Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Hommeles

Brouwerijhuurder

Webshop

Opgericht: 2012

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Webshop Website

Statutaire naam KvK: Hommeles Bier B.V. (66395410)

Contactgegevens

Provincie: Utrecht

Telefoon: 06-23987619 (Jos Eberson)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Brink 17
3998 JL Schalkwijk (gemeente Houten)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk!

Geschiedenis

Brouwerij Hommeles was aanvankelijk één van de activiteiten van de Stichting Houtens Brouw Collectief. 4 juli 2016 werd Hommeles Bier BV opgericht, waarmee de brouwactiviteiten werden afgesplitst van de Stichting Houtens Brouw Collectief. De Stichting Houtens Brouw Collectief en Hommeles Bier BV zijn beiden een initiatief van de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. De Stichting werd opgericht op woensdag 23 november 2011 en de BV op 4 juli 2016. Omdat het eerste commerciële brouwsel werd gebrouwen op 29 februari 2012 hanteert de brouwerij 2012 als oprichtingsjaar, ofschoon de Stichting in 2011 werd ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel.

Het doel van de Stichting is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het organiseren van aan bier gerelateerde activiteiten in de breedste zin van het woord, zoals het Utrechtse Bierbrouwers Festival, brouwdemonstraties, het ontplooien van promotionele, informatieve en educatieve activiteiten, et cetera. De Stichting richt zich daarbij specifiek op brouwerijen uit de provincie Utrecht.

De Stichting Houtens Brouw Collectief vond haar oorsprong in 2007 toen Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers elkaar vonden tijdens de brouwcursus van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort. Jos en Kees volgden in het verenigingsseizoen 2007/2008 de brouwcursus. Jan Ausems was toen hun "brouwmentor". Jan Ausems volgde diezelfde brouwcursus in 2005 samen met Gert Jan Kok en Jerry Visser. Ton van Valkengoed was toen zijn "brouwmentor". De drie amateurbrouwers besloten gezamenlijk te gaan brouwen. Via een schaakvriend van Kees - Geurt van de Wal - kwamen ze terecht in Houtzaagmolen De Ster in de Utrechtse wijk Lombok. Geurt was toentertijd woonachtig op het Molenerf en bood hen de gelegenheid om iedere eerste zaterdag van de maand te brouwen in de goed geoutilleerde cateringkeuken van de molen. Zaterdag 4 oktober 2008 werd er voor het eerst gebrouwen in de molen.

In 2017 bracht de brouwerij eenmalig likeur op de markt, met als basis het bokbier Bokkepruik. De likeur werd gemaakt in samenwerking met Distilleerderij De Pronckheer in Cothen.

Op vrijdag 15 februari 2019 deden Jos Eberson en Kees Volkers hun aandelen over aan Huttenkloas BV. Jan Ausems bleef mede-eigenaar van Brouwerij Hommeles. De eigenaren van Huttenkloas zijn Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, beiden tevens eigenaar van de Sallandse Landbier Brouwerij. Jos trad per 1 januari 2019 full-time in dienst van Huttenkloas BV, alwaar hij zich voornamelijk bezig houdt met Brouwerij Hommeles.

In september 2020 deed ook Jan Ausems zijn aandelen van de hand en werd Huttenkloas BV volledig eigenaar van Brouwerij Hommeles.

Eigenaren

(2011 -2020 )
(2011 -2019 )
(2011 -2019 )
(2019 - nu )

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (11)

Niet meer gebrouwen bieren (24)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (1)


In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur