Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij La Fontaine

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2012

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Ratebeer Untappd Website

KvK: Brouwerij La Fontaine (53710215)

Contactgegevens

Provincie: Zeeland

Telefoon: 06-18284547
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Vogelschordreef 8
4551 MH Sas van Gent (gemeente Terneuzen)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk!

Geschiedenis

Brouwerij La Fontaine maakt gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Graal uit het Belgische Brakel (Oost-Vlaanderen). De ontwikkelings- en degustatieruimte is te vinden aan de Vogeschorsdreef in het Zeeuwse Sas van Gent. Initiatiefnemer is Koen Feyen (1983) uit Sas van Gent. Koen volgde na een HBO-studie biochemie een opleiding tot 'brewmaster' aan de VLB in Berlijn. Eind juli 2011 rondde hij deze opleiding af. Met de bieren die hij eerder thuis bereidde, deed hij ook mee aan wedstrijden. "Daar bleek dat mijn bieren in de smaak vielen. Ik liet mijn familie proeven en vroeg ook naar het oordeel van kenners. Ik heb het recept toen geoptimaliseerd." Koen is afkomstig uit en woonachtig in België (Gent). De brouwerij had evengoed in België gevestigd kunnen worden, maar het werd Sas van Gent, omdat aldaar een opslagplaats werd gevonden en waar uiteindelijk ook plaats is voor zijn verdere plannen. Hij begon zijn brouwerscarrière in 2007 met kant en klare brouwpakketten.

De naam van de brouwerij is afkomstig uit België. Aan de westzijde van de Zwalmse rivier bevindt zich in Rooborst (Vlaamse Ardennen) nu nog het gebouwencomplex van de vroegere brouwerij van de familie Van Wittenberghe, Brouwerij La Fontaine. Een brandglas boven de voordeur herinnert nog aan de tijd dat er een brouwerij gevestigd was. Aangenomen wordt dat de woning omstreeks 1794 gebouwd werd door Jean Baptiste van Wittenberghe, om er enkele jaren later een brouwerij op te richten. In de overlijdensakte van 1 juni 1808 staat als beroep adjunct-meier/burgemeester. Het is pas in de kadasterkaart van de heer Popp (circa 1840) dat er melding wordt gemaakt van een brouwer in Rooborst, namelijk Petrus van Wittenberghe, de zoon van Jean Baptiste, die tevens 45 jaar lang burgemeester van Rooborst was. Aangezien de schouw van het gebouw er al stond omstreeks 1835, bestaat er een sterk vermoeden dat de oprichtingsdatum van de brouwerij tussen 1820 en 1830 moet zijn geweest. Volgens de huwelijksakte van Petrus in 1834 bleek dat hij toen al burgemeester en brouwer was. Na de dood van Petrus in 1875 volgde zijn zoon Felix hem op. In 1897 werd de brouwerij verplaatst. Oorspronkelijk bevond de brouwerij zich in een grote schuur achter het gebouwencomplex. De brouwketels werden enkele meters verhuisd naar een gebouw aan de straatkant om zo het laden en lossen van het bier en het aangeleverde mout te vergemakkelijken. Op de locatie bevond zich destijds niet alleen een brouwerij, maar ook een boerderij, een mouterij en zelfs een smidse. In 1905 werd 67.950 kg mout gebruikt (goed voor ruim 4.000 hl bier) om aan de vraag naar het bier van de brouwerij te kunnen voldoen. Het was ook Felix die het brandglas liet plaatsen in de ramen boven de voordeur, waarin de volgende tekst te lezen is: "F. Van Wittenberghe - Roborst - La Fontaine. In 1911 namen de kinderen van Felix van Wittenberghe de brouwerij over. De zaken draaiden goed tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1914 nam de zoon Robert van Wittenberghe de brouwerij over, maar toen lieten de Duitse bezetters de koperen ketels weghalen en viel het brouwproces stil, wat toen zeer nadelige gevolgen had voor het verdere verloop van de brouwerij. Na de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij weer opgestart, maar de brouwerij floreerde niet meer als voorheen. Samen met de toen beginnende economische crisis resulteerde dit in het laatste brouwsel in 1927. In 1930 sloot de brouwerij haar deuren. Twee jaar later overlijdt onverwachts de laatste brouwer van de familie, Robert van Wittenberghe en valt het doek voor de brouwerij.

Koen Feyen is een achterkleinkind van de familie Van Wittenberghe. Toen hij op zoek ging naar een naam voor de brouwerij was deze snel gevonden. Hierdoor is er na twee generaties weer een brouwer in de familie en leeft de naam van Brouwerij La Fontaine voort. Het eerste bier, Belle & Forte, werd gepresenteerd op 16 maart 2012.


Brouwerij La Fontaine Markt 4 Sas van Gent
12 augustus 2019, TerneuzenTV Terneuzen
Opgericht in 2012 (7 jaar actief)
Straat Vogelschordreef 8
Postcode 4551 MH Sas van Gent
Provincie Zeeland Nederland
Telefoonnummer 0031-618284547
E-mail info@brouwerijlafontaine.com

Eigenaren

(2012-heden)

Brouwers

(2011-heden)

Bieren (2)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Regulier assortiment


Overig

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur