waar van 1935 tot eind 2004 drinkwater werd gewonnen. De brouwerij dankt de uitverkiezing mede aan het voornemen om in en om de brouwerij leerwerkplekken voor jongeren te creëren. De brouwerij heeft tot medio april de tijd om de haalbaarheid van het plan te waarborgen. Daarna kan de koopovereenkomst worden getekend. Helaas kwam het niet zover: één bank haakte voortijdig af en de andere bank stelde achteraf aanvullende eisen die minstens twee maanden vertraging zouden opleveren. De gemeente wenste, als verkopende partij, de financieringstermijn niet te verlengen en gunde het gebouw aan de indieners van het toekomstplan dat op de tweede plaats eindigde. Het wordt nu een brasserie met terras en speeltuin en deels verhuurd. Oersoep betrok later in 2013 een deel van het voormalige Honig-complex aan de Waalbandijk in Nijmegen. In 2013 werd er 600 liter per week gebrouwen. Het bier wordt afgevuld in 75 cl flessen. In 2015 zal er 2000 hl worden geproduceerd.


Brouwerij Oersoep (Nijmegen) • Tasty Tales (29 april 2016)

In december 2023 wordt een rebranding aangekondigd.

Crowdfunding 2022

Website

In november 2022 zet Oersoep de verkoop van certificaten van aandelen Oersoep open. Daarmee wil men geld ophalen voor het Brouwlab en meer mensen aanheelhouder maken van Oersoep.

Sexpack

Facebook

Oersoep Craft Beer Festival

Facebook

Organisatie van het bierfestival.

Eigenaren

(2012-heden)
(2012-heden)

Brouwers

(2012-heden)
(2012-heden)
(2017-heden)
(2012-2017)

Bieren (8)

Regulier assortiment

Hana Juicebox Hero Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me Kitty Cat Laika Saison Sergeant Pepper Sexy MotherBocker

Niet meer gebrouwen bieren (24)

Regulier assortiment

Bruisend en Blond Dodgeball Donker en Diep Load PreLOAD

Overig

Beercamp Body And Soul Chick Magnet Countryboy Double Dutch Strong Ale F#cktoberfest Goatzilla God is Goed H42 Inti Kaapse Kick Lawn Mower Mr. Orange Oh, Behave Paradiso Road To Nowhere Saison Houblon Weelde Wild At Heart

Organisatie Bierevenementen

  1. A Taste Of #10 Oersoep @Café De Troubadour, 22 februari 2018
  2. Oersoep Craft Beer Festival 2018
  3. Experience - De Wit Kaas & Bier Tasting @Oersoep, 13 december 2020
  4. Bierquiz op de fiets! Nijmegen 2021
  5. Bierdiner Restaurant De Limus x Oersoep @Restaurant De Limus, 3 april 2022
  6. Sexpack Leuterbier lancering @TivoliVredenburg, Utrecht (Utrecht), 9 april 2022
  7. Oersoep Homebrew Festival 2022
  8. Beer University - Hop @Oersoep Brouwlab, 14 maart 2024
  9. Beer University - Mout @Oersoep Brouwlab, 11 april 2024
  10. Beer University - Gist @Oersoep Brouwlab, 24 mei 2024

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2014 2017 2017 2020

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur