Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij La Fontaine

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2012
Gestopt: 2021

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd Webshop Website

- Webshop voor online verkoop (2013 - )

Provincie: Zeeland

Postadres

Sas van Gent (gemeente Terneuzen)

Horeca

Café Markt 4

Geschiedenis

Initiatiefnemer is Koen Feyen. Hij begon zijn brouwerscarrière in 2007 met kant en klare brouwpakketten en ging daarna door met echt brouwen. Hij deed ook mee aan wedstrijden. Daar bleek dat zijn bieren in de smaak vielen. Koen is afkomstig uit en woonachtig in België (Gent). De brouwerij had evengoed in België gevestigd kunnen worden, maar het werd Sas van Gent, omdat aldaar een opslagplaats werd gevonden en waar uiteindelijk ook plaats is voor zijn verdere plannen.

Brouwerij La Fontaine maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Graal uit het Belgische Brakel (Oost-Vlaanderen). De ontwikkelings- en degustatieruimte is te vinden aan de Vogelschorsdreef in het Zeeuwse Sas van Gent.

De naam van de brouwerij is afkomstig uit België. Aan de westzijde van de Zwalmse rivier bevindt zich in Rooborst (Vlaamse Ardennen) nu nog het gebouwencomplex van de vroegere brouwerij van de familie Van Wittenberghe, Brouwerij La Fontaine. Een brandglas boven de voordeur herinnert nog aan de tijd dat er een brouwerij gevestigd was. Aangenomen wordt dat de woning omstreeks 1794 gebouwd werd door Jean Baptiste van Wittenberghe, om er enkele jaren later een brouwerij op te richten. In de overlijdensakte van 1 juni 1808 staat als beroep adjunct-meier/burgemeester. Het is pas in de kadasterkaart van de heer Popp (circa 1840) dat er melding wordt gemaakt van een brouwer in Rooborst, namelijk Petrus van Wittenberghe, de zoon van Jean Baptiste, die tevens 45 jaar lang burgemeester van Rooborst was. Aangezien de schouw van het gebouw er al stond omstreeks 1835, bestaat er een sterk vermoeden dat de oprichtingsdatum van de brouwerij tussen 1820 en 1830 moet zijn geweest. Volgens de huwelijksakte van Petrus in 1834 bleek dat hij toen al burgemeester en brouwer was. Na de dood van Petrus in 1875 volgde zijn zoon Felix hem op. In 1897 werd de brouwerij verplaatst. Oorspronkelijk bevond de brouwerij zich in een grote schuur achter het gebouwencomplex. De brouwketels werden enkele meters verhuisd naar een gebouw aan de straatkant om zo het laden en lossen van het bier en het aangeleverde mout te vergemakkelijken. Op de locatie bevond zich destijds niet alleen een brouwerij, maar ook een boerderij, een mouterij en zelfs een smidse. In 1905 werd 67.950 kg mout gebruikt (goed voor ruim 4.000 hl bier) om aan de vraag naar het bier van de brouwerij te kunnen voldoen. Het was ook Felix die het brandglas liet plaatsen in de ramen boven de voordeur, waarin de volgende tekst te lezen is: "F. Van Wittenberghe - Roborst - La Fontaine. In 1911 namen de kinderen van Felix van Wittenberghe de brouwerij over. De zaken draaiden goed tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1914 nam de zoon Robert van Wittenberghe de brouwerij over, maar toen lieten de Duitse bezetters de koperen ketels weghalen en viel het brouwproces stil, wat toen zeer nadelige gevolgen had voor het verdere verloop van de brouwerij. Na de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij weer opgestart, maar de brouwerij floreerde niet meer als voorheen. Samen met de toen beginnende economische crisis resulteerde dit in het laatste brouwsel in 1927. In 1930 sloot de brouwerij haar deuren. Twee jaar later overlijdt onverwachts de laatste brouwer van de familie, Robert van Wittenberghe en valt het doek voor de brouwerij.

Koen Feyen is een achterkleinkind van de familie Van Wittenberghe. Toen hij op zoek ging naar een naam voor de brouwerij was deze snel gevonden. Hierdoor is er na twee generaties weer een brouwer in de familie en leeft de naam van Brouwerij La Fontaine voort. Het eerste bier, Belle & Forte, werd gepresenteerd op 16 maart 2012.


Brouwerij La Fontaine Markt 4 Sas van Gent
12 augustus 2019, TerneuzenTV Terneuzen
Opgericht in 2012 (7 jaar actief)
Straat Vogelschordreef 8
Postcode 4551 MH Sas van Gent
Provincie Zeeland Nederland
Telefoonnummer 0031-618284547
E-mail info@brouwerijlafontaine.com

In 2019 opent Koen Feyen een café in Markt 4, waar de bieren te proeven zijn.

Eigenaren

(2012-2021)

Brouwers

(2011-2021)

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Regulier assortiment

Belle & Blanche Belgian White Belle & Elegante Blond Belle & Forte Amber Winter Cruiser

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur